Corlăţean, la întâlnirea cu Jens Stoltenberg: Deciziile summitului NATO privind Rusia să fie menţinute. Nu sunt condiţii pentru revizuire

Titus Corlăţean s-a întâlnit, marţi, cu noul şef al NATO, Jens Stoltenberg, ministrul de Externe subliniind în cadrul întrevederii necesitatea menţinerii deciziilor adoptate la summitul din septembrie privind relaţia cu Rusia, arătând că nu sunt întrunite condiţiile pentru o revizuire a acestora.

303 afișări
Imaginea articolului Corlăţean, la întâlnirea cu Jens Stoltenberg: Deciziile summitului NATO privind Rusia să fie menţinute. Nu sunt condiţii pentru revizuire

Titus Corlăţean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu Jens Stoltenberg, noul secretar general al NATO începând de la 1 octombrie.

Cu prilejul întrevederii, au fost trecute în revistă rezultatele summitului NATO din Marea Britanie (4-5 septembrie), ministrul român de externe evocând "prioritatea majoră ce trebuie acordată implementării complete şi în termenele prevăzute a deciziilor reuniunii la vârf din Ţara Galilor în materie de apărare colectivă", informează MAE, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

"Exprimând satisfacţia cu privire la măsurile adoptate de NATO pentru reasigurarea Aliaţilor estici, inclusiv România, în contextul crizei ucrainene, şeful diplomaţiei române a accentuat importanţa punerii în aplicare cât mai rapide a Planului de acţiune pentru creşterea nivelului de reacţie (Readiness Action Plan), ca element de bază pentru consolidarea securităţii Alianţei", precizează sursa citată.

Titus Corlăţean a afirmat că România va contribui activ la conturarea reacţiei pe termen lung a NATO faţă de situaţia de securitate din Marea Neagră, pledând, în acelaşi timp, pentru întărirea raporturilor de cooperare ale Alianţei cu partenerii estici - în special cu Georgia, Ucraina şi Republica Moldova.

Potrivit MAE, şeful diplomaţiei a subliniat necesitatea menţinerii deciziilor adoptate la summitul din Ţara Galilor privind relaţia cu Rusia, arătând că nu sunt întrunite condiţiile pentru o revizuire a acestora.

Totodată, demnitarul român a evidenţiat progresele înregistrate, conform calendarului stabilit, în dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, prin intermediul Bazei de la Deveselu.

Corlăţean i-a adresat secretarului general NATO invitaţia de a efectua o vizită oficială în România în cursul anului 2015, în vederea aprofundării dialogului bilateral pe tema de interes şi actualitate de pe agenda NATO, invitaţie care a fost acceptată, mai informează MAE.

Noul secretarul general al NATO a mulţumit României pentru contribuţia sa politică şi militară, de substanţă, în cadrul Alianţei, cu referiri speciale la participarea românească la operaţiunile conduse de NATO, la consolidarea capacităţii Alianţei de a răspunde noilor provocări de securitate şi la dezvoltarea cooperării NATO cu partenerii şi cu celelalte organizaţii internaţionale relevante. Totodată, Jens Stoltenberg a salutat angajamentul României de coordonare a fondului de asistenţă voluntară pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice, precum şi decizia de creştere a bugetului apărării, se mai arată în comunicatul MAE.

Conform textului declaraţiei summitului din Ţara Galilor, din 4-5 septembrie, şefii de stat şi de guvern din NATO au decis că, atât timp cât Rusia continuă să intervină militar, să înarmeze separatiştii şi să alimenteze instabilitatea în Ucraina, Alianţa va sprijini sancţiunile impuse de UE, G7 şi alte organizaţii, care reprezintă "o componentă esenţială a eforturilor internaţionale generale menite a răspunde conduitei destabilizatoare a Rusiei".

Subliniind că "valoarea strategică" a unui parteneriat între NATO şi Rusia bazat pe respectarea dreptului internaţional, liderii Alianţei şi-au exprimat regretul că, în prezent, nu sunt întrunite condiţiile pentru o astfel de relaţie. "Pe cale de consecinţă, decizia NATO de a suspenda orice cooperare practică civilă şi militară între NATO şi Rusia rămâne în vigoare", se arată în declaraţia summitului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici