Constantinescu: Băsescu şi Stolojan au fost apropiaţi ai fostei Securităţi

Fostul preşedinte Emil Constantinescu susţine, într-o scrisoare deschisă adresată, luni, societăţii civile, că singurul candidat viabil la Preşedinţie este Crin Antonescu şi că Traian Băsescu şi Theodor Stolojan au fost apropiaţi ai fostei Securităţi.

39 afișări
Imaginea articolului Constantinescu: Băsescu şi Stolojan au fost apropiaţi ai fostei Securităţi

Constantinescu: Băsescu şi Stolojan au fost apropiaţi ai fostei Securităţi (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

El menţionează că poate proba inclusiv în Justiţie afirmaţiile despre actualul şef al statului şi despre fostul preşedinte al PNL.

"La două decenii de la prăbuşirea dictaturii comuniste plătită cu sacrificiul vieţii de mii de români numai printr-o manipulare susţinută şi tenace s-a putut ajunge la situaţia în care: - un personaj care în decembrie 1989 era un nomenclaturist comunist de rangul doi şi colaborator pe termen lung al Securităţii ceauşiste să fie prezentat ca un luptător împotriva comunismului şi al Securităţii pe care el însuşi le reprezintă şi să fie susţinut politic şi moral prin invocarea condamnării comunismului printr-un show parlamentar, în condiţiile în care dacă Parlamentul ar fi votat legea lustraţiei promisă cu acel prilej, Preşedintele însuşi ar fi fost singurul candidat lustrabil", scrie Constantinescu.

El afirmă despre şeful statului că este "un personaj inculpat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cel mai mare proces de corupţie din România, proces suspendat cu tertipuri juridice şi presiuni în considerarea calităţii sale de preşedinte, să fie prezentat ca un luptător împotriva corupţiei", "un personaj produs şi finanţat copios de cercurile de interese cărora le este îndatorat şi care a încălcat sau care a tolerat încălcarea repetată a legii în folosul său personal, al familiei sau al clanului pe care îl patronează să poată vorbi de respectarea legalităţii".

Fostul preşedinte mai afirmă despre actualul şef al statului că este "un personaj cu educaţie precară să se poată pronunţa, într-un moment în care lumea intră în societatea cunoaşterii, asupra unor probleme de educaţie şi cercetare ştiinţifică pentru care nu are nici un fel de pregătire şi înţelegere", "un personaj care şi-a probat incompetenţa într-o îndelungată carieră ministerială prin distrugerea flotei şi blocarea construcţiei autostrăzilor sau în calitate de primar general al Capitalei prin lipsa oricăror realizări edilitare de-a lungul unui întreg mandat să poată acuza pe alţii de incompetenţă şi lipsă de profesionalism", "un personaj permanent conflictual şi intrigant să poată fi acceptat ca un moderator valabil între puterile statului", "un personaj grobian, mincinos, cu manifestări imorale şi care proferează permanent insulte la adresa unor persoane sau categorii sociale să fie prezentat ca un model de comportament popular demn de urmat".

"Departe de a fi o fantezie erotică a electoratului român «monumentul Băsescu» este o creaţie colectivă la care au pus câte o piatră mulţi lideri de opinie şi o mare parte a presei române", susţine Constantinescu.

El afirmă de asemenea, că liderii de opinie, presa şi intelectualitatea au făcut compromisuri legate de sprijinirea preluării conducerii PNL de către Teodor Stolojan. Constantinescu afirmă că acesta a fost "persoană de maximă încredere a Securităţii ceauşiste".

"În opinia mea, pe eşichierul politic există acum un candidat valabil: Crin Antonescu. Crin Antonescu poate fi definit nu numai prin raportare la Traian Băsescu care acum este «răul cel mare» ci şi prin raportare la modelul şefului de stat european de care România are nevoie (...) Lansez o chemare pentru constituirea unui grup de sprijin a candidaturii lui Crin Antonescu format din personalităţi marcante în domeniul ştiinţei, culturi, artei, tehnologiei, economiei şi finanţelor", mai scrie Constantinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici