Comisia juridică a Camerei a adopt Raportul la revizuirea Constituţiei. La şedinţă au fost prezenţi doar cinci deputaţi din cei 23 de membri

Comisia Juridică a Camerei a adoptat, marţi, Raportul la proiectul de revizuire a Constituţiei, la şedinţă fiind însă prezenţi, din cei 23 de membrii, doar cinci deputaţi - Daniel Buda, Adrian Gurzău, Iustin Cionca, Gabriel Andronache (PDL) şi progresistul Eugen Nicolicea, toţi votând "pentru".

217 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică a Camerei a adopt Raportul la revizuirea Constituţiei. La şedinţă au fost prezenţi doar cinci deputaţi din cei 23 de membri

Comisia juridică a Camerei a adopt Raportul la revizuirea Constituţiei. La şedinţă au fost prezenţi doar cinci deputaţi din cei 23 de membrii(Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele Comisiei, Daniel Buda, a precizat, după şedinţă, că au fost păstrate, în linii mari, prevederile proiectului de revizuire a Constituţiei primit de la preşedintele României şi au fost puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Buda a precziat că Raportul la rezuirea Constituţiei va merge în Plenul Camerei Deputaţilor, în dezbaterea căruia va intra marţea viitoare.

Comisia juridică a stabilit, în şedinţa de marţi, la propunerea deputatului PDL Adrian Gurzău, că nu vor avea dreptul de a fi aleşi cetăţenii care au făcut parte din Partidul Comunist Român ca activişti retribuiţi precum şi cei care au fost agenţi sau colaboratori ai fostei Securităţi.

Membrii Comisiei au mai stabilit ca CSM să fie format din 21 de membri, dintre care 14 magistraţi şi patru reprezentanţi ai societăţii civile.

Cei patru reprezentanţi ai societăţii civile vor fi aleşi doi de către Parlament şi doi de către preşedintele României. În prevederile actuale, din CSM fac parte doi reprezentanţi ai Societăţii Civile care sunt aleşi de Senat.

Deputaţii din Comisia juridică au modificat articolul din Constituţie potrivit căruia averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Ei au adăugat un text potrivit căruia caracterul licit al dobândirii se prezumă, iar confiscarea averii dobândită ilicit se realizează în condiţiile legii.

Daniel Buda a precizat că după ce Raportul va fi dezbătut de plenul Camerei Deputaţilor, acesta va merge la Senat. Buda a spus că în măsura în care Senatul va avea altă opinie decât Camera Deputaţilor, se va constitui o comisie de mediere pentru a lămuri divergenţele.

Întrebat în legătură cu faptul că decizia Comisiei juridice a fost luată fără cvorum, Daniel Buda a spus că decizia Curţii Constituţionale statuează că în activitatea comisiilor nu este nevoie de prezenţa a jumătate plus unul din numărul membrilor comisiei respective.

Comisia juridică a Camerei a adoptat, de principiu, marţea trecută, proiectul de revizuire a Constituţiei, fiind dezbătut, şi cu acea ocazie, tot de către reprezentanţii PDL şi UNPR. Aceştia au aprobat, în general, modificările propuse de către Preşedinţie, potrivit deputatului PDL Iustin Cionca Arghir.

"Noi susţinem propunerea comisiei prezidenţiale la revizuirea Constituţiei şi voinţa poporului de reducere la 300 a numărului de parlamentari şi o singură Cameră a Parlamentului", spunea Cionca.

Deputatul PDL menţiona, între propunerile revizuire a Constituţiei adoptate de Comisia juridică, reducerea numărului de parlamentari la 300, Parlament unicameral, restrângerea posibilităţii de asumare a răspunderii Guvernului, mărirea perioadei de reţinere de la 24 de ore la 48 de ore, după cum a cerut procurorul general.

Alte prevederi sunt departajarea atribuţiilor între Guvern şi Preşedinte, între Guvern şi Parlament şi dizolvarea Parlamentului în cazul în care referendumul pentru demiterea preşedintelui nu este adoptat, a mai spus Cionca.

Comisia juridică a acceptat şi un amendament al deputatului UNPR Eugen Nicolicea privind reducerea vârstei pentru a fi ales parlamentar de la 23 ani la 18 ani.

O altă prevedere este introducerea deficitului bugetar de maximum 3% din PIB şi datoria publică de maximum 60% din PIB.

Comisia juridică a aprobat de principiu şi prevederea ca avizul Curţii Constituţionale în privinţa propunerii de suspendare a preşedintelui României să fie obligatoriu, şi nu consultativ ca până acum.

Dezbaterile din comisie pe tema revizuirii Constituţiei s-au desfăşurat pe parcursul mai multor săptămâni doar în prezenţa reprezentanţilor PDL şi UNPR, la lucrări lipsind cei ai opoziţie şi ai UDMR.

Raportul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor după Paşti, dar pentru adoptarea lui este nevoie de votul a două treimi dintre deputaţi, însă acesta este susţinut doar de parlamentarii PDL şi UNPR.

Ulterior, proiectul ar trebui trimis Senatului.

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut liderilor USL, într-o scrisoare transmisă vineri, ca opoziţia să participe la discuţiile privind revizuirea Constituţiei, astfel încât mandatul prezidenţial să fie de patru ani, iar referendumul de validare să aibă loc la locale, garantând că va demisiona în timp util pentru ca în noiembrie să fie şi prezidenţiale. Preşedintele Traian Băsescu a trimis vineri, câte o scrisoare preşedintelui Partidului Social Democrat, Victor Ponta, preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, şi preşedintelui Partidului Conservator, Daniel Constantin.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, în deschiderea Congresului de la Romexpo, că formaţiunea sa nu are ce discuta şi negocia cu preşedintele Traian Băsescu, liderul social-democrat rupând de altfel scrisoarea de la şeful statului în faţa delegaţilor la congres.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici