COMENTARIU: Tot înainte spre turul al doilea!

Victor Ponta şi Klaus Iohannis merg mai departe în scrutinul prezidenţial, de aici încolo confruntarea fiind deschisă oricărui rezultat, pentru că între cei doi nu se va consemna o diferenţă suficient de liniştitoare pentru câştigătorul de etapă, actualul premier şi preşedinte al PSD.

2533 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Tot înainte spre turul al doilea!

COMENTARIU: Tot înainte spre turul al doilea! (Imagine: Silvana Armat/Mediafax Foto)

La acest moment este dificil de spus cine este ocupantul celui de al treilea loc, exit-poll-urile consemnând diferenţe infime între trei candidaţi: Călin Popescu Tăriceanu, Monica Macovei şi Elena Udrea. Oricine îşi va adjudeca, după cifrele oficiale, cel de al treilea loc, rezultatul este doar pentru panoplia personală şi mângâierea orgoliului în particular, pentru că un procent dintr-o singură cifră contează mai puţin decât s-ar crede în aritmetica viitoare a prezidenţialelor.

Câştigătorul "en titre" al primului tur, Victor Ponta a ales iniţial să păstreze o tăcere de suspans. A glăsuit în uvertură Liviu Dragnea, care cu faţa lungă şi un aer cam abătut a spus că rezultatul liderului său este peste ţintă şi Iohannis are de recuperat, nu glumă. Cam aşa se încurajau între ei şi aristocraţii francezi când revoluţionarii îi împingeau spre ghilotină. După care, a vorbit şi Victor Ponta expunându-şi planul de bătălie pentru mai departe. A spus că va face ce ştie mai bine: se va expune din plin. Şi se va adresa unitar, prietenilor şi neprietenilor.

În schimb, Klaus Iohannis a vorbit din prima, în persoană, în binecunoscutul stil "cu încetinitorul". În prima sa reacţie, lipsită de orice entuziasm, candidatul ACL a ţinut să se ia de braţ cu zeiţa Justiţiei, afişându-se ca un vajnic apărător al dreptăţii, semn probabil că începe să facă timid curte electoratului pestriţ al Monicăi Macovei.

A avut această fază post-alegeri şi momentul său ridicol: o scurtă sesiune de auto-victimizare a Elenei Udrea, care a pozat în marea oropsită naţională, ale cărei avânt şi potenţial electoral s-au oprit fatal în zidul unui anemic 6 la sută, din pricina unei largi conspiraţii naţionale şi internaţionale.

Dacă podiumul este cel aşteptat, acest prim tur al alegerilor a avut unele specificităţi. Conduită electorală mai rară: orăşenii s-au hărnicit mai mult la vot, urnele speciale au circulat mai intens, apetenţa de vot în străinătate pare să fi fost mai mare. Impresia generală pare să fie: organizarea votului nu a fost pe măsura poftei de vot.

Rapid, primul tur va deveni istorie. După care, urmează adevărata "bătaie a peştelui": două săptămâni de campanie electorală fierbinte şi o confruntare care se va câştiga cu mari emoţii. Culisele se vor încinge, masa verde va fi pusă în funcţiune şi spectacolul va fi garantat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici