Comisia juridică: Să se SCADĂ nouă zile, nu doar trei, pentru 30 de zile de DETENŢIE în condiţii improprii

ALDE şi UDMR au susţinut, luni, în Comisia juridică, creşterea numărului de zile care se reduc din totalul pedepsei pentru 30 de zile de detenţie în condiţii improprii, de la trei la nouă, PSD a oscilat în ceea ce priveşte limita maximă a acestora, iar USR a susţinut că legea poate părea o graţiere mascată.

344 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică: Să se SCADĂ nouă zile, nu doar trei, pentru 30 de zile de DETENŢIE în condiţii improprii

Comisia juridică: Să se SCADĂ nouă zile, nu doar trei, pentru 30 de zile de DETENŢIE în condiţii improprii (Imagine: Marian Ilie/ Arhiva Mediafax Foto)

Deputatul UDMR Marton Arpad a propus ca deţinuţilor care petrec 30 de zile în condiţii improprii să li se scadă nu doar trei zile din pedeapsa totală, ci nouă, argumentând că bonusul de trei zile nu va duce la degrevarea penitenciarelor.

Deputatul USR Ion Stelian Cristian a susţinut că propunerea de creştere a numărului de zile de la trei la nouă ar putea să pară „o graţiere mascată”.

Ion Stelian Cristian a făcut trimitere la condiţiile din căminele studenţeşti şi la cele din spitalele, afirmând că parlamentarii ar trebuie să se raporteze la „condiţiile generale din societate, ca să nu se creadă că sunt favorizaţi cei care au încălcat legea”.

Deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu a declarat că va susţine amendamentul propus de UDMR.

“Şi eu achiesez la amendamentul domnului deputat Marton Arpad, acel beneficiu de 9 zile, nu aş vrea să mergem pe idea că este o graţiere mascată (…) În situaţia în care legea va fi adoptată se va pune o presiune pe penitenciarele din ţară să îşi îmbunătăţească condiţiile de detenţie”, a spus Steluţa Cătăniciu.

Social-democraţii au oscilat în privinţa bonusului care ar trebui acordat pentru 30 de zile petrecute în condiţii de detenţie improprii. Deputatul PSD Mihai Valentin Popa a susţinut că este de acord cu propunerea UDMR, în timp ce Alexandru Bălănescu a argumentat că o medie de şase zile ar fi recomandată.

„O medie de şase zile sau cinci zile cred că ar rezolva această problemă. Altfel s-ar putea să existe multe critici, opoziţie cu privire la acest bonus. Este cam mult şi această treime duce la o nejustificată liberare. (…) nouă zile mi se pare cam mult (…) Limita maximă eu o văd la şase zile”, a spus deputatul PSD Alexandru Bălănescu.

Marton Arpad a propus şi ca pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă deţinuţilor să le fie scăzute 20 de zile din pedeapsa totală, propunerea nefiind dezbatută în şedinţa comisiei.

PNL nu şi-a exprimat poziţia în cadrul dezbaterii cu privire la modificarea legii executării pedepselor şi a măsurilor privative de libertate.

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a afirmat că dezbaterea va fi reluată în următoarea şedinţă, urmând ca raportul care va fi întocmit de comisie să fie supus votului plenului Camerei Deputaţilor – for decizonal.

Proiectul pentru modificarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost adoptat de Senat, textul legii prevăzând reducerea a trei zile pentru o perioadă de 30 de zile petrecută în condiţii de supraaglomerare, “spaţiu necorespunzător”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici