Corlăţean: Avionul în care se afla Rogozin a trecut în mod fraudulos prin spaţiul aerian românesc

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, că avionul în care se afla Dmitri Rogozin a trecut în mod fraudulos spaţiul aerian românesc, întrucât compania aeriană care a efectuat cursa nu a confirmat prezenţa vicepremierului rus la bord.

2424 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Avionul în care se afla Rogozin a trecut în mod fraudulos prin spaţiul aerian românesc

Corlăţean: Avionul în care se afla Rogozin a trecut în mod fraudulos prin spaţiul aerian românesc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cursa cu care vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ajuns la Chişinău, era privată, chiar dacă avea la bord o delegaţie oficială şi "a trecut în mod fraudulos prin spaţiul aerian probabil şi bulgar şi românesc, cu o perioadă scurtă de tranzit prin spaţiul românesc, având planul de zbor aprobat de Eurocontrol", a precizat Titus Corlăţean, la Digi24.

Tranzitul a fost "fraudulos, pentru că la întrebările puse atât de bulgari cât şi de autorităţile competente româneşti, ROMATSA şi mai ales Autoritatea Aeronautică, s-au dat răspunsuri evazive, a existat o întrerupere a comunicării, şi chiar o minciună. Cel puţin bulgarilor li s-a spus în mod explicit că n-ar exista pe lista de pasageri, la noi s-a tras de timp, cu aşa-zise întreruperi ale comunicării. Cert este că a trecut fraudulos", a mai spus şeful diplomaţiei.

Ministrul de Externe a precizat că autorităţile române i-au refuzat lui Rogozin dreptul de tranzit, după ce au aflat că era pe lista de pasageri.

"Odată ce am avut confirmarea clară a listei de pasageri şi cu faptul că vicepremierul rus se afla în acel avion, şi acest lucru s-a ştiut abia când a ajuns la Chişinău (...) autorităţile române au refuzat dreptul de tranzit, de survol şi asta a generat acea reacţie nervoasă a vicepremierului rus", a subliniat Titus Corlăţean.

El a mai precizat că pentru obţinerea tranzitului "s-a folosit un truc", întrucât s-a obţinut acceptul de la Eurocontrol, precizându-se că este o cursă privată, deşi avea la bord o delegaţie oficială.

Rogozin a acuzat România că nu i-a permis avionului său, la solicitarea Statelor Unite, să se întoarcă la Moscova prin spaţiul aerian românesc, în drum dinspre regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde a participat vineri la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziştilor.

"La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec", afirma vicepremierul rus într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, din Transnistria.

"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", adăuga Rogozin, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici