Crin Antonescu: În cazul procurorilor, Comisia Europeană este descalificată. Poziţia lui Mark Grey a fost jenantă şi arogantă

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, că, în ceea ce priveşte nominalizarea procurorilor şefi, poziţia Comisiei Europene este "descalificată", în timp ce purtătorul de cuvânt al CE a dat dovadă de aroganţă faţă de România, ieşirea acestui fiind "jenantă".

2469 afișări
Imaginea articolului Crin Antonescu: În cazul procurorilor, Comisia Europeană este descalificată. Poziţia lui Mark Grey a fost jenantă şi arogantă

Crin Antonescu (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

Antonescu a afirmat, într-o emisiune la Digi 24, că nominalizările procurorilor şefi s-au realizat "prin compromis politic, prin decizie politică, şi, atenţie, prin influenţă politică asupra acestui vestit CSM, prezentat ca un lăcaş de vestale, acest sediu al virginităţii justiţiei în faţa politicului".

"Conjugat cu ieşirea – pe care n-aş vrea s-o comentez în aşa măsură încât să scandalizez ultraeuropenişti ca dumneavoastră – e jenantă, ca să folosesc un eufemism, a domnului Mark Grey. Deci nu vii să-mi povesteşti proverbe englezeşti, că asta e aroganţă şi asta este tratarea unei ţări ca România, e stat membru al Uniunii Europene… nu e coborâtă chiar din copac, este coborâtă din copac acum multe sute de ani, nu acum cinci ani (…) Deci nu-mi povesti proverbe cu laptele, atâta vreme cât ai susţinut că trebuie nişte criterii", a declarat Antonescu.

Preşedintele PNL a fost întrebat despre aşteptările sale în privinţa Comisiei Europene.

"Ştiţi foarte bine că nu sunt antieuropean (…) Eu nu am pretenţii în afacerea astea de la Uniunea Europeană, pentru că în această chestiune Comisia Europeană este descalificată, cred că vede oricine, haideţi să nu ne dăm după deget. Dacă vroiam să ne facem diplomaţi, ne făceam diplomaţi, eu nu sunt diplomat. Este descalificată, pentru că toată autoritatea pe care aceste structuri o pot avea în faţa guvernelor şi în faţa opiniei publice şi în faţa oamenilor politici din Uniunea Europeană, ţine de integritatea şi consecvenţa cu care respectă nişte reguli", a răspuns Antonescu.

Premierul Victor Ponta i-a propus, în 3 aprilie, din poziţia de ministru interimar al Justiţiei, pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi pe Tiberiu Niţu ca procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mark Gray declara atunci, pentru MEDIAFAX, că CE a luat notă de numele avansate de Guvernul român pentru ocuparea funcţiilor de procuror general şi şef al DNA şi nu îşi abandonează opinia privind necesitatea unei proceduri de selecţie, însă aşteaptă şi reacţia CSM în acest proces.

"Am luat notă de evoluţiile din ultimele două zile de la Bucureşti cu privire la procesul de ocupare a funcţiilor de procuror general şi procuror-şef al DNA. Sunt funcţii de cea mai mare importanţă şi am luat notă de numele avansate. Evident este un proces care este în desfăşurare şi trebuie să vedem cum reacţionează şi CSM şi cum vor evolua lucrurile. Subliniez că Comisia Europeană nu a renunţat la opiniile sale privind desfăşurarea unei proceduri de selecţie a candidaţilor, exprimată şi în rapoartele MCV şi în discuţiile cu oficialii români", a afirmat Gray.

El a subliniat că nu vrea să caracterizeze situaţia politică creată în România cu privire la cele două funcţii de conducere ale Parchetelor.

"Este o responsabilitate pe care autorităţile române trebuie să şi-o asume. Noi ne vom duce mai departe responsabilităţile care ne revin în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie", a mai spus oficialul Comisiei Europene.

Premierul Victor Ponta declara că este foarte mulţumit de poziţia Comisiei Europene privind procedura de numire a şefilor parchetelor, arătând că CSM va audia şi va da avize, preşedintele urmează să numească şi "rezultatul este cel care contează".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici