Comisia de Cod electoral a decis accesul presei la dezbateri, în şedinţa de luni

Membrii Comisiei de Cod electoral din Parlament au decis, luni, cu nouă voturi ”pentru”, ca la şedinţa acestui for să poată asista jurnaliştii, urmând ca la începutul fiecărei şedinţe să se dea un vot privind accesul presei la lucrări.

231 afișări
Imaginea articolului Comisia de Cod electoral a decis accesul presei la dezbateri, în şedinţa de luni

Comisia de Cod electoral a decis accesul presei la dezbateri, în şedinţa de luni (Imagine: Croitoru Maran/ Mediafax Foto)

Decizia membrilor Comisiei a venit după o discuţie informală cu jurnaliştii acreditaţi pe Parlament.

În favoarea accesului jurnaliştilor la dezbaterile Comisiei s-au exprimat parlamentarii PNL şi PDL, dar şi o parte dintre reprezentanţii PSD, între care şi Valeriu Zgonea.

Un grup de jurnalişti acreditaţi la Parlament au iniţiat şi semnat, duminică, o petiţie publică prin care solicită accesul liber şi direct la dezbaterile din Comisia parlamentară de Cod electoral, care urmează să elaboreze viitoarele legi electorale.

Jurnaliştii precizează, în cadrul petiţiei, că membrii Comisiei de Cod electoral le-au limitat accesul direct şi liber la dezbaterile legilor electorale, prevalându-se de o prevedere controversată a propriului regulament de funcţionare, şi solicită permiterea accesului liber, imediat, direct şi fără limite la şedinţele Comisiei, pe toată durata acestora.

În replică, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta a declarat, luni, că i-a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care conduce şi comisia de Cod electoral, să discute cu Opoziţia referitor la prezenţa presei la dezbaterile din Comisie, astfel încât ”să fie totul cât mai transparent”.

”Ne-a informat domnul Zgonea despre faptul că aşa este Regulamentul comisiei şi am zis: «Domnule, discutaţi şi cu Opoziţia şi ajungeţi la o soluţie, în care să fie totul cât mai transparent», a spus Ponta, întrebat despre accesul jurnaliştilor la dezbaterile din Comisia de Cod electoral.

Ponta a afirmat, totodată, că nu a existat o decizie politică prin care accesul jusnaliştilor la dezbateri să nu fie permis şi, drept urmare, nu e nevoie de o decizie politică prin care acesta să fie permis.”Nu a existat o decizie politică care să nu permită accesul. E vorba de funcţionarea comisiei şi dânşii decid acolo”, a spus Ponta.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a justificat, săptămâna trecută, faptul că accesul presei este îngrădit la lucrările Comisiei de Cod electoral, în timpul şedinţelor, prin eşecul demersului de revizuire a Constituţiei, care a fost ”un show de presă”, în care se făceau declaraţii politice.

Zgonea a invocat hotărârea plenului Parlamentului din februarie 2013, prin care s-a decis înfiinţarea comisiei, şi care menţionează că ”lucrările nu sunt publice”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici