Cristian Preda propune introducerea şi a "votului cu anticipaţie"

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, pe lângă votul prin corespondenţă, electronic sau prin poştă, ar trebui introdus şi votul cu anticipaţie, care ar elimina posibilitatea abuzurilor legate de secţiile speciale de votare şi a traseismului electoral.

16 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda propune introducerea şi a "votului cu anticipaţie"

Cristian Preda propune introducerea şi a "votului cu anticipaţie" (Imagine: Chiţu Alexandru/Mediafax Foto)

"Eu cred că trebuie introdus şi votul acesta (prin corespondenţă - n.r.) şi votul cu anticipaţie, adică votul organizat cu două săptămâni înainte pentru toţi cei care, în ziua votului, nu sunt în localitatea de origine. Sunt multe tehnici de rezolvare a problemelor absenteismului şi distanţei. Aceasta este o propunere, dar trebuie luate în calcul toate", a declarat pentru MEDIAFAX europarlamentarul PDL Cristian Preda.

El a mai spus că, dacă va fi modificată legea electorală, atunci ar trebui schimbate cât mai multe articole, pentru a oferi "posibilităţi pentru a elimina neclarităţile şi ambiguităţile".

"Dacă, de pildă, vom introduce votul cu anticipaţie, se elimină posibilitatea acelor abuzuri date de secţiile speciale şi de transporturile cetăţenilor. Reprezintă o soluţie comprehensivă şi pentru vot electronic şi pentru vot cu anticipaţie. Sunt metode de securizare, inclusiv în cazul votului electronic, care nu pun în niciun fel în pericol secretul votului. Sunt soluţii care trebuie doar asumate", a mai spus Preda.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în timpul întâlnirii anuale cu membrii corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, că va milita, în actualul său mandat de şef al statualui, pentru introducerea votului prin corespondenţă şi înfiinţarea unui call-center pentru românii din străinătate.

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că PNL va propune un proiect de lege privind introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din străinătate şi constituirea unei comisii de îmbunătăţire a legislaţiei electorale.

MAE a precizat, joi, pentru MEDIAFAX, că în decembrie 2006 a fost elaborat un proiect de lege privind votul prin corespondenţă care a fost trimis la Autoritatea Electorală Permanentă pentru completări şi clarificări, acesta aflându-se în continuare în atenţia AEP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici