Cristian Diaconescu anunţă că va trimite o scrisoare FMI şi acuză ”o mică înţelegere” cu Guvernul

Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu, a anunţat, sâmbătă, că va scrie o scrisoare board-ului FMI privind acordul cu România, el acuzând ”o mică înţelegere, oarecum stranie, în ceea ce priveşte informarea societăţii româneşti, în ceea ce priveşte conţinutul discuţiilor”.

424 afișări
Imaginea articolului Cristian Diaconescu anunţă că va trimite o scrisoare FMI şi acuză ”o mică înţelegere” cu Guvernul

Cristian Diaconescu anunţă că va trimite o scrisoare FMI şi acuză ”o mică înţelegere” cu Guvernul (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Diaconescu a arătat că, în contextul discuţiilor pe care Guvernul le-a avut cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, doreşte să spună o chestiune de principiu, care poate influenţa în sens bun sau rău credibilitatea unei ţări, şi anume că parteneriatele internaţionale întotdeauna se respectă şi se gândesc pe termen lung.

”Cum arată, cel puţin din informarea publică făcută, relaţia cu FMI, cu instituţiile financiare internaţionale, este suspendată în fapt. Acest incident apărut în aceste zile are mai multe consecinţe”, a spus Cristian Diaconescu.

El a arătat că o primă consecinţă este faptul că ”Guvernul minte”, pentru că ”a lua o decizie privind reducerea taxării muncii se putea face imediat şi în deplin acord cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, dacă cele două părţi de negociere găseasu resurse pentru a face această măsură sustenabilă”.

Diaconescu a mai spus că are o întrebare către instituţiile internaţionale parte a acestui acord cu Guvernul, şi anume FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

”Eu le-aş cere acestor instituţii să nu fie părtaşe cu Guvernul în susţinerea unei minciuni. (...) Voi face o scrisoare board-ului de la Washington, prin care aş dori ca aceste instituţii internaţionale să ne informeze, pentru că noi plătim împrumutul şi dobânzile, care sunt măsurile anticipate pe care generic le-a anunţat şefa misiunii de la Bucureşti, privind susţinerea reducerii taxei pe muncă”, a anunţat Diaconescu.

El a ţinut să precizeze că a fost parte la această negociere şi, când s-a încheiat acordul cu FMI, nu a existat vreo intenţie sau prevedere în document prin care , ”funcţie de anumite momente politice, aceste instituţii financiare se plasează de partea unui partid politic sau altul”.

”A existat o înţelegere, împreună cu aceste instituţii, pe de o parte în legătură cu standarde şi criterii pe care România trebuie să le aplice în situaţii de criză economică majoră, iar pe de altă parte, de responsabilităţile pe care partea română, guvernamentală, bancară, etc. şi le asumă mai ales atunci când este vorba de deficite şi cheltuieli excesive”, a declarat Cristian Diaconescu.

El a continuat: ”Nu am aflat nici de la FMI, nu aveam cum să aflăm nici de la Guvern, cum stăm cu arieratele şi alte multe lucruri. Pare că există o mică înţelegere, oarecum stranie, în ceea ce priveşte informarea măcar a societăţii româneşti, a plătitorilor acestor împrumuturi şi a dobânzilor, în ceea ce priveşte conţinutul discuţiilor”.

Diaconescu a mai întrebat dacă se dau păsuiri Guvernului, dacă se amână anumite măsuri şi, dacă se întâmplă acest lucru, de ce anume se face.

”Ideea că la un moment dat reducerea CAS ar putea sau nu să fie aplicată poate afecta grav mediul de afaceri şi pe cetăţenii care au speranţe, din acest punct de vedere. Atrag atenţia că o astfel de conivenţă nu face parte nici din mandatul celor care sunt trimişi de Washington sau de Bruxelles pentru a discuta cu românii”, a mai afirmat Cristian Diaconescu.

Potrivit preşedintelui Fundaţiei Mişcarea Populară, sunt necesare ”nişte explicaţii în legătură cu această atitudine, care nu este la prima iteraţie”, în aceeaşi categorie intrând ”problemele legate de taxa de stâlp, de suprataxarea energiei sau probleme pe care FMI le indentifică în relaţia cu partenerul său român, dar pe care le evită a le trece în scrisoarea de intenţie”.

”Vreau o poziţionare cinstită (...) Vreau ca un acord extrem de important pe care îl plătim cu toţii să fie explicat şi prezentat în conţinutul său real societăţii, atunci când este încheiat”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Diaconescu a anunţat că îl va invita pe reprezentantul FMI la Bucureşti pentru o discuţie preliminară.

”Nu este absolut nimic contondent în această chestiune, este doar dorinţa unei clarificări pe care noi o dorim şi a înlăturării unor suspiciuni pe care vreau să vă spun că nu numai eu le am”, a spus Diaconescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici