CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Orban: Până la finele lunii noiembrie vom avea cod de conduită pentru cei care lucrează cu fonduri UE

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat joi la conferinţa "MEDIAFAX Talks about European Funds" că până la sfâşitul lunii noiembrie va fi elaborat un cod de conduită privind situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese a celor care lucrează cu fonduri UE.

156 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Orban: Până la finele lunii noiembrie vom avea cod de conduită pentru cei care lucrează cu fonduri UE

CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Orban: Până la finele lunii noiembrie vom avea cod de conduită pentru cei care lucrează cu fonduri UE

Referindu-se la priorităţile sale, Leonard Orban a precizat că doreşte simplificarea procedurilor.

"Ne dorim simplificarea procedurilor. De multe ori, procedurile noastre sunt mai complicate decât cerinţele comunitare", a declarat Orban.

El a apreciat că, de fapt, în România "s-au translatat cerinţele de pe fondurile de preaderare către cele structurale". Ministrul a adăugat că există tentaţia celor din sistem "de a se acoperi", luând măsuri suplimentare de siguranţă care complică procedurile.

"Există o marjă importantă de manevră. Putem realiza simplificări importante, dar acestea nu trebuie să pună sub semnul întrebării managementul riguros", a spus Leonard Orban.

De asemenea, ministrul a spus că îşi propune mai multă transparenţă. "Trebuie să încercăm să transparentizăm de exemplu etapa legată de procesarea cererilor de rambursare", a spus el.

În acest context, ministrul a explicat că va cere Guvernului să oblige fiecare autoritate să afişeze pe site stadiul de procesare a cerererilor de rambursare.

Tot referitor la transparentizare, Orban a anunţat că săptămâna viitoare va fi postată pe site-ul ministerului o listă cu 61 de proiecte aprobate deja de CE, astfel încât toţi cei interesaţi vor putea accesa informaţii despre stadiul acestora.

Leonard Orban a spus că îşi propune şi mai mută rigurozitate în sistem.

El a explicat că MAEur va coordona elaborarea unui "Cod de conduită pentru evitarea situaţiilor de incompatibilitate şi conflict de interese de către personalul implicat în gestionarea programelor finanţate din fonduri comunitare nerambursabile postaderare".

Ministrul a spus că Guvernul a adoptat o decizie în acest sens miercuri şi că va fi constituit un grup de lucru interinstituţional care va avea sarcina să redacteze proiectul codului de conduită până la sfârşitul lunii noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici