Corlăţean: MAE a luat toate măsurile în diaspora pentru organizarea corectă a alegerilor

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că ministerul a luat toate măsurile necesare pentru organizarea corectă a alegerilor europarlamentare în diaspora.

136 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: MAE a luat toate măsurile în diaspora pentru organizarea corectă a alegerilor

Titus Corlatean (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Titus Corlăţean a spus, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Afacerilor Externe este interesat ca "procesul electoral să fie corect, transparent, desfăşurat potrivit regulilor".

"Ceea ce ne interesează, ca regulă de bază, este ca procesul electoral să fie corect, transparent, desfăşurat potrivit regulilor. Şi-am dat instrucţiuni ferme pentru ca acest lucru să se întâmple. Sunt organizate alegeri exclusiv în sediile ambasadelor, consulatelor. În alte perioade, «mai portocalii», de exemplu, s-au organizat alegeri şi prin biserici şi prin tot felul de clădiri aparţinând unor asociaţii, de preferinţă «portocalii», la acel moment. Este inadmisibil. Oficial, legal, cu pază la poartă, transparent, în ambasade şi consulate", a spus Corălţean.

El a făcut referire şi la faptul că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a solicitat verificări suplimentare ale votanţilor din străinătate.

"Şi, pentru un element suplimentar foarte important, Autoritatea Electorală a solicitat verificarea în baza listelor pe care AEP le-a primit din partea partenerilor europeni cei care votează să nu fi votat, să nu fie înscrişi pe listele din ţările respective. Pentru că legea interzice să votezi şi pentru candidaţii prezentaţi de partidele politice, de exemplu din Spania sau din Italia, şi pentru candidaţii români. Singura modalitate să verificăm aceste lucruri este sistemul de comunicare integrat al Ministerului de Externe prin ambasade, prin consulate, pe baza softului care ne-a fost pus la dispoziţie de AEP", a spus Corlăţean.

În altă ordine de idei, ministrul de Externe a criticat şi demersul PMP care a dat în judecată ministerul pe motiv că nu ar fi organizat îndeajuns de multe secţii de votare în străinătate.

"Au fost unii foarte viteji care zilele anterioare au criticat şi au şi dat în judecată MAE, mă refer la acest partid care există şi nu există, PMP, pe motiv că nu am fi organizat îndeajuns de multe secţii de vot în străinătate. Astăzi am avut termenul la tribunal şi anecdoticul situaţiei constă în faptul că însăşi partea reclamantă, vădit depăşită de situaţie şi de argumente, total nepregătită şi penibilă în susţinerea pe care a avut-o, însăşi partea reclamantă a cerut un nou termen. A cerut o prelungire şi instanţa, în mod evident, că a acordat un termen suplimentar, dacă nu mă înşel, 5 iunie, după alegerile din 25 mai. Fac un scurt comentariu: MAE a luat toate măsurile necesare pentru organizarea corectă, împreună cu Autoritatea Electorală, cu biroul electoral al secţiilor de votare din străinătate, organizarea corectă şi deschisă tuturor care doresc să voteze", a afirmat Corlăţean.

El a adăugat că MAE a organizat 190 de secţii de votare, exact acelaşi număr ca în 2007 şi în 2009, în condiţiile în care, în 2007, atunci când au fost primele alegeri europarlamentare, au fost prezente puţin peste 22.000 de persoane, iar în 2009, la alegerile la termen la nivelul UE, au fost prezenţi puţin peste 14.000 de români.

"Am decis nu să reducem numărul de secţii, ci să le păstrăm la acelaşi nivel, în condiţiile în care însă s-a adăugat un lucru important anul acesta: românii din afară. Ne place sau nu, este un drept pe care-l au şi ceilalţi cetăţeni europeni, au avut dreptul să se înscrie pe listele pentru a vota pentru listele naţionale prezentate de partidele în ţara în care trăiesc, Spania, Italia. Acest lucru ne-a fost comunicat de Autoritatea Electorală, sunt destul de mulţi români care au decis să se înscrie pe listele de vot în străinătate. Şi care, în consecinţă, n-au voie, legea le interzice să voteze şi pe listele româneşti. Ştiind acest lucru, am decis să nu reducem totuşi numărul de secţii de vot, să organizăm tot 190. În Republica Moldova am dublat numărul de secţii de votare faţă de 2009, de la patru la opt", a adăugat Corlăţean.

Organizaţia Diaspora a Partidului Mişcarea Populară anunţa, în 16 mai, printr-un comunicat, că dă în judecată Ministerul Afacerilor Externe pentru că, în pofida solicitărilor PMP, nu s-a luat nicio măsură pentru suplimentarea secţiilor de votare situate în afara ţării.

Conform sursei citate, PMP "se vede nevoit să apeleze la această măsură" după ce a semnalat, în solicitarea datată 7 martie, faptul că cele 190 de secţii de votare puse la dispoziţia votanţilor din diaspora nu acoperă multe oraşe şi regiuni unde trăiesc comunităţi de români de peste 3.000 de membri.

Partidul Mişcarea Populară a apelat la Justiţie "pentru ca dreptul constituţional la vot al românilor din străinate să fie respectat", se mai arăta în comunicatul de la acea vreme.

"Considerăm că cele 306 de secţii de votare puse la dispoziţia românilor din diaspora - conform site-ului MAE - la alegerile parlamentare din decembrie 2012 au fost oricum insuficiente, iar decizia Guvernului de a reduce acum numărul lor la 190 nu face altceva decât să adâncească un abuz", se menţiona în comunicatul PMP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici