Comisia SRI a declanşat un control care vizează respectarea legii de SRI în cazul Hexi Pharma. Pop: Desecretizarea informărilor, precedent periculos

Comisia parlamentară de control asupra activităţii SRI a delanşat luni un control de legalitate care vizează modul în care SRI a respectat legea în cazul Hexi Phrama şi va solicita Serviciului informaţii privind clasificarea acestui caz drept un caz de securitate naţională.

1688 afișări
Imaginea articolului Comisia SRI a declanşat un control care vizează respectarea legii de SRI în cazul Hexi Pharma. Pop: Desecretizarea informărilor, precedent periculos

Comisia SRI a declanşat un control care vizează modul în care SRI a respectat legea în cazul Hexi Phrama. Georgian Pop: Desecretizarea informărilor, precedent periculos (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

"Conform procedurii legale şi instituţionale, am declanşat controlul de legalitate solicitând Serviciului Român de Informaţii să transmită în scris răspunsul la controlul Comisiei pe acest caz", a declarat preşedintele comisiei, Georgian Pop.

Având în vedere decizia CCR care interzice orice implicarea serviciului în procedura de urmărire penală şi faptul că la Parchetul General se află deja un dosar penal, Georgian Pop spune că atribuţiile Comisiei vizează doar verificarea respectării legislaţiei de către Serviciul Român de Informaţii.

"Comisia va solicita Serviciului Român de Informaţii informaţii privind clasificarea acestui caz ca un caz de securitate naţională şi tot ceea ce derivă din această clasificare. În prezent, la nivelul P.I.C.C.J se află în lucru un dosar penal pe numele proprietarului HEXI Pharma, iar Serviciul Român de Informaţii nu are atribuţii legale în in materia cercetarii penale interdicţia fiind expres reglementatţ în legea de organizare. Mai mult, odată cu decizia Curţii Constituţionale nr. 51/2016, implicarea Serviciului Român de Informaţii în orice activitate de natură judiciară legată de un dosar aflat pe rolul PICCJ sau oricărei alte unităţi de parchet a devenit ilegală şi prin urmare exclusă", a mai spus Georgian Pop, potrivit unui comunicat de presă al comisiei.

Georgian Pop: Desecretizarea informărilor SRI în cazul Hexi Pharma, precedent periculos

Desecretizarea informărilor SRI cu privire la Hexi Pharma de către CSAT ar crea un precedent periculos, a declarat, luni, preşedintele Comisiei pentru controlul SRI, Georgian Pop, afimând că documentele secrete pot fi consultate de procurori şi judecători, potrivit legii.

"Întotdeauna când se vorbeşte despre o desecretizare lucrurile trebuie privite dintr-o perspectivă mult mai amplă şi trebuie văzut pe termen scurt, mediu şi lung. Mai precis, dacă se ia decizia ca o anumită informare a SRI să fie desecretizată pe un astfel de subiect s-ar putea ca cineva peste două luni să ceară o desecretizare şi pentru o chestiune de terorism, de spionaj sau altceva. (…)Totdeauna trebuie privite şi oportunităţile şi dezavantajele unui astfel de lucru. (…) Sigur (creează un precedent—n.r.)", a răspuns preşedintele Comisiei pentru controlul SRI, Georgian Pop, întrebat dacă desecretizarea informărilor SRI cu privire la Hexi Pharma de către CSAT ar crea un precedent periculos.

Georgian Pop a subliniat că, potrivit legii, orice judecător sau procuror are acces la documentele secretizate.

"Indiferent că documentele pe care le verificăm sau cu care lucrăm noi la comisie sunt secrete, orice judecător şi procuror are acces la ele conform legii. Mai mult, în fiecare barou trebuie să existe avocaţi ORNISS (cu certificat ORNISS-Oficiul Registrului Naţional pentru Informaţii Secrete de Stat-nr.) care pot să le verifice. Deci, lucrurile sau procesul poate să continue, nu există nici un impediment dacă există informaţii secrete. Eu cred că acest caracter secret al documentelor nu reprezintă nici un impediment pentru procurori sau judecători", a mai spus Georgian Pop.

Preşedintele comisiei a mai afirmat că decizia acestui for a fost luată prin unanimitate sau prin majoritatea voturilor, aşa cum se întâmplă de obicei în şedinţele Comisiei pentru controlul activităţii SRI.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici