COMENTARIU: Năstase are dreptate: a rămas acelaşi. Este la fel de arogant

Sutele de zile de detenţie par să nu fi existat pentru Adrian Năstase. Joi seară, din faţa închisorii Jilava, el a ţinut în primul rând să anunţe că a rămas acelaşi. S-ar fi putut înţelege orice din asta, dar cele 20 de minute care au urmat au oferit o certitudine: a rămas la fel de arogant.

2956 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Năstase are dreptate: a rămas acelaşi. Este la fel de arogant

COMENTARIU: Năstase are dreptate: a rămas acelaşi. Este la fel de arogant (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Un Adrian Năstase în formă, privind peste capetele jurnaliştilor prezenţi, a vorbit, superior şi uneori ironic, despre planurile sale, despre alegeri, despre Parlament, aministie fiscală, graţiere şi despre politică. Singura legătură cu perioada care pentru el tocmai se încheiase a fost referirea la sistemul penitenciar, "fabrică de recidivă". Dar nici aici abordarea nu a fost cea a unui fost deţinut, ci mai degrabă a unui personaj obişnuit să se afle într-o poziţie din care să ia decizii.

Neschimbată i-a rămas şi atitudinea faţă de jurnalişti – amabilitate bine jucată (Voi susţine o declaraţie şi vă voi răspunde la întrebări) amestecată cu ironie şfichiuitoare (Merg la Cornu. Am văzut că aţi transmis toată ziua din Zambaccian. Aţi avut surse bune. Vă mulţumesc că aţi păzit imobilul) şi cu grijă ipocrită (Aveţi grijă să nu vă loviţi. Să încercaţi să nu ciocniţi maşinile în timp ce mă urmăriţi, nu vi le asigur). Asta a fost pentru reporterii de rând. De războit, a ales să se războiască, însă, cu un greu – Cristian Tudor Popescu.

Discursul proaspătului eliberat condiţionat Adrian Năstase, rostit cu binecunoscutul ton, a fost mai degrabă unul de politician conectat la perioada preelectorală - cu referiri la teme importante de interes general. El a vorbit şi despre familia lui şi despre colegii din politică. Nu i-a uitat nici pe foştii colegi din puşcărie, despre care a spus că l-au salutat la plecare.

Nostalgic parcă după vremurile în care conta în politică, Năstase a vorbit despre votul pe listă, la care ar trebuie să se ajungă din nou, prin modificarea legii electorale. El a vrut să arate că are şi soluţia: anticipate în 2015, pentru ca Parlamentul să se profesionalizeze.

Adrian Năstase s-a gândit şi la amnistia fiscală, dar şi la o lege a graţierii "într-o formulă înţeleaptă, nu aberantă, cu limite până la 7 ani". Printr-o iniţiativă contestată, foştii colegi de partid, mai puţin "generoşi", propuneau doar cinci ani.

Năstase a ţinut şi să transmită că, în pofida restricţiilor impuse de eliberarea condiţionată, are un viitor, are planuri şi energia pentru a şi le îndeplini: de la o ofertă din partea unui guvern străin, nenominalizat, la o posibilă consultanţă politică şi la reîntoarcerea la catedră.

Adrian Năstase vrea să scrie şi o carte, "Traversarea deşertului", în care va include şi experienţa penitenciarului.

Deşi criticabil ca ton şi moralitate, Năstase a avut un discurs de om politic, din păcate la mare distanţă faţă de unii dintre politicienii momentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici