Consiliul Naţional al CDU îl susţine pe Armin Laschet drept candidat la postul de cancelar german

  • Consiliul Naţional al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) îl susţine pe Armin Laschet drept candidat la postul de cancelar german
  • Votul Consiliului Naţional a avut loc în contextul în care Armin Laschet şi Markus Söder revendicau dreptul de a fi candidatul la funcţia de cancelar
  • Markus Söder a semnalat că va respecta decizia Consiliului Naţional al CDU
644 afișări
Imaginea articolului Consiliul Naţional al CDU îl susţine pe Armin Laschet drept candidat la postul de cancelar german

Sursa foto: profimedia

Consiliul Naţional al Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta) s-a pronunţat, în cursul nopţii de luni spre marţi, pentru desemnarea liderului formaţiunii politice, Armin Laschet, drept candidat pentru funcţia de cancelar al Germaniei în scrutinul parlamentar programat în septembrie.

Formaţiunea Uniunea Creştin-Democrată (CDU) este afectată de câteva săptămâni de o criză politică internă privind desemnarea candidatului la funcţia de cancelar. Prima poziţie pe lista electorală a formaţiunii în scrutinul parlamentar din septembrie este disputată între Armin Laschet, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), şi premierul Bavariei, Markus Söder, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala bavareză a CDU.

În contextul disputei, Consiliul Naţional al CDU a decis luni seară, printr-un vot desfăşurat în format online, să îl susţină pe Armin Laschet pentru poziţia de candidat la funcţia de cancelar. Votul a avut loc după şase ore de consultări.

Armin Laschet a primit 31 de voturi în Comitetul Naţional al Uniunii Creştin-Democrate, Markus Söder a obţinut nouă voturi, iar şase membri ai Consiliului Naţional s-au abţinut de la vot, informează site-ul Tagesschau.de şi publicaţia Süddeutsche Zeitung.

Înaintea votului, premierul Bavariei, Markus Söder, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala bavareză a CDU, a anunţat că va respecta orice decizie a Consiliului Naţional. "Decizia Consiliului Naţional este suverană. Noi, cei din CSU, vom respecta orice decizie", a afirmat Markus Söder.

Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, a fost ales în ianuarie în funcţia de lider al Uniunii Creştin-Democrate. Iniţial, mai mulţi lideri din cadrul CDU, inclusiv Armin Laschet, se declaraseră favorabili luării deciziei desemnării candidatului la funcţia de cancelar împreună cu CSU, în funcţie de rezultatele sondajelor de opinie. La sfârşitul lunii ianuarie, sondajele arătau că Markus Söder se situa pe primul loc în preferinţe pentru postul de cancelar, urmat de Armin Laschet. Însă, în ultimele săptămâni, atât Armin Laschet, cât şi Markus Söder au revendicat dreptul de a fi candidatul CDU-CSU la postul de cancelar, iar cei doi lideri nu au reuşit să ajungă la un consens.

Scrutinul parlamentar este programat în Germania pe 26 septembrie. Cancelarul Angela Merkel a anunţat că nu va mai participa la viitorul scrutin legislativ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici