Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu brut/ Noile directive europene privind salariul minim

  • În România, salariul minim ar fi de cca 3500 lei dacă pentru calcularea sa s-ar aplica indicatorul de minim 60% din salariul mediu brut al fiecărui stat membru
  • Corina Creţu: 5 milioane de cetateni europeni câştigă sub pragul salariului minim, iar cei mai mulţi dintre cei aflaţi în prima linie în lupta cu pandemia primesc sume care nu le oferă posibilitatea unui trai decent
29838 afișări
Imaginea articolului Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu brut/ Noile directive europene privind salariul minim

Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu brut/ Noile directive europene privind salariul minim

În România, salariul minim ar fi de cca 3500 lei dacă pentru calcularea sa s-ar aplica indicatorul de minim 60% din salariul mediu brut al fiecărui stat membru, cum a fost convenit în negocierile interinstituţionale de la Bruxelles, a declarat eurodeputatul Corina Creţu, membru supleant în Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale a Parlamentului European, într-un interviu pentru revista ROEXPAT.
 
„Verde pentru salariul minim european, start negocierilor. Suntem cu un pas mai aproape de succesul Directivei salariilor minime! Miniştrii Muncii din statele membre UE au ajuns la un acord în Consiliu, astfel încât pot începe negocierile dintre cele trei instituţii ale UE – Parlamentul European, care acum două săptămâni şi-a votat poziţia, Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană. Mesajul transmis de Parlament două săptămâni în urmă şi, acum, de Consiliu este unul puternic. Salariile decente şi echitabile pentru cetăţenii europeni care muncesc nu sunt opţionale, sunt un deziderat clar al Uniunii”, a anunţat pe Facebook Eugen Tomac.
 
Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European (EMPL) a votat pe 11 noiembrie raportul privind propunerea de Directivă privind salariile minime adecvate, prin care deputaţii europeni au propus noi reguli care să asigure salarii minime echitabile pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Proiectul a fost aprobat în cadrul sesiunii plenare din 22-25 noiembrie de la Strasbourg.
 
Stabilirea unui salariu minim, care să fie echitabil, ar ajuta lucrătorii, în special pe cei care muncesc cel puţin 40h/săptămână şi care nu sunt remuneraţi corespunzător efortului pe care îl depun, să ducă un trai decent şi să nu mai fie la limita sărăciei. În plus, parlamentarul european a precizat anterior că „5 milioane de cetateni europeni câştigă sub pragul salariului minim, iar cei mai mulţi dintre cei aflaţi în prima linie în lupta cu pandemia primesc sume care nu le oferă posibilitatea unui trai decent”, spune Corina Creţu.
 
„În ceea ce priveşte sumele, la ora actuală salariul mediu brut în România este undeva la 5300 de lei. 60% ar însemna spre 3500 lei, ceea ce ar ajuta foarte mulţi oameni să-şi asigure un trai decent. Se vorbeşte, de fapt, despre un salariu corect, echitabil, care să ajute oamenii să-şi asigure măcar cele necesare”, adaugă eurodeputatul pentru revista ROEXPAT.
 
Deputatul european a mai spus că, deşi aplicarea acestei directive poate fi o povară pentru guvernele statelor mai sărace, în timp va accelera reducerea decalajelor privind bunăstarea socială. De asemenea, în cazul României, implementarea instrumentului salariului minim ar fi facilitat de creşterea economică constantă, dar şi de negocieri colective mai puternice. 
 
„Cred că acest lucru ar fi o povară pe umerii bugetului naţional în România, dar dacă tot Guvernul se laudă zilnic că avem creştere economică, părerea mea este că aceasta trebuie să se vadă şi în buzunarele oamenilor. Cred că un lucrător din Italia sau Luxemburg este la fel de bun ca unul din România. Deci, această directivă a salariului minim, deşi va fi o povară pentru statele sărace şi guvernele lor, va accelera reducerea disparităţilor sociale. Instrumentul salariului minim cred că va avea un efect pozitiv.”, a mai declarat Corina Creţu.  
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici