Cristian Diaconescu: Tezaurul a redevenit o temă electorală şi de "reprezentaţie de bărbăţie"

Tezaurul României a redevenit o "temă de campanie electorală", fiecare schimbare la vârful diplomaţiei însemnând şi "o reprezentaţie de bărbăţie" de la care se aşteaptă "beneficii de percepţie", susţine consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, într-o postare de luni, de pe blogul personal.

201 afișări
Imaginea articolului Cristian Diaconescu: Tezaurul a redevenit o temă electorală şi de "reprezentaţie de bărbăţie"

Cristian Diaconescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Fostul ministru de Externe spune că problema Tezaurului nu este nouă şi că toate abordările de până acum au eşuat.

Diaconescu a susţinut că declaraţia ministrului Titus Corlăţean, care leagă şansele de recuperare a Tezaurului de o relaţie politică funcţională cu Federaţia Rusă au un caracter "cel puţin redundant dacă nu cumva la fel de puţin serios precum «a saluta cu entuziasm» de la Bucureşti realizările poliţiei metropolitane londoneze în lupta cu hoţii de buzunare proveniţi din România".

El a spus că în acest subiect există "o singură certitudine" şi aceea de natură juridică: "În 2003 prin Acordul Conex la Tratatul Politic de Bază partea rusă a recunoscut existenţa Tezaurului, transmis cu titlu de depozit. Tratatul Politic şi Acordul Conex au fost ratificate în Parlamentele celor două state, deci are forţă juridică obligatorie".

"Pe de altă parte, a aruncat vina nerecuperării tezaurului pe umerii ultimilor predecesori ai ministrului de Externe care a reuşit să stabilească o relaţie instituţională cu preşedintele doar de nota 7, este de asemenea, un gest uşor lipsit de prudenţă", comentează Diaconescu.

Fostul ministru de Externe mai spune că şansele de recuperare ţin în special "de determinarea cu care România îşi exercită într-o formă sau alta dreptul de a-şi recupera tezaurul" şi de o conjunctură favorabilă, care nu s-a mai produs din iunie 1992 şi care a fost atunci "ratată cu brio".

"Reamintesc pentru cei care debordează de «sensibilitate în dezgheţarea (?!) relaţiilor cu Federaţia Rusă că o astfel de situaţie favorabilă s-a ivit României, până în acest moment, o singură dată – la 1 iunie 1992, atunci când Federaţia Rusă a aderat la FMI. Consider că la acea dată am reuşit să ratăm cu brio o bună oportunitate de deschidere a subiectului “tezaur” nu printr-o neglijenţă a diplomaţiei ci printr-o regretabilă decizie politică", mai spune fostul şef al diplomaţiei.

Între timp, deşi relaţia politică cu Federaţia Rusă s-a consolidat "în ce priveşte tezaurul, cu tot respectul, nu a existat nici o oportunitate realistă de recuperare".

"Şi da, o întâlnire la nivelul miniştrilor de externe cu Federaţia Rusă nu este numai benefică dar şi obligatorie în cea mai apropiată perioadă de timp, de vreme ce ultima întâlnire cu domnul Lavrov am avut-o eu în primul mandat de ministru al Afacerilor Externe (februarie 2009). Sigur mă refer la o întâlnire bilaterală «tradiţională» cu agenda negociată şi convenită din timp… Sper că nu dăm valoare dialogului de culoar, pe la reuniuni multilaterale, când de la intrare până la lift, ne salutăm cu toată Europa. Este, evident, exclus. Azi nu ne mai umilim. Îi lovim în plin pe nemţi şi americani. Îi huiduim pe stadioane, le arătăm că nu e aşa simplu cu noi şi până la urmă, o să le rupem şi picioarele …când îi vom prinde. Fireşte, dacă îi vom prinde…", mai comentează CristianCristian Diaconescu

Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlăţean a declarat, într-o emisiune a Antena 3, că Tezaurul României este "în mod indubitabil" la Moscova, iar recuperarea acestuia rămâne o prioritate pentru MAE, însă şansele realizării acestui obiectiv depind de realizarea unui "dialog politic funcţional" cu Federaţia Rusă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici