Corlăţean: Propunerea de ambasador în Danemarca vine cu întârziere, e o eroare tactică

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean (PSD), a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că regretă faptul că propunerea de numire a unui ambasador în Danemarca, ţară care asigură preşedinţia UE, a venit cu întârziere, apreciind că este vorba despre "o eroare tactică".

717 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Propunerea de ambasador în Danemarca vine cu întârziere, e o eroare tactică

Titus Corlăţean (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Îmi exprim regretul că o propunere pentru numirea unui ambasador în Danemarca a venit atât de târziu", a comentat Titus Corlăţean, preşedinte al Comisiei de Politică Externă din Senat.

El a criticat de altfel absenţa unui ambasador la Copenhaga, în contextul în care Danemarca asigură preşedinţia UE în primul semestru al anului 2011, încă de la precedentele audieri de ambasadori, din luna noiembrie.

"Chiar şi în condiţiile în care vor organiza audierile cu celeritate, persoana care va fi numită ambasador va prelua mandatul abia în partea a doua a preşedinţiei daneze a UE, ceea ce din punctul de vedere al comisiei pe care o conduc reprezintă o eroare tactică", a mai spus Corlăţean.

Matei Viorel Ardeleanu, coordonator naţional al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, a fost propus pentru funcţia de ambasador al României în Danemarca şi Islanda, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Ardeleanu este diplomat de carieră cu grad de ministru-consilier şi a ocupat în trecut funcţia de adjunct al Reprezentanţei Permanente a României la UE.

Propunerea cu numele acestuia împreună cu alte şase propuneri a fost transmisă de Ministerul de Externe către comisiile de specialitate ale Parlamentului la începutul acestui an. De asemenea, potrivit surselor citate, alte şapte propuneri de ambasadori au fost transmise de minister la jumătatea lunii decembrie 2011. În cazul tuturor, audierile vor fi programate cel mai probabil în luna februarie.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, întrebat în legătură cu lipsa unui ambasador în Danemarca, ţară care asigură preşedinţia UE, că a transmis un set de peste zece propuneri de ambasadori către Comisiile de politică externă ale Parlamentului.

"Pot să vă informez că am transmis preşedinţilor celor două comisii de politică externă de la Senat şi Cameră un pachet cu peste zece noi propuneri de ambasadori. De îndată ce Parlamentul îşi reia lucrările se vor organiza audierile aferente şi cât de curând vom avea un şef de misiune la Copenhaga", a spus Baconschi.

Postul este vacant de la mijlocul anului 2011, urmare a rechemării de la post a lui Victor Micula, care a fost numit ambasador în Ungaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici