Corina Creţu îi răspunde lui Darius Vâlcov: Sunt mâhnită că discuţia despre spitalele regionale se duce în zona disputelor

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a scris, joi, pe Facebook, că este „mâhnită” de faptul că discuţiile despre finanţarea din fonduri europene a spitalelor regionale din Craiova, Iaşi şi Cluj „se duc într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor”.

1246 afișări
Imaginea articolului Corina Creţu îi răspunde lui Darius Vâlcov: Sunt mâhnită că discuţia despre spitalele regionale se duce în zona disputelor

Corina Creţu îi răspunde lui Darius Vâlcov: Sunt mâhnită că discuţia despre spitalele regionale se duce în zona disputelor

„În legătură cu informaţiile apărute azi în presă referitoare la spitalele regionale de la Craiova, Iaşi şi Cluj, doresc să fac următoarele precizări: În timpul procesului de pregătire a perioadei de finanţare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene introducerea acestui obiectiv de construire a celor trei spitale regionale în cadrul Programului Operaţional Regional, cu care Comisia a fost de acord şi, prin urmare, a fost semnat la 23 iunie 2015. Decizia Comisiei Europene a fost întemeiată pe propunerea părţii române. În cadrul acestui program, România a propus utilizarea a 300 de milioane de euro (150 milioane euro finanţare UE, 150 milioane fonduri naţionale) pentru 3 spitale regionale, ce urmau a fi construite la Iaşi, Cluj şi Craiova”, a scris, joi, pe Facebook, comisarul european Corina Creţu.

Aceasta a precizat că îşi doreşte ca cele trei investiţii să fie sprijinite de Comisia Europeană.

"La momentul adoptării Programului Operaţional Regional, niciunul dintre studiile de fezabilitate nu fusese încă realizat şi nu se stabilise numărul de paturi pe care ar urma să le aibă fiecare dintre aceste spitale şi nici complexitatea serviciilor oferite. Între timp, România a continuat să pregătească investiţiile, cu ajutorul serviciilor mele şi ale BEI, şi conform ultimelor estimări ale autorităţilor naţionale, cele trei spitale vor avea nevoie de un buget de 1,2 - 1,5 miliarde de euro. Comisia Europeană a constatat că această sumă este semnificativ mai mare decât bugetul prevăzut iniţial, dar a rămas angajată să sprijine construcţia spitalelor regionale în conformitate cu acordurile încheiate cu Ministrul Dezvoltării Regionale în anul 2015. Conform prevederilor acestui acord, la Bruxelles se aşteaptă încă prezentarea celor trei proiecte majore care necesită aprobarea Comisiei, având în vedere dimensiunea acestora. Îmi doresc, împreună cu colegii mei din Comisia Europeană, să sprijim aceste investiţii, deoarece vor schimba semnificativ nivelul de asistenţă medicală pentru cetăţenii din cele trei regiuni. În acest proces s-au depus multe eforturi, inclusiv din partea serviciilor Comisiei şi a BEI", a indicat Creţu.

Comisarul european a menţionat că în cazul în care România doreşte să aloce o sumă mai mare din fondurile europene pentru aceste spitale, autorităţile române trebuie să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgenţă.

"Până la acest moment, dupa toţi aceşti ani, România nu a adus la cunoştinţa CE fapul că şi-ar fi schimbat poziţia cu privire la finanţarea celor trei proiecte. În cazul în care România doreşte să aloce o sumă mai mare din fondurile europene pentru aceste spitale, invit autorităţile române să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgenţă. Sunt deschisă să discut orice modificare a POR care poate să conducă la accelerarea construcţiei celor 3 spitale regionale de la Craiova, Iaşi şi Cluj. În cazul în care autorităţile naţionale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Şi în acest sens, este nevoie de o solicitare din partea autorităţilor naţionale", a arătat aceasta.

Creţu a adăugat că este "mânhită" de faptul că există dispute şi speculaţii pe subiectul proiectelor finanţate din fonduri europene.

"Sunt mâhnită că discuţiile despre un obiectiv atât de important se duc într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor. Realizarea acestor spitale regionale reprezintă un proiect de suflet pentru mine, ca român, şi tocmai de aceea am adus la masa negocierilor toţi actorii cheie, încă din luna mai 2016, când am avertizat asupra întârzierilor şi mi-am exprimat disponibilitatea să ajutăm autorităţile naţionale şi regionale cu absolut tot ce se poate. Cunosc foarte bine situaţia dramatică din sistemul sanitar, un exemplu clar în acest sens fiind chiar faptul că am acceptat modificarea Programului Operational Regional pentru a permite achiziţionarea de ambulanţe şi îmbunătăţirea infrastructurii sanitare în România. Îmi doresc sincer ca România să folosească pe deplin şi în beneficiul tuturor romanilor, resursele puse la dispoziţie de Comisia Europeană. Suntem aici pentru a ajuta România. Invit autorităţile române să găsim soluţii împreună la problemele oamenilor", a conchis aceasta.

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a afirmat, joi pe Facebook, că e mai avantajos ca unele proiecte să fie făcute în parteneriat-public privat în România, în condiţiile în care BEI elaborează studii în valoare de 120 milioane de euro.

"Cifrele nu mint niciodata. Hai sa vedem! Comisia Europeana aloca RO 150 milioane euro pentru studiile si constructia (inclusiv dotarea) a 3 spitale. Studiile, conform BEI, cei care le si elaboreaza, costa 120 milioane euro. Conform acelorasi studii BEI, constructia si dotarea celor 3 spitale costa 1,2 miliarde euro. (Probabil din cele 30 de milioane euro ramase). Intre timp, statul roman scoate in parteneriat public privat studiul, constructia si dotarea unui spital, cu 140 milioane euro. Asta, ca sa intelegem exact cum stau lucrurile!"; a scris Vâlcov pe Facebook.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici