Criza de coronavirus a băgat în criză şi politicienii. Cum a arătat scena politică din România în cele două luni de stare de urgenţă

1722 afișări
Imaginea articolului Criza de coronavirus a băgat în criză şi politicienii. Cum a arătat scena politică din România în cele două luni de stare de urgenţă

Criza de coronavirus a băgat în criză şi politicienii

România a fost luată prin surprindere de epidemia de coronavirus. În doar două luni, viaţa ta a fost schimbată radical. Dacă ai crezut că te puteai baza pe politicieni, află că şi ei au fost luaţi prin surprindere de acest virus. Chiar şi parlamentarii au fost învinşi şi în faţa coronavirusului, nu au mai avut imunitate. Dacă nu îţi mai aminteşti ce au făcut, îţi aduc eu aminte cum s-au jucat aleşii cu viitorul tău.
 
Exact în ziua în care a apărut primul caz de coronavirus, preşedintele Klaus Iohannis l-a propus pe Florin Cîţu premier. Pe 26 februarie, şeful statului încă mai forţa alegerile anticipate. Surpriza vine la aproape două săptămâni de la primul caz de COVID, când deja ţara ta trecuse în scenariul doi. Premierul desemnat, Florin Cîţu îşi depune mandatul, nu mai vrea să fie prim-ministrul României. Liberalii îşi dau seama că celelalte partide l-ar putea vota şi nu se va mai ajunge la anticipate.
 
Klaus Iohannis, preşedintele României: Este o hotărâre care dovedeşte maturitate politică, în contextul complicat provocat de coronavirus. Această decizie nu schimbă cu nimic faptul că România are în acest moment un guvern care funcţionează. Guvernul Orban a dovedit că acţionează cu toată hotărârea şi responsabilitatea şi ia toate deciziile necesare pentru a stopa răspândirea infecţiilor cu noul coronavirus.
 
13 Martie, zi cu ghinion pentru Parlament. Guvernul intră în izolare, după ce un senator de la PNL este confirmat cu COVID 19. Membrii guvernului sunt testaţi, la fel şi jurnaliştii care au participat la evenimentele din Parlament şi de la Palatul Victoria. În tot acest timp, deşi era suspect de coronavirus, premierul a decis să ţină o conferinţă de presă cu zeci de jurnalişti.
 
Reporter: Aţi ieşit la această declaraţie de faţă cu noi.
 
Ludovic Orban: Sunteţi la o distanţă corespunzătoare şi nu există risc să vă contaminez, şi oricum dacă ar fi existat acest risc, şi dacă aş fi purtăror, am avut destule intâlniri să fim la distanţe şi mai mici.
 
Tot atunci şi Parlamentul ia decizia să se izoleze şi să ia o pauză. Ludovic Orban este propus din nou premier, iar miniştrii sunt audiaţi de parlamentari prin videoconferinţă, iar pe 14 Martie, Guvernul Orban II este votat de Parlament şi, în aceeaşi zi, învestit în condiţii speciale la Palatul Cotroceni. Aceştia s-au dezinfectat de mai multe ori, au purtat măşti şi mănuşi, la plecare au aruncat pixurile cu care au semnat jurămintele.
 
Klaus Iohannis, preşedintele României: Începând de azi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile. Pandemia cauzată de răspândirea infecţiilor cu noul coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepţionale care au dovedit că au efecte pozitive în ţări afectate grav de coronavirus.
 
Pe 16 martie, Romania intra în stare de urgenţă. Anunţul l-a făcut chiar preşedintele Klaus Iohannis.
 
Pe 24 Martie, în sfârşit, ai un guvern funcţional. Premierul Ludovic Orban iese din izolar,e după două teste negative. La doar 2 zile distanţă afli că în plină epidemie şi stare de urgenţă, ministrul Sanătăţii nu mai vrea să fie ministru. Demisionează şi lasă cel mai important minister fără conducător. Îi ia locul imediat Nelu Tătaru.
 
Klaus Iohannis, preşedintele României: Am luat act de demisia domnului Costache şi am semnat decretul de numire a noului ministru. Domnul Tătaru cunoaşte foarte bine care este situaţia în acest moment în domeniul sanitar şi trebuie să ia urgent toate măsurile necesare pentru combaterea răspândirii infectării cu noul coronavirus. Domnul Tătaru va depune jurământul în cursul acestei zile.
 
Parlamentul a început să îşi reia activitatea, însă în videoconferinţe a fost haos total: proiecte votate fără să fie dezbătute şi parlamentari care nu ştiu ce votează.
 
Pe 14 Aprilie, preşedintele Klaus Iohannis te anunţă că se prelungeşte starea de urgenţă cu încă o lună. În tot acest timp, unii oameni au stat potoliţi de frica amenzilor, amenzi care au fost declarate neconstituţionale pe data de 6 Mai. CCR mai vine cu o veste pe 13 mai.  Declară constituţională ordonanţa privind instiuirea stării de alertă, dar cere ca restrângerea de drepturi şi libertăţi să fie luată printr-o lege votată în Parlament. Un astfel de proiect de lege ajunge în Parlament. Şi aici parlamentarii sunt depăşiţi de situaţie. Votează un amendament neconstituţional care este scos până la urmă în plen, la vot.  Este vorba despre un amendament care prevede că legea intră în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial, nu în 3 zile de la promulgare, aşa cum prevede Constituţia. Fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean a declarat pentru MEDIAFAX că amendamentul este neconstituţional.
 
Au fost şi momente în care preşedintele şi premierul nu au fost pe aceeşi lungime de undă. S-a întâmplat chiar înainte de 15 mai când in loc de explicaţii clare, autorităţile au dat informaţii contradictorii.
 
Reporter: Dacă se deschid hotelurile cum vom merge la hotel pentru că românii nu se pot deplasa ?
 
Ludovic Orban: De unde aţi tras concluzia că nu se pot deplasa?
 
Klaus Iohannis: Nu vom putea ieşi în grupuri mai mari de trei persoane, nu vom putea o vreme destul de bună să ieşim la restaurant sau mall, nu vom putea imediat după 15 mai nici măcar să plecăm din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici