Comisie de ANCHETĂ pentru arhiva SIPA, înfiinţată în Parlament. COMPONENŢA şi cele 10 obiective ale noului organism/ UPDATE: Comisie specială, creată "pentru asigurarea stabilităţii legislative în Justiţie"

Plenul Parlamentului a aprobat, miercuri, înfiinţarea Comisiei de anchetă pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, PNL şi USR împotrivindu-se constituirii comisiei.

823 afișări
Imaginea articolului Comisie de ANCHETĂ pentru arhiva SIPA, înfiinţată în Parlament. COMPONENŢA şi cele 10 obiective ale noului organism/ UPDATE: Comisie specială, creată "pentru asigurarea stabilităţii legislative în Justiţie"

Comisie de anchetă pentru arhiva SIPA, înfiinţată în Parlament

Constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie a fost adoptată cu 153 “pentru” şi 51 “împotrivă”.

Liberalul Daniel Fenechiu a declarat, în plen, că PNL va vota împotriva constiturii comisiei, însă, dacă ea va fi înfiinţată liberalii vor participa la lucrări.

USR a criticat înfiinţarea comisiei, în plen, senatorul Mihai Goţiu afirmând că obiectivele comisiei depăşesc atribuţiile Parlamentului şi că instituţia nu dispune de instrumentele necesare pentru îndeplinirea obiectivelor asumate.â

În rândul obiectivelor comisiei se numără: "stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (...), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.

Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.

Membri ai Comisiei din partea PNL vor fi deputatul Gabriel Andronache şi senatorii Cristina Trăilă şi Daniel Fenechiu. ALDE va avea un singur reprezentat în persoana deputatului Marius Surgent. USR va fi reprezentat de senatorul Mihai Goţiu şi îl va avea ca supleant pe senatorul George Dîrcă. Şi PMP va avea un membru în Comisie, respectiv deputatul Robert Turcescu. Grupul parlamentar al UDMR va fi reprezentat de senatorul Lóránd Turos.

PSD a propus ca din comisia de anchetă să facă parte Şerban Nicolae, Marian Pavel, Adrian Diaconu, Alexandru Bălănescu, Costel Dunava, Liviu Pleşoianu şi Mihai Popa.

VEZI AICI CELE 10 OBIECTIVE ALE COMISIEI 

UPDATE: Înfiinţarea Comisiei speciale pentru asigurarea stabilităţii legislative în Justiţie, aprobată

Plenul Parlamentului a aprobat, miercuri, înfiinţarea Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei, în rândul membrilor numărându-se foştii minştri ai Justiţiei Florin Iordache, Robert Cazanciuc şi Cătălin Predoiu.

Comisia specială este formată din 23 de parlamentari, printre care social-democraţii Eugen Nicolicea, Florin Iordache, Adrian Ţuţuianu, Robert Cazanciuc, liberalii Cătălin Predoiu şi Alina Gorghiu de la PNL, Marton Arpad (UDMR) şi Dorin Bădulescu (PMP).

În rândul obiectivelor asumate de Comisia specială se numără “înglobarea în cuprinsul Codului de procedură penală a modificărilor adoptate prin Legea 253/2013 de punere în aplicare a Codului de procedură penală, modificarea textelor în raport cu deciziile Curţii Constituţionale, emise începând cu 2014, şi prin care s-au admis excepţii de neconstituţionalitate pentru articolele din Codul de procedură penală, punerea în acord a deciziilor pronunţate de CCR prin care s-au declarat neconstituţionale texte din Codul penal, punerea în acord a rapoartelor GRECO cu prevederile Codului penal şi Codului de procedură penală", potrivit proiectului de hotărâre aprobat.

Comisia specială ar urma să primească toate actele normative care privesc domeniul justiţiei, aflate în procedură parlamentară la comisiile permanente, în vederea interpretării şi adoptării în corelare cu obiectivele comisiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici