Cristian Preda, propunerea USR pentru şefia Autorităţii Electorale Permanente

USR îl propune pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) pe Cristian Preda, profesor de ştiinţă politică şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti.

262 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda, propunerea USR pentru şefia Autorităţii Electorale Permanente

„USR a depus astăzi (miercuri - n.r.) dosarul de candidatură a lui Cristian Preda, candidatură care să facă din AEP o instituţie democratică, aşa cum trebuie să fie instituţia care garantează alegerile într-o ţară europeană. PSD şi PNL îşi împart România ca pe o pradă, zi de zi. În cazul AEP, sub presiunea opiniei publice şi a USR, au făcut un pas înapoi şi fostul secretar general al Guvernului Dăncilă nu a fost instalat la conducerea acestei instituţii atât de importante. Fac un apel la toate forţele democratice din Parlament, care înţeleg importanţa acestei instituţii şi a unor alegeri asupra cărora să nu planeze niciun fel de suspiciune, să-l susţină pe Cristian Preda pentru funcţia de preşedinte al AEP”, declară Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

USR aminteşte că Preda este autorul mai multor lucrări în materia legislaţiei electorale şi de peste 20 de ani predă studenţilor cursuri despre sistemele electorale, incluzând alegerile organizate în România din 1831 până în prezent. A participat la 15 misiuni electorale pe trei continente şi a condus patru misiuni de observare electorală ale Uniunii Europene în ţări aflate în criză - Coasta de Fildeş (2010), Guineea (2013), Sri Lanka (2015) şi Madagascar (2018).

„Aşa cum am precizat şi în scrisoarea de intenţie depusă la dosarul de candidatură, consider că trebuie luate 16 măsuri la nivelul AEP, începând cu amenajarea, clară şi previzibilă, cu mult timp înainte, a anului electoral 2024, cel mai complex an electoral cunoscut de România. De la 1831 până astăzi, nu am avut niciodată patru alegeri în acelaşi an şi de aceea trebuie să ştim din vreme ce trebuie făcut pentru a organiza în condiţii excelente acestea alegeri. Un alt obiectiv se referă la monitorizarea finanţării activităţii partidelor. Este o responsabilitate foarte mare încredinţată AEP şi cred că trebuie o monitorizare atentă pentru a răspunde interesului public sau, mai precis, dreptului la informare a cetăţenilor. Dacă voi fi susţinut pentru funcţia de preşedinte al AEP, nu voi ezita să suspend, în condiţiile legale, finanţarea pentru partidele care încalcă dreptul la informare al cetăţenilor”, precizează Cristian Preda.

Printre obiectivele lui Cristian Preda, în cazul validării la şefia AEP, se mai numără îmbunătăţirea semnificativă a Registrului Electoral, organizarea unor secţii noi de vot, mai ales în străinătate, precum şi gestionarea cu responsabilitate a resurselor AEP, inclusiv resursele umane.

Conducerea Parlamentului a decis, pe 7 martie, reluarea procedurii privind alegerea preşedintelui AEP, termenul pentru depunerea de noi candidaturi fiind 17 martie, iar votul urmând să fie dat pe 24 martie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici