Corina Creţu: România nu mai are scuze dacă va continua să piardă bani europeni/ Guvernele nu pot decide investiţiile locale

Guvernele UE trebuie să înţeleagă că nu pot decide din capitale unde, cât şi cum pot să investească la nivel local, spune comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu. Nevoile cetăţenilor sunt cunoscute de cetăţeni, spunea aceasta.

658 afișări
Imaginea articolului Corina Creţu: România nu mai are scuze dacă va continua să piardă bani europeni/ Guvernele nu pot decide investiţiile locale

Corina Creţu: Guvernele nu pot decide din capitale unde pot investi la nivel local. Politica de coeziune rămâne principala politică de investiţii a UE

Creţu: România nu mai are scuze dacă va continua să piardă bani europeni

România a acumulat suficientă experienţă după 12 ani ca stat membru UE pentru a nu mai avea scuze dacă vor continua să apară probleme legate de pierderea banilor europeni, spune comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

 

Corina Creţu a declarat, luni, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că în perioada 2021 – 2027 România va beneficia de 31 de miliarde de euro din fondurile politicii de coeziune şi dezvoltare regională, ceea ce înseamnă cu 8% mai mult faţă de perioada 2014-2020.

„România ar trebui să beneficieze la maximum de fondurile europene, este una dintre beneficiare. (...) Depinde de toate ţările, inclusiv de România, să valorifice toate oportunităţile care li se oferă şi să se pregătească pentru perioada 2021-2027. Sunt deja 12 ani de când România este stat membru al UE, după părerea mea a acumulat suficientă experienţă pentru a avea cele mai bune rezultate din 2021 încolo, dar şi pentru nu mai avea scuze dacă vor continua să apară probleme legate de piederea banilor europeni. (...) Potrivit propunerii CE, în perioada 2021 – 2027 România va beneficia de 31 de miliarde de euro din fondurile politicii de coeziune şi dezvoltare regională, ceea ce înseamnă cu 8% în plus faţă de perioada 2014-2020. Sperăm ca propunerea să rămână aşa cum a fost înaintă de CE”, a spus Creţu.

În ceea ce priveşte disputa privind spitalele regionale, comisarul european pentru politică regională a subliniat că rămâne la latitudinea Guvernului dacă decide să răspundă afirmativ solicitărilor Consiliului Judeţean Cluj, de a avea în responsabilitate directă realizarea unei astfel de investiţii.

„Deocamdată, în Programul Operaţional Regional, beneficiarul este Ministerul Sănătăţii, noi suntem gata să schimbăm Programul Operaţional Regional. Nu este corect să dai vina pe Bruxelles pentru că, din punctul nostru de vedere, important este ca investiţiile să se facă, nu cine este beneficiarul final al acestor investiţii”, a conchis Corina Creţu.

Corina Creţu: Guvernele nu pot decide din capitale investiţiile locale

Corina Creţu a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la o conferinţă organizată de Comitetul European al Regiunilor, că politica de coeziune are ca obiectiv central combaterea disparităţilor dintre ţările şi regiunile Europei prin politici adaptate realităţilor locale.

„Politica de coeziune a fost şi rămâne principala politică de investiţii a UE, având ca obiectiv central combaterea disparităţilor dintre ţările şi regiunile Europei prin politici adaptate realităţilor locale, care pun accent pe inovare, competitivitate, locuri de muncă, schimbări climatice şi de mediu. (...) Sper ca guvernele să înţeleagă că nu pot decide din capitale unde, cât, cum pot să investească la nivel local, eu cred că primarii şi cei care locuiesc aici ştiu cel mai bine nevoile cetăţenilor şi de aceea încurajăm ca fondurile europene să fie concentrate în mare parte în mâna celor care sunt reprezentaţi direct de cetăţeni, pentru că şi-au dezvoltat capacitatea administrativă şi ştiu care sunt, exact, nevoile cetăţenilor. Sperăm ca în următoarea perioadă de programare, cât mai multe state să ofere management direct fonduri europene pe tot parcursul procesului de elaborare a proiectelor, până la implementarea acestora”, a spus Creţu.

Potrivit acesteia, modelele centralizate lasă, încă, în seama capitalelor să decidă unde şi cât să se investească, astfel că, în discuţiile cu statele membre pentru acordurile de parteneriat privind programele operaţionale aferente perioadei 2021 – 2027 trebuie să se găsească înţelegere din partea guvernelor pentru alocarea directă a banilor regiunilor şi primăriilor.

Corina Creţu participă, luni, la Cluj-Napoca la conferinţa Comisiei pentru politica de coeziune teritorială (COTER) a Comitetului European al Regiunilor ”Susţinerea şi dezvoltarea unei politici de coeziune eficiente pornind de la autorităţile locale şi regionale din Uniunea Europeană”.

La eveniment mai sunt prezenţi, printre alţii, Isabelle Boudineau, preşedintele COTER a Comitetului European al Regiunilor, şi primarul Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici