Comisia de anchetă a fraudelor electorale cheamă miniştrii de Interne şi Externe la audieri

Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai a aprobat lista instituţiilor ce vor fi chemate la audieri, printre ele fiind AEP, BEC, Ministerul de Interne, MAE şi STS.

281 afișări
Imaginea articolului Comisia de anchetă a fraudelor electorale cheamă miniştrii de Interne şi Externe la audieri

Comisia de anchetă a fraudelor electorale cheamă miniştrii de Interne şi Externe la audieri

Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019 a aprobat în şedinţa de luni lista instituţiilor care vor fi chemate la audieri: Guvernul României, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Biroul Electoral Central (BEC), Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), Institutul Naţional de Statistică, Direcţia pentru Evidenţia Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, alte autorităţi, instituţii publice centrale sau locale care pot furniza informaţii necesare formării unei opinii obiective cu privire la modul de organizare şi desfăşurare a procesului electiv.

Preşedintele Comisiei, Lia Olguţa Vasilescu a afirmat în şedinţă că va trimite o solicitare pentru toate instituţiile pentru a nu distruge documente sau programe care au legătură cu alegerile din 26 mai.

"Aş vrea să trimitem o adresă către toate celalte instituţii care sunt nominalizate ca orice fel de documente deţin şi soft-uri şi orice altceva vizavi de alegerile din data de 26 mai să nu fie distruse până în momentul în care această comisie de anchetă îşi finalizează ancheta printr-un raport care să fie aprobat sau nu de Parlamentul României", a declarat, luni, Vasilescu.

Obiectivele anunţate de Comisia parlamentară sunt: verificarea veridicităţii informaţiilor vehiculate în contextul public cu privire la neregulile referitoare la funcţionarea SIMPV - Sistemul Informatic de Monitroizare a Prezenţei la Vot; numărul cetăţenilor români cu drept de vot; eventualele neconcordonaţe între procesele-verbale cu rezultatele încheiate la nivelul secţiilor de votare şi la nivelul BEJ-urilor; eventualele neconcordanţe între numărul de participanţi la vot şi numărul buletinelor de vot întrebuinţate; verificarea informaţiilor referitoare la o eventuală utilizare excesivă a listelor suplimentare; verificarea modului de organizare şi desfăşurare a alegerilor; solicitarea de la autorităţile competente a unor informaţii referitoare la numărul şi natura unor anumitor fapte de natură penală sesizate în legătură cu desfăşurarea procesului electoral; identificarea unor soluţii legislative, administrative sau tehnice de natură să îmbunătăţească desfăşurarea procesului electoral.

Comisia parlamentară a audiat în şedinţa de luni pe politologul Ionuţ Apahideanu şi matematicianul Dan Şelaru, care au prezentat un document cu privire la nereguli la alegerile europarlamentare din 26 mai. Aceştia au prezentat grafice din care reiese o prezenţă mare la vot pe liste suplimentare în localităţi mici din ţară, care nu prezintă interes turistic.

Marţi urmează să fie audiaţi miniştrii ai Ministerului de Interne şi celui de Externe, sau reprezentanţi ai acestor instituţii.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat,pe 26 iunie, înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici