Conflict Antonescu-Ponta despre taxa de solidaritate - Antonescu: Eu nu o văd bine, e o formulă ce excede înţelegerea noastră. Ponta: Se impun măsuri

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi, la Arad, că nu vede bine creşterea unor impozite sub forma unei taxe de solidaritate şi că o astfel de măsură excede înţelegerile de până acum din USL privind fiscalitatea, dar subiectul va fi discutat în PNL. Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că preşedintele PNL are o poziţie corectă în privinţa taxei de solidaritate pe veniturile mari ale bugetarilor, deoarece tema nu a fost discutată în USL, dar a arătat că este nevoie de măsuri prin care aceste venituri să fie aduse "într-o zonă normală".

986 afișări
Imaginea articolului Conflict Antonescu-Ponta despre taxa de solidaritate - Antonescu: Eu nu o văd bine, e o formulă ce excede înţelegerea noastră. Ponta: Se impun măsuri

Crin Antonescu şi Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Co-preşedintele USL Crin Antonescu a declarat, într-o conferinţă de presă la Arad, răspunzând unei întrebări referitoare la taxa de solidaritate anunţată de premierul Ponta, că nu crede că mărirea unor impozite este o soluţie.

"Eu nu o văd bine, în sensul că nu cred că este o soluţie. Nu am crezut niciodată că mărirea unor impozite, mai ales pe conjuncturi atât de scurte, este de natură să rezolve ceva. Filosofia, principiile şi formulele noastre de impozitare negociate la nivelul USL sunt foarte clare: un impozit regresiv, deci 16 la sută rămâne cea mai mare cotă de impozitare (...) Taxa asta de solidaritate e totuşi o formulă care excede înţelegerea noastră pe formula fiscală şi din punctul ăsta de vedere, dacă nu sunt argumente foarte concrete, eu unul nu susţin o asemenea măsură", a spus Antonescu.

Liderul PNL a adăugat că vor exista totuşi discuţii în PNL pe acest subiect, pentru a se lua o decizie dacă va fi susţinută sau nu supraimpozitarea veniturilor mai mari de 4.500 de lei.

Ponta: Antonescu are dreptate, nu am discutat taxa de solidaritate în USL, dar se impun măsuri

"Crin Antonescu are dreptate, nu am discutat în USL", a spus Ponta.

El a arătat însă că a constatat că există situaţii anormale, "precum tatăl Robertei Anastase", şi că este nevoie de solidaritate cu cei foarte mulţi care trăiesc cu venituri minime.

"Trebuie o măsură prin care aceste venituri să vină într-o zonă a normalităţii", a spus Ponta.

Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, declara, marţi, premierul Victor Ponta.

El amintea că Guvernul USL intenţionează să aplice de anul viitor cote diferenţiate de impozit, în funcţie de nivelul salariilor.

"În plus faţă de acest sistem fiscal, dacă va fi cazul şi dacă se va dovedi o idee bună, în special în zona bugetară, pentru că nu vreau să dăm semnale negative în zona privată care deja a suferit destul de multe în urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe lună, acolo poate fi vorba de o taxă de solidaritate. O taxă de 16 plus încă 16 peste ceea ce depăşeşte 1.000 de euro pe lună", spunea Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici