Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit în şedinţă. CSAT a aprobat bugetul de stat "pentru primul an de război". S-a aprobat ca Armata să "disloce" în 2015 în misiuni în afara ţării

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a reunit, marţi, în şedinţă, pe ordinea de zi aflându-se, între altele, propunerile de buget ale instituţiilor din domeniul securităţii naţionale pe anul 2015, precum şi proiectul bugetului de stat pentru primul an de război, valabil în perioada 2014-2016

1260 afișări
Imaginea articolului Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit în şedinţă. CSAT a aprobat bugetul de stat "pentru primul an de război". S-a aprobat ca Armata să "disloce" în 2015 în misiuni în afara ţării

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit în şedinţă. Bugetele MAPN, MAI, SRI şi SIE, pe agendă

UPDATE - CSAT a analizat măsurile luate de România privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a dezbătut, marţi, măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional în perioada octombrie 2013-septembrie 2014, constatându-se că instituţiile româneşti au pus în aplicare aceste sancţiuni.

Potrivit comunicatului de presă remis la finalul şedinţei CSAT, "o primă temă dezbătută de către Consiliu Suprem de Apărare a Ţării a reprezentat-o analiza măsurilor adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional în perioada octombrie 2013 - septembrie 2014".

Astfel, în urma analizei, s-a constatat că instituţiile româneşti au pus în aplicare, în perioada de referinţă, aceste sancţiuni prin efectul legii-cadru şi al reglementărilor sectoriale.

O altă temă de pe agenda şedinţei a constituit-o analiza activităţilor de implementare a documentelor internaţionale pe linia controlului armamentelor, creşterea încrederii şi securităţii.

”Membrii Consiliului au fost informaţi cu privire la aprecierile echipelor de inspecţie străine referitoare la modul în care România îşi respectă şi aplică prevederile acestora. De asemenea, au fost informaţi despre recomandările privind implicarea şi participarea, pe viitor, a ţării noastre în cadrul echipelor care desfăşoară activităţi de menţinere a transparenţei militare în zonă, susţinute de instrumentele specifice tratatelor şi acordurilor din domeniul controlului armamentelor”, se arată în comunicatul de presă.

În plus, din 2013 se desfăşoară un proces de elaborare a unei poziţii comune aliate, în baza căreia ar putea să demareze un nou proces de negociere, cu Rusia şi alte state participante, a unui nou regim de control al armamentelor convenţionale în Europa.

Membrii Consiliului au apreciat că pe parcursul negocierilor, delegaţia României a acţionat în baza Mandatului-cadru pentru definirea, la nivelul NATO, a elementelor unui viitor regim de control al armamentelor convenţionale, aprobat de către preşedintele României în noiembrie 2013, se mai menţinează în comunicat.

UPDATE - CSAT a aprobat Planul Naţional de priorităţi informative şi Programul de activitate al CSAT pe 2015

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, marţi, Planul Naţional de priorităţi informative pentru anul 2015 şi Programul de activitate al CSAT pentru anul 2015, "documente prioritare" pentru organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc securitatea naţională.

Potrivit comunicatului de presă remis de Administraţia Prezidenţială, la finalul şedinţei CSAT, referitor la modul de îndeplinire a prevederilor Protocolului general de organizare şi funcţionare a Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, Consiliul a constatat că, pentru anul 2014, "mecanismul naţional de cooperare antiteroristă a valorificat caracteristica sa funcţională de bază - sinergia -, adăugând atributul de celeritate, pentru a răspunde eficient imperativelor generate de evoluţia în dinamică şi diversitate a situaţiei operative antiteroriste".

În finalul şedinţei, membrii Consiliului au aprobat Planul Naţional de priorităţi informative pentru anul 2015 şi Programul de activitate al CSAT pentru anul 2015, documente prioritare pentru organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc securitatea naţională.

"Pe timpul şedinţei, s-au mai abordat şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională", se mai arată în comunicatul de presă.

UPDATE - CSAT: Criza din Ucraina afectează domenii strategice ale României, precum securitatea maritimă

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a stabilit, marţi, după evaluarea consecinţelor crizei din Ucraina, că aceasta afectează domenii de interes strategic ale României, precum securitatea maritimă şi aeriană, economică, dar şi dimensiunea politică a relaţiilor cu statele din zonă.

UPDATE - CSAT: Instituţiile centrale care deţin informaţii clasificate să finalizeze inventarierea acestora

CSAT a decis, marţi, ca toate autorităţile şi instituţiile publice centrale deţinătoare de informaţii clasificate să finalizeze inventarierea şi reclasificarea/declasificarea informaţiilor secretizate din gestiune şi şi să soluţioneze, într-un termen scurt, incidentele de securitate.

UPDATE - CSAT: Avizarea bugetelor instituţiilor de securitate să se facă când Guvernul ştie ce resurse are

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis, marţi, ca avizarea propunerilor de buget pe anul 2015 ale MApN, MAI, SRI, SIE, SPP şi STS să se facă după ce Guvernul va avea o imagine clară a resurselor pe care le are la dispoziţie.

UPDATE - CSAT a aprobat bugetul de stat "pentru primul an de război", pentru perioada 2014-2016

CSAT a aprobat, marţi, bugetul de stat "pentru primul an de război", pentru perioada 2014 - 2016, conceput ca parte integrantă în ansamblul de măsuri care se stabilesc pe timp de pace pentru satisfacerea cerinţelor de apărare, concomitent cu asigurarea continuităţii activităţii, în caz de război.

UPDATE - CSAT a aprobat ca Armata să "disloce" în 2015 în misiuni în afara ţării, 895 de militari

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis, marţi, în cadrul Planului de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, ca Armata României să "disloce", în 2015, la astfel de misiuni şi operaţii un număr de 895 de militari.

UPDATE - Preşedintele a cerut în CSAT ca tranzitul gazelor din Marea Neagră să se facă prin Transgaz

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat, marţi, în şedinţa CSAT, Guvernului să gândească, elaboreze şi să legifereze o strategie prin care tranzitul gazelor naturale care vor fi exploatate în Marea Neagră să se facă prin Transgaz, iar gazul din Marea Neagră să asigure necesarul României.

Şedinţa CSAT a fost condusă de preşedintele Traian Băsescu, la lucrări participând primul-ministrul Victor Ponta, viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrul Economiei, Constantin Niţă, ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprişor şi prim-adjunctul directorului Serviciului de Informaţii Externe, general Silviu Predoiu.

Administraţia Prezidenţială a dat publicităţii, luni, ordinea de zi a şedinţei Consiliului, în care erau incluse tematici referitoare la raportul privind măsurile adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni internaţionale; orientările strategice ale României în planul dezvoltării infrastructurii energetice, în contextul evoluţiilor europene în domeniu; analiza activităţilor de implementare a documentelor internaţionale pe linia controlului armamentelor, creşterea încrederii şi securităţii.

De asemenea, la şedinţa CSAT urma să ia luată în discuţie participarea Armatei României la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan, în anul 2015.

Planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2015 a reprezentat o altă tematică inclusă pe ordinea de zi a şedinţei.

Pe agenda CSAT s-a aflat de asemenea, "analiza interinstituţională privind evaluarea consecinţelor crizei din Ucraina şi ale anexării Crimeei de către Rusia asupra securităţii României, Republicii Moldova şi a regiunii".

Alte tematici incluse pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se refereau la actualizarea Planului de mobilizare a economiei naţionale pentru apărare, valabil în perioada 2014 - 2016, precum şi la programul cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare, valabil în perioada 2013 - 2016, actualizat.

"Nomenclatorul şi nivelurile cantitative maxime şi intangibile de constituire a rezervelor proprii ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi structura acestora pe produse; avizarea proiectului Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Nomenclatorului şi nivelurilor cantitative maxime şi intangibile de constituire a rezervelor proprii ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi structura acestora pe produse; proiectul bugetului de stat pentru primul an de război, valabil în perioada 2014 - 2016", s-au numărat de asemenea printre temele aflate pe agenda CSAT.

Propunerile de buget, pe anul 2015, ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciului de Protecţie şi Pază, precum şi programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2015 erau de asemenea menţionate ca tematici pe ordinea de a a şedinţei Consiliului.

Raportul privind modul de îndeplinire a prevederilor Protocolului general de organizare şi funcţionare a Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului - 2014 a fost de asemenea inclus pe ordinea de zi a şedinţei CSAT.

Alte teme pe agenda CSAT se refereau, conform comunicatului, la "constatări şi concluzii rezultate din activitatea desfăşurată pentru protecţia informaţiilor clasificate", la Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2015, precum şi la Raportul privind stadiul actual al regimului de control al armamentelor convenţionale în spaţiul euroatlantic.

"Pe timpul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională", se mai arăta în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici