Comisia de învăţământ din Senat cere demisia ministrului Marius Bostan

Comisia de învăţământ din Senat cere, miercuri, demisia ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, pentru declaraţiile potrivit cărora profesorii îşi bat joc de meseria lor şi educaţia nu ar trebui să fie gratuită, precizând, într-o scrisoare deschisă, că acesta nu cunoaşte Constituţia.

924 afișări
Imaginea articolului Comisia de învăţământ din Senat cere demisia ministrului Marius Bostan

Comisia de învăţământ din Senat cere demisia ministrului Marius Bostan

"Domnule Ministru, în ultimele 24 de ore aţi primit numeroase reacţii cu privire la declaraţiile dumneavoastră pe marginea educaţiei. Cu toate acestea, păreţi să nu înţelegeţi încă mesajul de fond. Permiteţi-ne ca, în calitate de profesori dedicaţi educaţiei din România, să vă explicăm de ce declaraţiile dumneavoastră sunt greşeli grave pentru un ministru. Aţi jurat cu mâna pe Constituţia României promiţând să respectaţi <<Constituţia şi legile ţării>>, să apăraţi <<drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor>>. (...) Constituţia României, la art. 32 alin. 4, prevede că <<învăţământul de stat este gratuit>>", se arată în scrisoarea deschisă a Comisiei de învăţământ din Senat.

Comisia mai invocă "mentalitatea comunistă", lipsa de "empatie" a ministrului, calificând drept inacceptabilă afirmaţia acestuia potrivit căreia profesorii îşi bat joc de meseria lor.

"Convenţia ONU vorbeşte despre necesitatea asigurării <<unui învăţământ obligatoriu şi gratuit pentru toţi>>. Constituţia - şi dreptul la educaţie gratuită cuprinsă în aceasta - trebuie apărată de însăşi Guvernul României. Dumenavoastră ignoraţi toate aceste detalii care fac parte din activitatea pentru care sunteţi plătit de cetăţenii României. Iată o mentalitate comunistă. Declaraţia conform căreia dascălii îşi bat joc de meseria lor este inacceptabilă. Nu ştim dacă sunteţi conştient de acest fapt, dar probabil mai toţi oamenii care lucrează în jurul dumneavoastră au fost formaţi în sistemul de învăţământ românesc. Să aveţi atâta lipsă de consideraţie pentru un grup de oameni care aduc un aport important naţiunii şi fac eforturi uneori supraomeneşti pentru salarii derizorii înseamnă să aveţi o mentalitate lipsită de empatie şi mai ales plină de orgoliu - pentru ca nu aţi recunoscut cu adevărat greşeala nici la momentul actual", se mai arată în scrisoare.

Comisia îl mai acuză de faptul că s-a pronunţat asupra unor aspecte din educaţie fără să cunoască cu-adevărat sistemul, jignind oamenii care îi plătesc salariul, şi îi recomandă să urmeze exemplul statelor occidentale în care astfel de declaraţii ar atrage demisia din Guvern.

"Domnule Ministru, toate cele spunse mai sus împreună cu faptul că emiteţi analize gratuite despre un sistem pe care nu îl cunoaşteţi ne arată că drumul spre maturizarea politică a României este încă lung. (...) Ca membru al Guvernului trebuie să aveţi responsabilitatea propriilor dumneavoastră declaraţii şi - mai important - să apăraţi Constituţia pe care aţi jurat. Cum credeţi că meritaţi să fţi taxat pentru această ieşire în decor? Priviţi spre alte ţări din occident şi răspundeţi singur la întrebarea: este corect să vă păstraţi funcţia în continuare? În opinia noastră nu - de aceea vă cerem demisia", se mai precizează în scrisoarea deschisă.

Ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, a spus marţi că "unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici". "Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia! Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că am salariu mic e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis", mai comentat ministrul la o dezbatere publică.

Premierul Dacian Cioloş i-a solicitat, marţi seara, ministrului Comunicaţiilor să-şi ceară scuze şi să vină cu clarificări.

Ulterior, Marius Bostan a scris pe Facebook că declaraţiile sale au fost interpretate greşit şi folosite în scopuri politice. "Mă bucur să văd că o declaraţie făcută în cadrul unei conferinţe a stârnit atâta interes, deşi trebuie să recunosc că sunt trist când văd că aceasta este folosită în scopuri politice. Regret că sunt interpretate declaraţiile într-un mod în care nu am gândit. Am afirmat, răspunzând la o întrebare din sală, că profesorii au salarii mici şi că răspunsul la această problemă este crearea unei pieţe competitive a învăţământului", a scris ministrul pe reţeaua de socializare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici