Cristian Diaconescu, lui Viktor Orban: Nu partea română a iniţiat gesturi care să lezeze Ungaria

Cndidatul PMP la prezidenţiale Cristian Diaconescu a reacţionat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, la declaraţiile premierului ungar Viktor Orban, afirmând că nu partea română a fost cea care să iniţieze vreun gest care să lezeze demnitatea statului ungar şi că "iniţiativa" a venit de la Budapesta.

472 afișări
Imaginea articolului Cristian Diaconescu, lui Viktor Orban: Nu partea română a iniţiat gesturi care să lezeze Ungaria

Cristian Diaconescu, lui Viktor Orban: Nu partea română a iniţiat gesturi care să lezeze Ungaria (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Cristian Diaconescu declarat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, unde a avut o întâlnire cu simpatizanţii Mişcării Populare, că partea română nu a iniţiat niciodată vreun gest care să lezeze interesele şi demnitatea statului ungar, transmite corespndentul MEDIAFAX.

"Este o problemă importantă ca orice proiect în relaţia bilaterală româno-ungară să-l tratăm prin prisma unui respect reciproc, pe care ni-l datorăm ca state şi ca popoare care locuim în aceeaşi vecinătate de mii de ani. Şi, din acest punct de vedere, nu partea română a fost cea care a iniţiat vreun gest care să lezeze interesele şi demnitatea statului ungar, nimeni din autoritatea statului român nu a tratat cu lispă de respect poporul ungar şi colegii noştri din Ungaria. Din păcate, iniţiativa a venit de la Budapesta şi de la politicienii de la Budapesta, din această perspectivă. Sunt convins că linia politică a autorităţilor de la Bucureşti va rămâne acceaşi, pentru că pornind de la respect putem pune bazele unor proiecte de colaborare şi respect între cele două ţări”, a susţinut Cristian Diaconescu.

El a mai spus că, indiferent care sunt opţiunile geopolitice ale Budapestei, din punctul de vedere a autorităţilor de la Bucureşti "axa Moscova - Budapesta nu va trece prin nicio regiune a României vreodată”, adăugând că "acest lucru trebuie clar înţeles şi nu există nicio altă variantă de compromis”.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus, sâmbătă, la Băile Tuşnad, că este nevoie de respect în relaţiile româno-ungare, susţinând că dacă el nu a făcut nicio declaraţie lipsită de respect la adresa naţiunii române, din partea statului român astfel de afirmaţii au curs cu "duiumul”.

"Mă laud cu asta şi toată comunitatea naţională se poate mândri că în ultimii doi ani nu a fost nicio declaraţie a premierului Ungariei care să nu dea respectul cuvenit preşedintelui, premierului şi naţiunii române. Dar din partea română declaraţiile care nu tratează cu respect maghiarii din România, statul maghiar, naţiunea maghiară sunt cu duiumul", a spus Viktor Orban la Universitatea de vară "Tusvanyos” de la Băile Tuşnad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici