Cristian Preda: Circulă ideea colegiilor cu două locuri la parlamentare. Cine vrea să trişeze pierde

Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie, miercuri, pe blogul său, că "circulă" ideea de a organiza, pentru viitoarele alegeri parlamentare, "colegii cu două locuri, astfel încât să se obţină un efect de nivelare", el avertizând că "cine vrea să trişeze pierde".

449 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: Circulă ideea colegiilor cu două locuri la parlamentare. Cine vrea să trişeze pierde

Cristian Preda (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Menţionând că se discută intens despre sistemul de vot, ceea ce este ceva obişnuit în România, Cristian Preda aminteşte că, din 1831, când s-a votat prima dată, până astăzi au existat nu mai puţin de 19 reglementări referitoare la alegeri, iar media de viaţă a unei legi electorale româneşti este mai mică de zece ani. El menţionează că, după 1989, o singură lege - cea din 1992 - a fost folosită la mai mult de un scrutin (şi anume în 1992, 1996 şi 2000), iar fiecare dintre celelalte trei alegeri a avut legea ei.

"Ultima dată, s-a creat o struţo-cămilă. Premisele nu erau rele. PNL a propus atunci, preluând proiectul de la asociaţia Pro Democraţia, o lege care prevedea alocarea a 50% din mandate în colegii cu un loc primului clasat, celelalte fiind distribuite după o formulă proporţionalistă, pe baza scorurilor obţinute de cei care pierdeau competiţia. Era o formulă nedreaptă, dar clară. Preşedintele Băsescu a propus în cadrul referendumului din noiembrie 2007 un scrutin de tip francez: majoritar în două tururi. Până la urmă, s-a adoptat însă o formulă improvizată, plecând de la o idee confuză a deputatului Anghel Stanciu. Efectele au fost pe măsură: alegerea unor candidaţi de pe locurile 2, 3 sau 4, concurenţă la nivelul judeţului între candidaţii susţinuţi de acelaşi partid etc. etc.", adaugă Preda.

În opinia sa, după această "tristă experienţă", ar fi bine să se aleagă un mod de vot cunoscut, care a produs efecte stabile şi previzibile pe termen lung în alte democraţii.

"Mă tem însă de o nouă struţo-cămilă autohtonă. Iar temerea mea porneşte, mai întâi, de la faptul că nu s-a discutat deocamdată nimic despre obiectivul căutat. Într-adevăr, un mod de scrutin caută să atingă fie o proporţionalitate înaltă, fie o majoritate puternică. Noi n-am avut până acum nici una, nici alta. Iar cauza e că improvizaţia autohtonă a avut câştig de cauză asupra formulelor - fie ele proporţionaliste sau majoritariste - care în alte părţi au produs stabilitate. Mai e un pericol: acela de a extrage din trecut o formulă pe care nu o poate apăra nimeni în mod rezonabil pe termen mediu şi lung. Circulă, de pildă, deja ideea de a organiza colegii cu două locuri, astfel încât să se obţină un efect de nivelare. Alegerea unui mod de scrutin e o probă de maturitate, dar şi de cinste. Cine vrea să trişeze pierde", avertizează Cristian Preda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici