Comisia de agricultură a Camerei îl cheamă pe ministrul Daniel Constantin la discuţii privind seceta

Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor se va reuni peste o săptămână ca să discute despre situaţia creată în agricultură din cauza secetei, a anunţat, marţi, preşedintele comisiei, Nini Săpunaru, spunând că îl cheamă la discuţii, pentru a găsi soluţii urgente, şi pe ministrul Daniel Constantin.

410 afișări
Imaginea articolului Comisia de agricultură a Camerei îl cheamă pe ministrul Daniel Constantin la discuţii privind seceta

Comisia de agricultură a Camerei îl cheamă pe ministrul Daniel Constantin la discuţii privind seceta (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

“După cum aţi văzut, Guvernul este iar surprins că a venit seceta, deşi, din luna iunie, agricultorii au tras semnale clare de alarmă cu privire la această situaţie. Probabil că la toamnă Guvernul va fi surprins iar de inundaţii. Toate prognozele au sugerat faptul că, după trei ani foarte buni pentru agricultură, urmează şi perioade secetoase. Mai mult, este posibil ca seceta să afecteze agricultura şi în anii următori”, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, Nini Săpunaru, vicepreşedinte PNL şi preşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor.

El a arătat că sistemul de irigaţii acoperă doar 140.000 de hectare şi canalele magistrale de irigaţie sunt goale şi că, în mod cert, trebuie irigaţii pentru a putea însămânţa culturile noi, iar ministrul Agriculturii nu face nimic.

Săpunaru a mai spus că săptămâna viitoare va fi convocată Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor pentru a discuta despre situaţia creată de secetă.

”Săptămâna viitoare, în calitate de preşedinte, voi convoca Comisia pentru agricultură pentru a pune în discuţie situaţia creată de seceta dezastruoasă din acest an şi, în acest context, vom dezbate şi lipsa de soluţii din partea Guvernului. Vom convoca atât Ministerul Agriculturii, cât şi asociaţiile de producători”, a afirmat Nini Săpunaru, precizând că şedinţa va avea loc săptămâna viitoare, marţi, de la ora 10.00.

El a mai spus că PNL solicită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale implicarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare pentru a umple canalele principale de irigaţii pe cheltuiala proprie.

La rândul său, Diana Pavelescu, secretar al Comisiei de agricultură a PNL, a susţinut că soluţia pentru combaterea efectelor secetei ar fi realizarea în regim de urgenţă a unei evaluări a pagubelor produse, iar în urma acestei estimări să fie achitată fiecărui agricultor o sumă fixă drept avans pentru aceste pagube.

Pavelescu a mai spus că seceta va duce şi la creşterea preţului furajelor, va afecta şi preţul cerealelor şi, implicit, şi consumatorul.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, luni, în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai agricultorilor, că autorităţile vor acorda diferenţiat despăgubirile specifice fermierilor mici şi fermierilor mari, pentru cei din urmă fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene, el susţinând că nu există o evaluare exactă a efectelor secetei în agricultură.

Constantin a afirmat că, probabil, fiecare fermier înregistrează pierderi din cauza secetei la culturile de primăvară, iar culturile însămânţate în toamna anului 2014, pentru care s-a încheiat campania de recoltat, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei.

El a mai spus că, în ceea ce îi priveşte pe fermierii mari, având în vedere că valoarea despăgubirilor ar trebui să fie mai mare, trebuie notificată Comisia Europeană.

"Estimăm că răspunsul Comisiei Europene - pentru a acorda aceste scheme de la bugetul de stat - va veni în câteva luni de zile, iar imediat după aceea vom acorda aceste despăgubiri, dar cel mai probabil la începutul anului 2016. Lucrăm la documentele pregătitoare, astfel încât să notificăm şi să solicităm şi Comisiei Europene un ajutor, în speranţa că vom primi, Dacă nu vom primi, există deja un angajament al Guvernului pe cele două scheme la care am făcut referire”, a spus Constantin.

Discuţiile dintre minister şi agricultori au vizat şi sistemul de irigaţii.

"În anul 2012 am pornit un program de irigaţii care se va finaliza în anul 2020. Are o alocare record pentru perioada postdecembristă - sunt aproape 600 de milioane de euro fonduri europene din programele de dezvoltare rurală 2007-2013 şi 2014-2020 puse la dispoziţia fermierilor care s-au organizat în organizaţii de utilizatori de apă. În prezent, sunt proiecte de 128 milioane euro în implementare, iar aceste proiecte deservesc o suprafaţă de aproximativ 400.000 de hectare. Pentru perioada 2014-2020 am lansat deja sesiunea de primiri de proiecte pentru valori care depăşesc 430 milioane euro. De asemenea, se refac 400.000 de hectare, pot fi irigate cu infrastructura care se reface. Chiar în anul 2015, din cele peste 430 milioane euro, 218 milioane euro sunt deschise şi, m-a asigurat domnul Nica, se lucrează la proiecte, astfel încât să atragem cât mai repede aceste fonduri eurupene", a susţinut Daniel Constantin.

La rândul lor, reprezentanţii agricultorilor ale căror culturi au fost grav afectate de secetă în ultimele luni s-au declarat nemulţumiţi de durata evaluării pagubelor de către autorităţi, dar şi de ineficienţa cheltuielilor cu sistemul de irigaţii.

"E adevărat că domnul ministru (al Agriculturii, Daniel Constantin, n.r.) deţine o statistică a producţiei totale a României, numai că noi, agenţii economici, privim lucrurile astea prin recuperarea cheltuielii. Or, an de an, cheluielile cresc. Iar anul acesta procentul de recuperare este mult mai mic decât anul trecut. Şi atunci când noi vă dăm câte o ştire ne raportăm la situaţia financiară. Legat de irigaţii, nu aş vrea să ne întoarcem în urmă, dar pe timpul răposatului problema irigaţiilor era o problemă de CSAT. Nu poţi să stai indiferent în ceea ce priveşte alimentaţia poporului. În ultimii 25 de ani majoritatea guvernelor s-au străduit să distrugă acele sisteme de irigaţii, iar acum se fac eforturi foarte mari dând o cifră care să ne satisfacă în a pune pe picioare acel sistem de irigaţii, care ajunge la câteva zeci de miliarde, lucru care este imposibil pentru România", a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), după întâlnirea cu ministrul de resort, Daniel Constantin.

Preşedintele LAPAR declara pentru MEDIAFAX, la începutul lunii august, că seceta a afectat grav culturile agricole din acest an, a cauzat producătorilor pierderi de peste două miliarde de euro, reprezentând investiţii nerecuperabile, şi va duce la majorarea preţurilor produselor româneşti, în perioada următoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici