Comisia juridică a avizat favorabil cererile privind urmărirea penală şi arestarea lui Darius Vâlcov

Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil, marţi, a doua cerere a DNA privind urmărirea penală a lui Darius Vâlcov, cu nouă voturi ”pentru”, şi cererea privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD, cu şapte voturi pentru” şi două abţineri.

132 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică a avizat favorabil cererile privind urmărirea penală şi arestarea lui Darius Vâlcov

Comisia juridică a avizat favorabil cererile privind urmărirea penală şi arestarea lui Darius Vâlcov (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Preşedintele comisiei juridice, Cătălin Boboc a precizat după şedinţă că s-au dat două voturi. Astfel, cererea privind prelungirea urmăririi penale în cazul lui Darius Vâlcov a fost avizată cu unanimitate de voturi, respectiv nouă voturi. În cazul cererii privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Vâlcov, s-au înregistrat şapte voturi ”pentru” şi două abţineri.

”Vom trimite plenului două rapoarte, unul privind urmărirea penală, care a întrunit unanimitatea de voturi şi un raport pentru încviinţarea reţinerii şi arestării, care de asemenea a fost avizat favorabil, cu majoritate, înregistrându-se două abţineri”, a spus Boboc.

El a precizat că, deşi a fost o singură cerere din partea DNA, ea presupunea două aspecte procedurale diferite, astfel că s-a considerat că e firesc să se dea două rapoarte.

Rapoartele comisiei juridice urmează să fie înregistrate la Biroul Permanent, a mai spus Cătălin Boboc, adăugând că votul final va fi dat miercuri, în plenul Senatului.

Boboc a mai spus că senatorul Darius Vâlcov a fost chemat la comisie, dar, din diferite motive, nu a putut să ajungă.

”Ne-a comunicat un punct de vedere, că dumnealui va fi pezent mâine, la plen şi îşi va susţine punctul de vedere şi că lasă la aprecierea comisiei modul în care va da acest raport, fără să solicite o amânare”, a explicat Boboc.

DNA a cerut, marţea trecută, un nou aviz pentru arestarea lui Darius Vâlcov, suspectat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuşi, procurorii precizând că el ar fi obţinut astfel trei lingouri de aur, bani şi tablouri.

Potrivit anchetatorilor, începând din 2011 şi până în prezent, Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru. El s-ar fi folosit de informaţiile obţinute în virtutea funcţiilor publice, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de fostul ministru al Finanţelor, dar erau administrate prin interpuşi.

Darius Vâlcov a obţinut, astfel, arată procurorii anticorupţie, mai multe bunuri materiale, între care sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei.

Anchetatorii susţin că acestea au fost depozitate într-un seif, care era lăsat spre păstrare unei persoane apropiate fostului ministru. Procurorii fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.

În acest context, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general al României referatul cauzei, pentru ca acesta să sesizeze Senatul, pentru a se obţine avizul necesar efectuării în continuare a urmăririi penale a lui Darius Vâlcov. De asemenea, DNA a cerut şi încuviinţarea reţinerii şi arestării fostului ministru al Finanţelor.

Acesta nu este primul aviz pe care DNA îl cere în cazul lui Vâlcov. Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat, în 19 martie, aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Bogdan Vâlcov, pentru trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.

Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost aprobată, miercurea trecută, de Senat, fiind înregistrate 97 de voturi "pentru", 48 "împotrivă" şi cinci abţineri.

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a fost reţinut, miercuri după-amiază, de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri.

Judecătorii de la instanţa supremă au decis ca Vâlcov să fie cercetat în arest la domiciliu, începând de joi până în 24 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici