Conduita şi evaluarea poliţistului vor fi reglementate prin lege

Conduita şi evaluarea activităţii poliţistului vor fi reglementate prin lege, în acest sens Guvernul aprobând joi un proiect de lege pentru care va solicita Parlamentului dezbaterea în regim de urgenţă, a anunţat purtătorul de cuvând al Executivului, Dan Suciu.

1508 afișări
Imaginea articolului Conduita şi evaluarea poliţistului vor fi reglementate prin lege

Conduita şi evaluarea poliţistului vor fi reglementate prin lege

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului, prin care sunt introduse noi reglementări referitoare la evaluarea activităţii şi a conduitei poliţistului, în acord cu decizia Curţii Constituţionale care a stabilit că evaluarea activităţii şi a conduitei poliţistului ţine de statutul acestuia şi, prin urmare, trebuie reglementată prin lege organică şi nu printr-o metodologie aprobată prin ordin al ministrului afacerilor interne, aşa cum este în prezent.

Astfel, proiectul de lege reglementează perioada în care se realizează evaluarea activităţii şi a conduitei poliţistului, intervalul de timp în care se realizează evaluarea de serviciu, persoanele care au competenţa de a realiza, respectiv de a aproba evaluarea de serviciu, criteriile de evaluare a activităţii profesionale şi a conduitei, calificativele care pot fi obţinute, respectiv "foarte bine", "bine", "satisfăcător", "nesatisfăcător", procedura de comunicare şi de contestare a rezultatului evaluării, echivalarea rezultatelor obţinute prin alte proceduri de evaluare.

În prezent, raporturile de serviciu ale poliţiştilor sunt reglementate prin Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, care delegă ministrului afacerilor interne dreptul de stabilire, prin ordin, a metodologiei privind evaluarea poliţistului. Prin decizia nr. 637 din 13 octombrie 2015, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi privind evaluarea activităţii şi a conduitei poliţistului, constatând că evaluarea activităţii şi a conduitei poliţistului ţine de statutul acestuia şi, prin urmare, trebuie reglementată prin lege organică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici