Conservatorul Sebastian Pinera şi socialistul Alejandro Guillier se vor înfrunta în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Chile

Miliardarul conservator Sebastian Pinera a câştigat primul tur al scrutinului prezidenţial din Chile şi-l va înfrunta pe socialistul Alejandro Guillier în runda decisivă, programată în decembrie, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a 94% din voturi, informează site-ul agenţiei Dpa.

80 afișări
Imaginea articolului Conservatorul Sebastian Pinera şi socialistul Alejandro Guillier se vor înfrunta în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Chile

Conservatorul Sebastian Pinera şi socialistul Alejandro Guillier se vor înfrunta în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Chile

Pinera, 67 de ani, a obţinut 36,6% din voturi, în timp ce senatorul independent Guillier, care reprezintă coaliţia de centru-stânga a preşedintelui în exerciţiu Michelle Bachelet, a obţinut 22,6%.

Jurnalista Beatriz Sanchez, din partea partidului Frente Amplio, care include ecologişti şi liberali de stânga, s-a clasat pe locul al treilea cu 20,3% din voturi, urmată de candidatul de extremă-dreapta Jose Antonio Kast, cu 7,9%.

Pinera, care în mandatul său precedent de preşedinte (2010-2014) a avut o creştere economică de peste 5%, a promis în timpul campanie că va revitaliza economia aflată în declin, parţial din cauza scăderii preţului la cupru, principalul produs de export al statului Chile.

Pe de altă parte, este de aşteptat ca Pinera să reducă sprijinul financiar pentru pensionari şi studenţi.

În dimineaţa alegerilor, poliţia a reţinut cel puţin 23 de persoane care au pătruns în sediul de campanie al lui Pinera, acuzându-l de corupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici