Video Consultări la Cotroceni pe tema Brexit. Iohannis: Proiectul de ţară, elaborat într-un grup de lucru care va funcţiona pe lângă Preşedinţie - VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că toate partidele participante la consultări au fost de acord să participe la elaborarea proiectului de ţară al României, proiect care va fi elaborat într-un grup de lucru care va funcţiona pe lângă Preşedinţie.

1343 afișări

''Este nevoie de un nou proiect de ţară, un proiect pentru România, un proiect pentru România viitorului în Uniunea Europeană. Acesta a fost mesajul meu către liderii cu care m-am întâlnit. Toţi au fost de acord să participe la elaborarea acestui nou proiect de ţară, care vine la 10 ani după ce România a devenit membră a Uniunii Europene. Această lucrare, acest proiect de ţară va fi elaborat într-un grup de lucru care va funcţiona pe lângă Preşedinţia României. Acest grup de lucru poate să lucreze, în varianta optimală, chiar şi în an electoral'', a anunţat şeful statului într-o declaraţie de presă.

El a precizat că toţi liderii politici şi-au asumat acest proiect.

''Un astfel de proiect poate deveni funcţional numai dacă e adoptat, aprobat şi susţinut consensual. Din păcate România a avut avut destul de multe aşa-numite proiecte, strategii care nu au fost implementate şi nici nu au dăinuit pentru că nu a fost consens politic. Vom stabili care e locul României, rolul României şi nivelul de ambiţie al României în Uniunea Europeană'', a concluzionat Iohannis.

Iohannis, la consultări: Să găsim soluţii pentru a poziţiona România cât se poate mai bine

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la începutul consultărilor pe tema Brexit că liderii politici trebuie să identifice "soluţiile pentru a poziţiona România cât se poate mai bine", în contextul creat la nivel european după decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană.

"Aşa cum am promis ultima dată când ne-am întâlnit în acest format, v-am invitat să continuăm discuţia pe tema Brexit-ului, să căutăm şi să găsim soluţii pentru a poziţiona România cât se poate de bine", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înainte de a invita presa să părăsească sala.

Preşedintele va susţine declaraţii de presă la finalul consultărilor.

La discuţii participă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, copreşedintele ALDE Daniel Constantin, preşedintele UNPR Valeriu Steriu, Kelemen Hunor din partea UDMR şi Varujan Pambuccian de la minorităţi.

Preşedintele Senatului, copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că nu va participa la consultări din cauza unor angajamente anterioare.

Discuţiile reprezintă cea de-a doua rundă de consultări pe tema consecinţelor deciziei britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană, primele discuţii având loc imediat după referendumul din Marea Britanie şi înaintea Consiliului European de la Bruxelles.

Preşedintele ar urma să propună premierului şi liderilor politic înfiinţarea unui grup de lucru, care să evalueze impactul deciziei Marii Britanii asupra ţării noastre, să identifice măsurile care se impun în acest context şi oportunităţile care pot apărea pentru România în situaţia creată.

De asemenea, Iohannis va informa participanţii la consultări cu privire la concluziile Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles în perioada 28-29 iunie.

"Acum este momentul să ne concentrăm şi pe ceea ce urmează, dar şi pe ceea ce urmează în România şi am spus că este nevoie de un nou proiect de ţară postaderare. Nu s-a realizat în preajma anului 2007, nu s-a realizat nici mai târziu. Sigur, acum ne pregătim să serbăm 10 ani de la aderare şi iată că abia acum începem să ne punem problema - şi e bine că ne-o punem şi acum - de elaborare a unei strategii postaderare", a subliniat Klaus Iohannis după summitul de la Bruxelles.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici