Comisia Juridică decide marţi ce aviz dă cererii DNA în cazul lui Sebastian Ghiţă. DNA: Ghiţă oferea o "bucăţică de putere" pentru protecţie. Cum dirija deputatul instituţiile publice din Prahova

Parlamentarii din Comisia Juridică vor da marţi aviz pe cererea DNA de reţinere şi arestare a deputatului Sebastian Ghiţă, în dosarul în care are şapte capete de acuzare, printre care dare de mită şi şantaj, procurorii arătând că Ghiţă oferea o „bucăţică de putere” pentru protecţie.

3536 afișări
Imaginea articolului Comisia Juridică decide marţi ce aviz dă cererii DNA în cazul lui Sebastian Ghiţă. DNA: Ghiţă oferea o "bucăţică de putere" pentru protecţie. Cum dirija deputatul instituţiile publice din Prahova

Comisia Juridică decide marţi ce aviz dă cererii DNA în cazul lui Sebastian Ghiţă. DNA: Ghiţă oferea o "bucăţică de putere" pentru protecţie. Cum dirija deputatul instituţiile publice din Prahova (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

În referatul procurorilor, ajuns în Comisia Juridică, se arată că deputatul a dobândit o putere financiară şi relaţională care i-ar fi permis să determine," în mod real (chiar dacă personal el nu a ocupat vreo funcţie oficială în stat) numirea/menţinerea unor persoane în funcţii importante”.

Procurorii scriu şi despre întregul sistem infracţional pus la punct de deputat în judeţul Prahova, susţinând că “această forţă dobândită a fost folosită în mod efectiv de Ghiţă Sebastian Aurelian ca monedă de schimb pentru cointeresarea unor funcţionari publici şi angrenarea lor într-un mecanism infracţional care presupunea satisfacerea intereselor ilicite, de orice natură, ale deputatului”.

TITLURILE ZILEI

Unul dintre martorii din dosar, Adrian Istvan, a declarat la audieri că “deputatul Ghiţă Sebastian este persoana care hotărăşte promovarea, numirea definitivă sau temporară a unor persoane agreate de acesta în funcţii de conducere din cadrul unor instituţii descentralizate, ca de exemplu: doamna Lupea, actualul subprefect al judeţului Prahova, Adriana Nicolae, Emilian Tudose, Daniel Petre din cadrul Finanţelor Publice Prahova, Viorel Dosaru – în funcţia de inspector şef al I.P.J. Prahova”. Acelaşi martor a declarat că deputatul Ghiţă a avut o influenţă hotărâtoare în numirea lui Romeo Nicole Florin în funcţia de vicepreşedinte al ANAF.

Tot despre reţeaua pusă la punct de deputat în Prahova a vorbit în faţa procurorilor şi Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, arestat şi el în dosar. Magistratul a declarat că în discuţiile purtate cu Sebastian Ghiță acesta lăsa să se înţeleagă, folosind expresia „omul meu”, că sunt multe persoane pe care le controlează. “În acest sens s-a referit la Rădulescu Adrian – fost inspector şef adjunct al IPJ Prahova, Dosaru Viorel – fost inspector şef al IPJ Prahova, Petre Daniel – fost şef al DGRFP Prahova”, se arată în referatul DNA.

Liviu Tudose, arestat în dosar pentru că ar fi furnizat informaţii confidenţiale şi pentru că ar fi luat mită, ar fi fost la rândul său beneficiar al relaţiilor cu care se lăuda deputatul Ghiţă. Procurorii redau în document o declaraţie dată la începutul lunii martie de procurorul Liviu Tudose, în care acesta susţine că "în primăvara anului 2014, împreună cu Ghiţă Sebastian Aurelian a mers la Victor Ponta, ocazie cu care premierul i-a oferit o funcţie de conducere, respectiv director Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau o funcţie de execuţie în cadrul ONPCSB, propunere cu care acesta, în principiu, a fost de acord, dar care nu a mai fost materializată".

Mecanismul infracţional de care vorbesc procurorii DNA face referire la persoanele cu care Ghiţă relaţiona şi care aveau un comportament obedient, deservind intereselor acestuia. “Cu alte cuvinte, având în spate o puternică susţinere, inclusiv politică, Ghiţă Sebastian Aurelian oferea o „bucăţică de putere” publică într-o zonă de interes în schimbul asigurării protecţiei pe segmentul atribuţiilor de serviciu conferite de funcţia deţinută de persoanele co-interesate”.

Deputatul Sebastian Ghiţă are şapte capete de acuzare în noul dosar pentru două infracţuni de dare de mită, şantaj, două infracţiuni de folosire, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, cumpărare de influenţă şi conducerea fără permis.

Referitor la acuzaţia de şantaj, procurorii susţin că parlamentarul l-ar fi constrâns pe omul de afaceri Theodor Berna, patron al firmei Tehnologica Radion, să încheie un contract în valoare de 500.000 de euro. “Ghiţă Sebastian i-a precizat lui Theodor Berna că, dacă doreşte ca SC Tehnologica Radion SRL să nu mai aibă probleme de imagine la postul de televiziune Realitatea TV, va trebui să accepte încheierea unui contract fictiv cu SC Asesoft International SA - firmă la care Ghiţă Sebastian Aurelian era acţionar”, se arată în referat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici