Cristian Ghinea: USR şi PNL cer înfiinţarea unei comisii de anchetă legată sistemele IT folosite de stat. Firmele lui Sebastian Ghiţă ar fi fost avantajate

Deputatul USR Cristian Ghinea a declarat, miercuri, că USR strânge semnături pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă legată sistemele IT folosite de stat, susţinut de PNL, afirmând că între 2011 - 2016 statul a plătit 700 de milioane de euro pentru sisteme IT, firmele lui Sebastian Ghiţă fiind avantajate.

170 afișări
Imaginea articolului Cristian Ghinea: USR şi PNL cer înfiinţarea unei comisii de anchetă legată sistemele IT folosite de stat. Firmele lui Sebastian Ghiţă ar fi fost avantajate

Cristian Ghinea: USR şi PNL cer înfiinţarea unei comisii de anchetă legată sistemele IT folosite de stat. Firmele lui Sebastian Ghiţă ar fi fost avantajate (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

„Propunem comisie de anchetă pentru care strângem semnături de la deputaţii USR şi PNL, legată de digitalizarea statului, de sistemele de IT pe care statul le foloseşte. Anul trecut fostul guvern a demarat un proces amplu de debirocratizatre care a avut efecte limitate - principiul pe care vroiam să îl aplicăm era următorul statul nu ar mai trebui să trimită cetăţeanul la o altă instituţie a statului după hârtii, pur şi simplu aceste instituţii ar trebui să comunice între ele prin baze de date (...) Acest lucru nu este posibil pentru că aceste baze de date sunt rămase în urmă, nu sunt actualizate sau sunt prost făcute. (...) A fost un jaf în ceea ce priveşte digitalizarea sistemului public dar nu numai furtul este problema aici deşi este o problemă imensă, evidentă - problema este că nu poţi să guvernezi modern România având genul acesta de sisteme IT”, a declarat deputatul USR Cristian Ghinea.

Deputatul USR a afirmat că potrivit raportului Corpului de control al prim-ministrului de anul trecut între 2011 - 2016 statul român a plătit, numai din bani naţionali 3,7 miliarde de lei, adică 700 de milioane de euro pentru sisteme IT.

„ (...) Topul firmelor cele mai avantajate de aceste contracte vedem celebra triadă SIVECO UTI şi firmele apropiate de Sebastian Ghiţă”, a adăugat Ghinea.

Cristian Ghinea a afirmat că cererea pentru înfiinţarea comisiei de anchetă a fost semnată şi de grupul parlamentar al PNL, fiind semnată în prezent de 28 de deputaţi USR şi 16 parlamentari PNL, afirmând că săptămâna viitoare vor depune cererea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici