Cristian Seidler, deputat USR: Tudose să facă publice analiza Ministerului Finanţelor privind pilonul II de pensii

Deputatul USR Cristian Seidler i-a solicitat, joi, premierului Mihai Tudose dea publicităţii analiza Ministerului Finanţelor potrivit căreia randamentului pilonului II de pensii ar fi mai mic decât cel al pilonului I, Seidler susţinând că Tudose compară un randament care există cu unul inexistent.

281 afișări
Imaginea articolului Cristian Seidler, deputat USR: Tudose să facă publice analiza Ministerului Finanţelor privind pilonul II de pensii

Cristian Seidler, deputat USR: Tudose să facă publice analiza Ministerului Finanţelor privind pilonul II de pensii (Imagine: ANDREEA ALEXANDRU/ MEDIAFAX FOTO)

Cristian Seidler l-a acuzat pe premier că este lipsită de fundament aserţiunea lui Tudose privind randamentul mai mic al pilonului II de pensii în comparaţie cu pilonul de stat.

”Este un fals pentru că pilonul II de pensii este un fond de investiţii şi are un randament care este de 4,7% (...) Pilonul I de pensii nu are randament pentru că nu este o investiţie. Compară domnul Tudose ceva de există, randamentul de la pilonul II, cu ceva ce nu există, randamentul de la pilonul I, şi - culmea! - randamentul care nu există este mai mare decât cel de la pilonul II. Este de râsu-plânsul, mai ales că informaţia vine de la primul-ministru”, a declarat Seidler.

Deputatul USR precizează că fondurile de pensii private sunt oricum supravegheate de către ASF, iar doar o mică parte din sumele adunate în pilonul II sunt investiţii pe bursă, preferându-se depozitele bancare, titlurile de stat şi cele emise de autorităţile publice locale.

”USR solicită premierului să facă publică analiza de la Ministerul Finanţelor de care face vorbire”, a mai spus Seidler.

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, că potrivit Ministerului Finanţelor, „randamentul la pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la pilonul II”, motiv pentru care a cerut o analiză a oportunităţii diminuării contribuţiei virate la fondurile administrate privat.

„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce priveşte defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente, ambele fiind de stat doar că una are un management privat. Acum, jumătate din sume se duc la pilonul I, jumătate la pilonul II. Am constatat că randamentul la pilonul I care are ca şi reper salariul mediu pe România este mult mai mare decât randamentul obţinut la pilonul II şi din această cauză am solicitat Ministerului Finanţelor ca împrună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun ca cel puţin acum când creşterea economică a României e foarte mare şi randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la pilonul I sumele care se varsă la pilonul I să fie un pic mai mare decât cele care se varsă la pilonul II”, a declarat Mihai Tudose.

El a mai spus că discuţiile sunt avansate şi că decizia va fi luată „având în vedere interesul suveran al celor care plătesc acele contribuţii pentru pensie”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici