CRONOLOGIE: Cinci ani de război şi pace în relaţia Bucureşti-Chişinău - III

MEDIAFAX prezintă o cronologie a relaţiilor dintre România şi Republica Moldova, în perioada ianuarie 2009 - mai 2009:

88 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Cinci ani de război şi pace în relaţia Bucureşti-Chişinău - III

CRONOLOGIE: Cinci ani de război şi pace în relaţia Bucureşti-Chişinău - III

16 ian 2009 - Ministrul de Externe Cristian Diaconescu şi Kalman Mizsei, Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, discută ultimele evoluţii în dosarul transnistrean, fiind de asemenea abordate aspecte de actualitate ale relaţiilor UE - R.Moldova. Diaconescu reafirmă hotărârea fermă a României de a sprijini Republica Moldova în eforturile sale pe calea apropierii de UE şi a consolidării reformelor democratice.

21 ian 2009 - Preşedintele Băsescu declară, la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, că Republica Moldova rămâne în centrul preocupărilor României. "Vom continua să susţinem eforturile autorităţilor de la Chişinău menite să asigure democratizarea ţării şi un parcurs european predictibil. Desfăşurarea în cele mai bune condiţii ale scrutinului parlamentar din aprilie anul acesta, cu respectarea principiilor democratice, va constitui un test important şi sperăm să confirme gradul de încredere pe care noi şi partenerii noştri europeni, deopotrivă, îl acordăm Republicii Moldova", declară Băsescu.

- Vladimir Voronin îi aduce un omagiu lui Vladimir Lenin, "lider şi organizator genial" ale cărui "idei sunt încă de actualitate", cu ocazia comemorării a 85 de ani de la moartea acestuia.

- Serghei Iastrebciak, şeful diplomaţiei din Transnistria, citat de pagina online a agenţiei RIA Novosti, declară că regimul separatist de la Tiraspol se opune participării României la negocierile pentru soluţionarea crizei transnistrene.

22 ian 2009 - Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, face o vizită la Chişinău, unde se întâlneşte cu omologul său, Andrei Stratan, dar şi cu alţi oficiali. Diaconescu declară că este important faptul că România şi R. Moldova fac parte din aceeaşi familie şi "că nu există bariere lingvistice" între ele, precizând că depinde de ambele părţi cum poate fi folosit acest avantaj. De asemenea, întrebat în legătură cu o condiţionare a semnării Tratatului privind micul trafic de frontieră de tratatul de bază, Diaconescu afirmă: "Din discuţiile de astăzi de la Chişinău, atât cu ministrul Stratan şi cu preşedintele Voronin, nu am am înţeles că ar exista vreo condiţionalitate în acest sens". Cu ocazia vizitei, ministrul mai spune că nu consideră necesar în acest moment să facă o poziţie separată privind Transnistria, alta decât cea a Uniunii Europene.

27 ian 2009 - Preşedintele Voronin declară că Republica Moldova nu are nevoie de avocaţi şi nici de "fraţi mai mari". "Ministrul român de Externe a fost recent la Chişinău. În opinia mea, Bucureştiul a lăsat să se înţeleagă prin această vizită că faimoasa «axă basarabeană» este o prioritate pentru el (...) Ţin să semnalez că înaintea alegerilor parlamentare moldovene, aripa politică proromână cunoaşte o revenire, iar această carte va fi jucată în timpul acestor alegeri. (...) Guvernul moldovean în funcţie promovează încheierea rapidă cu România a unui tratat de stat şi a unui acord frontalier. Dialogul nostru cu Bucureştiul va continua imediat ce va deveni echitabil, imediat ce va înceta să ne considere «fratele mai mic» sau o provincie", declară Voronin.

28 ian 2009 - Ministrul moldovean de Externe sugerează că omologul său român s-ar fi înşelat atunci când a tras concluzia, după discuţiile de la Chişinău, că R. Moldova nu condiţionează semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră de semnarea Tratatului de bază.

- Guvernul de la Chişinău aprobă proiectul Parlamentului care prevede ca alegerile legislative din Republica Moldova să se desfăşoare la 5 aprilie.

3 feb 2009 - Vladimir Voronin îi critică pe moldovenii proromâni, precizând că refuză să se "maturizeze", în discursul său rostit cu ocazia împlinirii a 650 de ani de la primul stat moldovean. Cu acelaşi prilej, liderul moldovean face elogiul trecutului sovietic al ţării.

- Preşedintele Comisiei de Cooperare Uniunea Europeană-Republica Moldova, Marianne Mikko, se declară "încrezătoare" că alegerile parlamentare din această ţară, organizate la 5 aprilie, vor fi corecte.

26 feb 2009 - Comisia Europeană alocă 3 milioane de euro pentru proiecte care să promoveze şi să monitorizeze respectarea standardelor internaţionale în timpul alegerilor din Republica Moldova de la 5 aprilie.

- Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) îşi lansează misiunea de observare pentru monitorizarea alegerilor din Republica Moldova.

5 mar 2009 - Eurodeputatul PDL Călin Chiriţă propune PE o rezoluţie privind includerea Republicii Moldova în Procesul de stabilizare şi asociere, alături de "ţările potenţial candidate" din Balcanii de Vest

16 mar 2009 - Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat din R.Moldova, Oleg Serebrian, declaă că Republica Moldova este probabil singurul exemplu de faliment psihologic al unui stat deoarece nimeni nu mai crede în viitorul ei.

18 mar 2009 - Trei europarlamentari, printre care şi Gabriela Creţu (PSD), îi adresează preşedintelui moldovean Vladimir Voronin o scrisoare în care semnalează încălcarea drepturilor fundamentale ale Luciei Sudureac, o tânără din Republica Moldova condamnată la 20 de ani de închisoare în urma unui avort.

20 mar 2009 - Ambasadorul României în R. Moldova, Filip Teodorescu, este convocat la Ministerul de Externe, pentru a fi informat că, în perioada 26-28 martie, la Chişinău urmează să se deplaseze grupuri de cetăţeni români, pentru a participa la activităţi cu caracter electoral.

- Purtătorul de cuvânt al MAE român precizează că ministerul "situează şi evaluează aceste afirmaţii strict în contextul electoral şi intern din statul vecin".

- Liderii UE aprobă proiectul Parteneriatului Estic, suplimentând cu 600 de milioane de euro ajutorul acordat unui număr de şase ţări foste sovietice. Parteneriatul Estic - care vizează Ucraina, Belarus, R.Moldova, Azerbaidjan, Armenia şi Georgia - are rolul accelerării reformelor democratice şi economice în aceste ţări, încurajării cooperării la nivel regional şi apropierii de blocul european. Cu toate acestea, Parteneriatul Estic nu oferă o perspectivă clară de aderare la UE.

23 mar 2009 - Preşedintele Traian Băsescu declară, la Viena, după întâlnirea cu omologul său austriac, Heinz Fischer, că România "este un susţinător fără rezerve al avansului Republicii Moldova către Uniunea Europeană". Băsescu spune că a dezbătut cu omologul său austriac subiectul legat de Republica Moldova.

24 mar 2009 - Aproximativ opt la sută dintre cetăţenii moldoveni consideră că România trebuie să fie partenerul strategic de bază al Republicii Moldova, potrivit Barometrului Opiniei Publice (BOP).

25 mar 2009 - Doi cetăţeni români care fac parte din staff-ul tehnic al Partidului Liberal-Democrat de la Chişinău sunt expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova, după ce justiţia a decis că ei au opus rezistenţă în momentul reţinerii. Cei doi cetăţeni români, Răzvan Cazacu şi Radu Popescu, fuseseră reţinuţi în centrul Chişinăului, fiind transferaţi la un comisariat de poliţie, iar a doua zi au compărut în faţa unui judecător. Ei au fost reţinuţi în baza unei cereri colective formulate de mai mulţi pensionari, vecini ai celor doi, care s-au plâns că în locuinţa românilor ar fi gălăgie.

27 mar 2009 - Un număr de 140 de turişti nu sunt lăsaţi să intre pe teritoriul Republicii Moldova, în decurs de o zi, fiind întorşi din drum de către vameşii de la Albiţa şi Sculeni, declară purtătorul de cuvânt al Direcţiei Poliţiei de Frontieră (DFP) Iaşi, comisar-şef Vasilica Tătaru.

- Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, declară că este "preocupat şi îngrijorat" de situaţia românilor "întorşi sistematic" de la frontiera cu Republica Moldova, anunţând că aşteaptă explicaţii de la omologul moldovean.

- MAE difuzează un comunicat în care apreciază că tratamentul aplicat de autorităţile moldovene cetăţenilor români este inacceptabil şi neconform cu statutul acestora de cetăţeni europeni, cu normele Uniunii Europene la care Republica Moldova doreşte să adere şi cu principiile de ocrotire a drepturilor fundamentale ale omului. Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă preocuparea faţă de recentele acţiuni de obstrucţionare a accesului unor cetăţeni români în Republica Moldova.

- Studenţii şi elevii basarabeni din Oradea refac, în mod simbolic, Podul de Flori, din 6 mai 1990, când românii de pe ambele maluri ale Prutului s-au întâlnit, cu braţele pline cu flori, manifestarea marcând prima ediţie a Festivalului "Zilele Basarabiei".

- La Chişinău, aproximativ 200 de tineri manifestează în centrul Capitalei Republicii Moldova, pentru a marca 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

29 mar 2009 - Cristian Diaconescu declară, într-o conferinţă de presă, că peste două sute de persoane au fost blocate la frontiera dintre România şi R.Moldova în ultimele zile, însă, în pofida sezizărilor MAE, autorităţile de la Chişinău nu au dat nicio explicaţie incidentului. În consecinţă, Diaconescu spune că se vede nevoit să ceară public şi oficial încetarea abuzurilor comise asupra cetăţenilor români.

31 mar 2009 - Premierul R. Moldova, Zinaida Greceanîi, susţine că statul nu a introdus nicio restricţie de intrare în ţară pentru cetăţenii români, negând că printre aceştia s-ar fi aflat şi persoane cu cetăţenie moldovenească. Greceanîi sugerează însă că unul dintre motivele pentru care mai mulţi cetăţeni români au fost întorşi de la frontiera cu Republica Moldova ar ţine de campania electorală. "Ne-am permis noi cândva sau am impus cândva cetăţeni;pr noştri să plece în altă ţară, într-o ţară vecină şi să se implice în campania electorală? Nu, niciodată. De ce noi să nu fim respectaţi pe bază de reciprocitate? De ce cineva trebuie să vină în ţară la noi cu nişte intenţii distructive, inclusiv în perioada electorală?", spune ea.

- În replică, ministrul român de Externe declară că faptul că R.Moldova lansează acuzaţii nefundamentate la adresa unui stat membru UE este regretabil şi dovedeşte că nu a înţeles nimic din ceea ce înseamnă o politică de nivel european.

3 apr 2009 - Mai multe partide de opoziţie din Republica Moldova avertizează, cu două zile înainte de alegerile parlamentare, că există riscul fraudării scrutinului, cerându-le observatorilor şi alegătorilor să fie vigilenţi.

5 apr 2009 - Au loc alegerile din parlamentare din R.Moldova, decisive şi în ceea ce priveşte desemnarea viitorului preşedinte.

6 apr 2009 - Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obţinut 50,52 la sută din voturi, după numărarea a 91,2 la sută din voturile exprimate în alegerile parlamentare, potrivit rezultatelor parţiale publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău.

- OSCE anunţă că alegerile legislative desfăşurate în Republica Moldova au fost în ansamblu conforme cu normele internaţionale, subliniind totuşi că sunt necesare ameliorări.

- Peste jumătate din moldovenii care au votat la Ambasada de la Bucureşti au optat pentru liberali.

- Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a declară că nu recunoaşte rezultatul alegerilor şi anunţă organizarea unor ample acţiuni de protest, împreună cu Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră.

- Aproximativ 10.000 de persoane manifestau la Chişinău, pentru a denunţa "falsificarea" rezultatelor alegerilor legislative din Republica Moldova, câştigate de comunişti. Mitinguri similare au loc la Bucureşti, Cluj şi Iaşi, dar şi în alte oraşe.

7 apr 2009 - Mii de persoane protestează la Chişinău pentru a cere anularea rezultatelor scrutinului parlamentar, manifestanţii revendicând, în urma unor incidente violente, ocuparea sediului Preşedinţiei. Zeci de persoane au fost rănite în timpul confruntărilor, inclusiv poliţişti şi civili.

- Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, declară, în urma întâlnirii cu Margot Wallstrom, vicepreşedinte al CE, că discuţiile s-au axat şi pe situaţia din Rep. Moldova, precizând că în această ţară forţele trecutului în continuare par să aibă primul cuvânt. Geoană precizează că, pentru România, situaţia din Republica Moldova "reprezintă un element de întrebare cu privire la destinul european al vecinilor de la Răsărit".

- Aproximativ 50 de studenţi basarabeni care învaţă la Iaşi au plecat spre Chişinău, pentru a participa la protestele care au loc în capitala Republicii Moldova. Aceştia nu au fost lăsaţi să treacă graniţa de către autorităţile moldovene de la Vama Sculeni.

- Premierul Emil Boc declară că România susţine în continuare procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, dar problemele de politică internă ţin de suveranitatea statului moldovean. "România a fost şi va fi un susţinător al dimensiunii europene a Republicii Moldova, în sensul ca viitorul Republicii Moldova să fie în Uniunea Europeană. Aceasta a fost politica noastră constantă, evident partea ce ţine de politică internă ţine de suveranitatea statului moldovean. Politica noastră nu s-a schimbat şi dorinţa noastră de a susţine viziunea europeană şi integrarea europeană a Republicii Moldova, în coordonatele discuţiei cu Comisia Europeană, nu s-a schimbat", a spus Boc, la postul public de radio.

- Comisia de politică externă a Senatului român anunţă că va face o evaluare a situaţiei din R. Moldova.

- Serghei Markov, directorul Institutului de Studii Politice din Moscova, declară că protestele opoziţiei de la Chişinău reprezintă o încercare de a aduce "revoluţia portocalie" în Republica Moldova şi sunt susţinute de cercuri naţionaliste radicale din România.

- MAE anunţă că urmăreşte cu atenţie şi cu preocupare situaţia din R. Moldova, precizând că va respinge orice atitudine provocatoare la adresa României exprimată în acest context şi va exprima un punct de vedere oficial pe această temă după ce va face o analiză completă.

- Ulterior, MAE anunţă că susţine poziţia Uniunii Europene exprimată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi Securitate Comună, Javier Solana, în ceea ce priveşte situaţia de la Chişinău şi face apel la toate părţile implicate în acţiunile din Republica Moldova să nu cedeze violenţei şi provocărilor. Javier Solana s-a declarat preocupat de confruntările din R. Moldova şi a făcut apel la "toate părţile să nu cedeze în faţa violenţei".

- Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbely (UDMR), declară că Republica Moldova poate deveni o zonă de conflict, care trebuie să îngrijoreze pe toată lumea.

- Studenţii români organizează în Piaţa Universităţii un miting de susţinere a tinerilor din R.Moldova.

- Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declară că în Republica Moldova trebuie evitate violenţa şi excesele, iar puterea de la Chişinău trebuie să reia dialogul intern. Geoană spune că există riscul ca peste R.Moldova şi estul Europei să cadă o nouă cortină de fier, în timp ce Europa democratică aniversează 20 de ani de la căderea comunismului. Geoană afirmă că structurile statului român sunt în alertă în urma evenimentelor de la Chişinău, adăugând că, dacă informaţiile primite de la instituţiile abilitate o vor impune, se poate convoca şi CSAT.

- Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, şi-a amânat vizita în Azerbaidjan, din cauza situaţiei din Republica Moldova.

- Ambasadorul Republicii Moldova în România, Lidia Guţu, este convocat la Chişinău pentru consultări.

8 apr 2009 - Autorităţile vamale din punctul de trecere a frontierei Leuşeni din Republica Moldova au comunicat omologilor din Vama Albiţa că nu mai permit accesul niciunei persoane în R. Moldova, de la ora 9.30, invocând probleme tehnice la aparatura din punctul de control. Aproape 300 de persoane, din care peste 20 de jurnalişti, care au vrut să intre în Republica Moldoca au fost împiedicate să treacă graniţa, în ultimele 24 de ore, de către vameşii moldoveni, sub diferite motive. Vămile Giurgiuleşti şi Cahul au fost închise de către autorităţile moldovene.

- Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, îl declară persona non grata pe ambasadorul român la Chişinău şi îi cere să părăsească R.Moldova în 24 de ore. Voronin acuză România de implicare în revoltele violente care au avut loc la Chişinău, după victoria comuniştilor în alegerile legislative. "România este implicată în tot ce se întâmplă la noi", a declarat el. Şi ministrul consilier al Ambasadei României în Republica Moldova, Ioan Gaborean, este declarat persona non grata de autorităţile de la Chişinău.

- Vladimir Voronin anunţă introducerea unui regim de vize pentru România.

- După câteva ore, preşedintele Republicii Moldova declară că relaţiile cu România nu vor fi afectate. "Aceasta nu înseamnă însă că relaţiile de dezvoltare vor fi constrânse. Aceasta înseamnă un pas politic pentru a face românii să înţeleagă că noi avem un stat independent în care trebuie să nu se implice", susţine Voronin. "Republica Moldova este deschisă pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, culturale, economice şi sociale, însă nu pentru diversiuni", adaugă Voronin.

- Fostul preşedinte Ion Iliescu declară că România trebuie să respingă ca neîntemeiate acuzaţiile autorităţilor din R. Moldova, el apreciind că acestea au apelat la o "schemă propagandistică" de tip obişnuit, arucând vina pe factorul extern pentru problemele interne."E o schemă propagandistică obişnuită, care reflectă o anumită mentalitate. Sunt probleme care ţin de starea de spirit din societatea din Republica Moldova, pe care conducerea politică nu o înţelege, şi de aceea aruncă răspunderea pe seama altora", spune Iliescu. El menţionează că declararea ambasadorului României drept "persona non grata" reprezintă o poziţie "ostilă" faţă de România.

- Ambasadorii Cehiei, Rusiei şi SUA la Chişinău, precum şi şeful Delegaţiei CE în R.Moldova sunt convocaţi la Ministerul moldovean de Externe, fiind informaţi în legătură cu evenimentele de la Chişinău "care, ghidate din culise, au degenerat în acte de vandalism".

- Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, declară că frauda electorală despre care vorbeşte opoziţia de la Chişinău şi care ar fi distorsionat rezultatul votului trebuie verificată şi reparată inclusiv prin repetarea scrutinului.

- Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, declară că România trebuie să întreprindă o acţiune energică la nivelul UE şi al structurilor din care face parte pentru a stopa "încercarea absolut penibilă" a autorităţilor din R. Moldova de a "pasa" vina către factori externi.

- MAE consideră că acuzaţiile lansate de Chişinău reprezintă o provocare la adresa statului român, apreciind ca inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români. Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu indignare de decizia autorităţilor de la Chişinău cu privire la ambasadorul României. MAE respinge categoric acuzaţiile formulate de autorităţile Republicii Moldova privind presupuse implicări ale României în afacerile interne ale acestui stat. MAE consideră "aberante" măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie anunţate de preşedintele R. Moldova Vladimir Voronin şi precizează că România va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni. MAE anunţă că România nu va lua măsuri similare celor ale R.Moldova privind personalul diplomatic moldovean.

- România respinge acuzaţiile Republicii Moldova privind presupusa implicare în afacerile interne ale statului vecin, acuzaţii pe care le apreciază ca o provocare la adresa statului român, dar nu va introduce măsuri similare în relaţia cu acest stat, declară premierul Emil Boc.

- Guvernul moldovean aprobă introducerea unui regim de vize pentru România. Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Moldova au nevoie de viză, începând cu data de 9 aprilie, ora 00.00, anunţă MAE român, precizând că vizele vor fi eliberate de către Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.

- România îl propune pe Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chişinău.

- Uniunea Europeană încearcă să "reducă tensiunile" între R.Moldova şi România prin intermediul emisarului UE la Chişinău, Kalman Mizsei, afirmă surse din cadrul Consiliului UE.

- Preşedintele Băsescu îi convoacă la Cotroceni pe premier, pe miniştrii Apărării şi de Externe şi pe şefii serviciilor de informaţii.

- Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, declară, într-o emisiune televizată, că România solicită autorităţilor de la Chişinău să comunice dacă în urma evenimentelor din ultimele zile au fost arestaţi cetăţeni români, arătând că există indicii în acest sens. El mai spune că în istoria Uniunii Europene niciun ambasador nu a mai fost declarat persona non grata, menţionând totodată că nu se pune problema ca România să reacţioneze altfel decât ca un stat membru al UE şi al NATO.

9 apr 2009 - Un reporter şi un operator de la Antena 3 sunt expulzaţi din Republica Moldova, după ce, ajunşi pe Aeroportul din Chişinău, au fost informaţi că au nevoie de viză şi că, neavând-o, se va lua această măsură împotriva lor, dacă nu se întorc de bunăvoie în ţară. Un fotoreporter al cotidianului Adevărul a fost expulzat din Republica Moldova, de pe Aeroportul din Chişinău, fiind trimis înapoi în ţară, la Timişoara.

- Diaconescu se întâlneşte cu ambsadorii NATO şi UE pentru a discuta despre relaţia România - Moldova.

- Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, se declară îngrijorat de folosirea drapelelor şi sloganurilor româneşti în cadrul protestelor de la Chişinău.

- Rolul "factorului român" în protestele de la Chişinău, anunţat de preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a determinat regiunea separatistă Transnistria să ceară garanţii privind respectarea propriei sale suveranităţi, potrivit presei ruse.

- Ministrul român de Externe recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în Republica Moldova şi spune că măsura introducerii de vize de către această ţară încalcă acordul Chişinăului cu Uniunea Europeană.

- România notifică autorităţile de la Chişinău cerând cu fermitate să i se comunice numărul eventualilor cetăţeni români arestaţi şi să permită acestora să beneficieze de ajutor consular.

- România sesizează reprezentantul OSCE privind libertatea în mass-media, cerând investigarea tuturor cazurilor de încălcare a libertăţii de expresie, semnalate recent în R. Moldova.

- UE cere Republicii Moldova să restabilească "relaţii normale" cu România.

- Ambasada Rusiei la Bucureşti susţine că lozincile şi drapelele româneşti "din mâinile organizatorilor nelegiuirilor" din R.Moldova indică un scop de discreditare a realizărilor din ultimii ani în consolidarea suveranităţii ţării şi eventuala influenţare a rezultatului alegerilor.

- Preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului moldovean, Grigore Petrenco, declară că autorităţile din R. Moldova dispun de înregistrări video care demonstrează participarea cetăţenilor României la violenţele de marţi de la Chişinău.

10 apr 2009 - Cristian Diaconescu, Ion Iliescu şi foşti miniştri de Externe discută la MAE situaţia din Republica Moldova.

- Preşedintele moldovean declară că deţine "dovezi" privind implicarea României în protestele violente care au afectat Republica Moldova la începutul săptămânii. El susţine că opoziţia a avut "consultări cu ambasada României în toate etapele campaniei electorale" şi că Bucureştiul a "organizat" trimiterea de studenţi la Chişinău pentru a participa la acţiuni în stradă. Voronin cere UE să acorde atenţie relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti.

- Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova se declară îngrijorat de încercările din presa românească de a influenţa opinia publică internaţională cu "mesaje antistatale şi antimoldoveneşti".

- Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, - al treilea om în stat - condamnă "reprimarea brutală făcută de regimul de la Chişinău asupra propriilor cetăţeni", afirmând totodată că "zilele regimului de la Chişinău sunt numărate".

- România depune la CEDO contribuţia sa în dosarul privind obţinerea recunoaşterii dreptului de a retransmite programele TVR în Republica Moldova.

11 apr 2009 - Cetăţenii români pot intra în Republica Moldova doar pe baza unei invitaţii eliberate în termen de 30 de zile de Ministerul de Interne de la Chişinău, care are însă dreptul să refuze cererea fără a-şi motiva decizia. Conform unui comunicat publicat pe site-ul ambasadei moldovene la Bucureşti, solicitanţii de viză trebuie să prezinte un paşaport valabil cel puţin şase luni, o fotografie, invitaţia eliberată de Biroul de Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova şi bilete de călătorie dus-întors sau, în cazul deplasării cu un autoturism, certificatul de înmatriculare şi asigurarea.

- Autorităţile de la Chişinău au datoria să îi elibereze imediat pe ziariştii reţinuţi şi să se asigure că presa îşi poate desfăşura liber activitatea, afirmă organizaţia Reporters sans frontieres (RSF), apreciind că "stigmatizarea României şi a ziariştilor români este o strategie periculoasă".

- Uniunea Europeană, şi în special Franţa, îşi reafirmă sprijinul faţă de România în criza declanşată în Republica Moldova după alegerile parlamentare din 5 aprilie, declară purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe.

12 apr 2009 - Peste 50 de ONG-uri cer statelor UE, SUA, Parlamentului European, Comisiei şi Consiliul Europei invalidarea rezultatelor alegerilor din Republica Moldova, repetarea scrutinului electoral şi eliberarea celor arestaţi de autorităţile moldovene.

13 apr 2009 - Voronin afirmă, într-un interviu acordat publicaţiei spaniole "El Pais", că nouă persoane din Serbia şi agenţi ai serviciilor de securitate din România au condus violenţele din Chişinău de la 7 aprilie. El mai declară că România nu poate renunţa la dorinţele sale expansioniste şi nu înţelege că se află în Uniunea Europeană şi că trebuie să respecte unele reguli, astfel că refuză să semneze Tratatul de frontieră.

- Preşedintele Traian Băsescu a declară că preşedintele R.Moldova încearcă să ridice o cortină de fier pe Prut şi aduce acuzaţii nefondate României, menţionând că a-i fi răspuns "peste gard" acestuia ar fi fost chiar jocul în care acesta ar fi vrut să intre România.

14 apr 2009 - Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, anunţă că va trimite şefilor Camerelor legislative din statele membre UE o scrisoare prin care atrage atenţia asupra evenimentelor din Republica Moldova, ea apreciind că "regimul Voronin şi-a demonstrat definitiv caracterul nedemocratic".

- Ministrul de Externe declară că autorităţile moldovene nu au reacţionat la invitaţia la dialog lansată de autorităţile din România şi că ambasadorul român propus nu a primit încă agrementul din partea autorităţilor de la Chişinău.

- Preşedintele Traian Băsescu susţine un discurs în Parlament referitor la R. Moldova. El declară că este de datoria noastră să nu-i abandonăm pe cei care ne vorbesc limba, precizând că România nu vrea să revendice teritorii din trecut sau să conteste suvernitatea Republicii Moldova. "Nu vom accepta ca românii să fie culpabilizaţi pentru că sunt români (...) Nu vom accepta ca România să fie acuzată de acţiuni ostile la adresa Republicii Moldova", mai spune preşedintele. Băsescu declară că nu România este responsabilă pentru eşecul democratizării Republicii Moldova, ci aceia care o conduc într-un mod periculos. El anunţă că România va întreprinde toate măsurile pentru a-i aduce în faţa instanţelor internaţionale pe cei care au iniţiat, ordonat şi executat acţiunile de la Chişinău, adăugând că utilizarea armelor împotriva cetăţenilor constituie o crimă. "Vom continua să asigurăm sprijin persoanelor din Republica Moldova care se consideră români şi simt româneşte. Nu trebuie să acceptăm ca cei de acolo să fie izolaţi de restul Europei", mai declară Traian Băsescu. El adaugă că România nu va permite transformarea Prutului într-o nouă "cortină de fier". Băsescu anunţă că a cerut Guvernului să modifice de urgenţă Legea Cetăţeniei astfel încât cetăţenii de etnie română din Republica Moldova să poată obţine mai rapid, la cerere, cetăţenia română. Preşedintele susţine că manifestanţilor de la Chişinău li s-a permis de către autorităţi accesul în instituţiile statului şi că devastările care au avut loc nu au folosit decât celor care le-au permis, adică celor care acum deţin puterea în Republica Moldova.

- Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declară că, din datele pe care le deţine, la Consulatul României de la Chişinău sunt înregistrate 650.000 de dosare privind obţinerea cetăţeniei române.

- Traian Băsescu declară, la TVR 1, că punctul său de vedere este că Federaţia Rusă nu a avut niciun amestec în ceea ce s-a întâmplat recent la Chişinău şi nu va susţine abuzurile autorităţilor Republicii Moldova.

- Preşedintele declară, la TVR1, că la sediul ambsadei României de la Chişinău sunt depozitate 650.000 de plicuri cu cereri de acordare a cetăţeniei române, evaluarea fiind că numărul solicitărilor conţinute este de cel puţin 800.000 sau un milion.

15 apr 2009 - Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, îi trimite o scrisoare deschisă ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, Lidia Guţă, în care critică "ororile comise de autorităţile de la Chişinău", susţinând că nu vor rămâne nepedepsite crimele comuniste.

- Guvernul decide să simplifice procedurile de redobândire şi acordare a cetăţeniei române pentru foştii cetăţeni români şi descendenţi ai acestora până la gradul III, prin modificarea Legii cetăţeniei din 1991, conform solicitării formulate în acest sens de către preşedintele Traian Băsescu.

- Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, califică drept "extrem de tendenţioase" acţiunile liderilor români cu privire la Republica Moldova. "Intervenţiile preşedintelui Traian Băsescu (în faţa Parlamentului) comentează cât se poate de bine ceea ce liderii moldoveni au declarat adresându-se structurilor Uniunii Europene", declară Voronin într-un mesaj televizat. El susţine că preşedintele României "a îndrăznit să declare că întreaga populaţiei a Republicii Moldova e constituită din români" şi "a promis să-i ducă pe toţi românii de peste Prut în Europa, prin acordarea în masă a cetăţeniei României". Voronin mai declară că "Problema Basarabiei" a devenit şi un cal de bătaie electoral în România, iar ispita de a privi R.Moldova ca pe un teritoriu pierdut care, în anumite condiţii ar putea fi recuperat, frământă minţile unora la Bucureşti şi Chişinău. El îşi exprimă speranţa ca, "mai devreme sau mai târziu", conducerea României să conştientizeze faptul că "timpul intrigilor geopolitice perimate a trecut", iar ţările europene depăşesc "de mai mult timp cu succes vechile obide istorice". Preşedintele moldovean apreciază că lipsa dorinţei părţii române de a semna Tratatul de bază şi cel de frontieră cu Republica Moldova dovedeşte "lipsa de sinceritate". El mai susţine că promovarea unui "românism fundamentalist şi agresiv" şi acţiunile de destabilizare politică a Republicii Moldova alimentează separatismul transnistrean.

16 apr 2009 - Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, afirmă, în faţa Comisiei pentru afaceri externe a PE privind evenimentele din Republica Moldova, că "autorităţile de la Chişinău au depăşit limita", îngrădind dreptul la liberă circulaţie prin introducerea vizelor şi expulzând toţi jurnaliştii români.

- Membrii Parlamentului European îşi exprimă solidaritatea cu România în contextul crizei de la Chişinău, cerând restabilirea calmului în R. Moldova. Diaconescu anunţă că PE va trimite o misiune de informare şi evaluare în R. Moldova.

- Comisia Europeană are o atitudine prudentă faţă de intenţia României de simplificare a procedurilor pentru obţinerea cetăţeniei, în contextul în care aproximativ un milion de moldoveni ar putea ajunge în spaţiul Uniunii Europene, afirmă purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar.

- Guvernul moldovean a rechemat în ţară şapte ambasadori, între care şi cel din România.

17 apr 2009 - Instituţiile europene sunt consternate de propunerea României de a simplifica acordarea cetăţeniei pentru aproape un milion de moldoveni, iar preşedinţia cehă a UE şi-a exprimat public preocuparea privind riscurile pe care le-ar putea presupune decizia, relatează publicaţia electronică EUObserver. Preşedinţia cehă a UE a criticat public Bucureştiul, după o întrevedere dintre ministrul ceh al Afacerilor Europene, Alexandr Vondra, şi ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu. "I-am transmis colegului meu român preocupările noastre serioase cu privire la riscurile posibile ce decurg din adoptarea unor proceduri simplificate pentru cetăţenia română", a afirmat Vondra.

- Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, califică drept "monstruoase" imaginile care înfăţişează tentativele unor manifestanţi de a arbora drapelul românesc pe clădiri oficiale din Republica Moldova, la 7 aprilie. "Din nefericire, ceea ce s-a întâmplat în statul vecin, (Republica) Moldova, este un exemplu al modului cum pot evolua evenimentele pe un curs total neconstituţional", a precizat acesta. "În calitate de lider politic, care nu poate fi indiferent faţă de aceste procese, nu pot accepta în nici un caz maniera în care s-au desfăşurat acestea", a adăugat Medvedev. "Acest tip de acţiuni civile trebuie să aibă o formă legală, şi nu ca aşa-zisele «revoluţii ale culorilor», care nu au adus în spaţiul post-sovietic decât sărăcie şi probleme în domeniul drepturilor omului", a continuat preşedintele rus.

- Presa germană comentează decizia României privind simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei române, care aminteşte Berlinului de acordarea paşapoartelor ruseşti locuitorilor din Abhazia şi Osetia de Sud, înaintea războiului cu Georgia.

22 apr 2009 - Ministrul de Externe Cristian Diaconescu şi omologul său britanic, David Miliband, şi-au exprimat preocuparea faţă de evoluţia evenimentelor din R.Moldova, informează MAE, precizând că a fost adusă în discuţie necesitatea ca UE să transmită mesaje clare şi ferme faţă de această ţară.

- Vladimir Voronin declară că pentru Chişinău "este înjositor" să aibă acces la Uniunea Europeană prin intermediul României. "Pentru noi este înjositor să avem acces la UE prin intermediul României. Declaraţia preşedintelui Băsescu despre existenţa a patru milioane de români în Republica Moldova este periculoasă", a spus Voronin, în cursul unei conferinţe de presă comune cu premierul ceh în exerciţiu, Mirek Topolanek, a cărui ţară asigura preşedinţia semestrială a UE.

23 apr 2009 - MAE precizează că în 21 aprilie ambasada României de la Chişinău a transmis o nouă solicitare către MAEIE, solicitând lista cetăţenilor români reţinuţi, motivele reţinerii, precum şi locul de detenţie, dar nu a primit niciun răspuns la numeroasele solicitări.

- UE menţionează într-o declaraţie depusă la OSCE, referitoare la Republica Moldova, că este preocupată pentru "acţiunile unilaterale ale autorităţilor de la Chişinău faţă de România", cerând normalizarea relaţiilor cu Bucureştiul şi demararea unui dialog în spiritul bunei vecinătăţi. OSCE deplânge deteriorarea relaţiilor dintre România şi Republica Moldova, două membre ale organizaţiei, subliniind lipsa dovezilor care să susţină acuzaţiile moldovene privind implicarea României în protestele de la Chişinău.

24 apr 2009 - Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, declară că relaţiile Republicii Moldova cu România trebuie să se bazeze strict pe principiile politice şi juridice europene. Lupu a pledat pentru necesitatea unei monitorizări internaţionale echidistante şi obiective atât a situaţiei postelectorale din Republica Moldova, cât şi a celei preelectorale pentru a examina respectarea drepturilor omului din toate punctele de vedere.

- Republica Moldova s-a retras în ultimul moment de pe lista participanţilor la Salonul Consulatelor, care a fost deschis la Arad, diplomaţii moldoveni invocând "contextul politic actual".

- Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, declară, la Bucureşti, la finalul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu, că poziţia României faţă de evenimentele de la Chişinău a fost una echilibrată.

- Mihnea Constantinescu, propus ambasador al României la Chişinău, este respins de autorităţile din Republica Moldova. Nota verbală transmisă de autorităţile de la Chişinău nu conţine motivele pentru care s-a solicitat autorităţilor române numirea unei alte persoane decât Mihnea Constantinescu pentru funcţia de ambasador.

25 apr 2009 - MAE român declară că explicaţiile ministrului moldovean de Externe Andrei Stratan privind respingerea de către autorităţile de la Chişinău a nominalizării lui Mihnea Constantinescu ca ambasador în R. Moldova sunt "stângace". Stratan declara că numele ambasadorului propus poate fi făcut public doar după primirea agrementului din partea statului unde acesta urmează să-şi îndeplinească misiunea. "România a încălcat aceste prevederi şi a anunţat numele ambasadorului înainte de a fi primit agrementul", declara Stratan.

27 apr 2009 - Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, susţine, la CAGRE, că ar fi "o greşeală istorică" să se confunde acţiunile regimului Voronin şi ale celor care îl susţin cu aspiraţiile europene ale cetăţenilor moldoveni, România urmând să susţină la 7 mai lansarea Parteneriatului Estic.

- Premierul Emil Boc declară că politica privind regulile de acordare a cetăţeniei reprezintă un atribut suveran al României, iar deciziile adoptate de Guvern în privinţa cetăţenilor din Republica Moldova nu au periclitat Uniunea Europeană.

28 apr 2009 - Cristian Diaconescu declară că a explicat la CAGRE că decizia privind acordarea cetăţeniei române pentru moldoveni nu presupune acordarea în masă a cetăţeniei, ci o evaluare individuală, el adăugând că au fost ridicate întrebări, dar "nu neapărat oficial".

- Parlamentarii din Delegaţia României la Adunarea Parlamentară a NATO încep demersurile privind adoptarea unei declaraţii referitoare la situaţia din Republica Moldova.

29 apr 2009 - Traian Băsescu declară că România rămâne consecventă în a susţine parcursul european al Republicii Moldova, precizând că deşi cele două state sunt independente, "sângele apă nu se face". "Indiferent care este poziţia Chişinăului, vom rămâne extrem de consecvenţi în a susţine parcursul european al Republicii Moldova. Nu ne uităm la regimul care este la putere, a rezultat din alegeri, nu noi suntem cei care să le putem contesta sau pune sub semnul întrebării", spune şeful statului.

30 apr 2009 - Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei îndeamnă România, Ucraina şi Rusia să joace "un rol constructiv" pentru depăşirea tensiunilor din Republica Moldova şi favorizarea dialogului între toţi actorii politici moldoveni, respectând suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări.

- Anvar Azimov, reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE declară, la Viena, că România agravează situaţia politică din R. Moldova.

3 mai 2009 - Ministrul de Externe Cristian Diaconescu afirmă, într-un mesaj cu ocazia Zilei libertăţii presei, că abuzurile recente ale autorităţilor din R. Moldova împotriva jurnaliştilor români arată cât de limitată sau inexistentă este libertatea presei în multe locuri şi ce consecinţe negative are situaţia.

5 mai 2009 - Reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, a declarat că autorităţile de la Chişinău trebuie să anuleze regimul de vize pentru cetăţenii români.

7 mai 2009 - Premierul Emil Boc declară, la Praga, că nu este necesar ca UE să se implice în acest moment în normalizarea relaţiilor dintre România şi R. Moldova.

12 mai 2009 - Cristian Diaconescu declară că România aşteaptă să vadă care este nivelul de dialog politic dorit de Chişinău şi că perspectivele reprezentării diplomatice vor fi stabilite pe baza dialogului de după formarea Guvernului şi nominalizarea şefului acestui stat.

15 mai 2009 - Preşedintele Traian Băsescu consideră "inutilă" semnarea unui tratat de frontieră între România şi Republica Moldova, care este, potrivit şefului statului, o condiţionare ce a fost pusă de puterea de la Chişinău pentru semnarea unui acord între cele două ţări privind micul trafic de frontieră. În replică, R. Moldova cere României şi Uniunii Europene să explice declaraţiile preşedintelui Băsescu privind inutilitatea semnării unui tratat de frontieră.

- Ambasadorul rus la UE, Vladimir Cijov, acuză autorităţile române de agravarea tensiunilor din R. Moldova exprimându-şi de asemenea nemulţumirea faţă de iniţiativa preşedintelui Băsescu "de a acorda cetăţenie în masă moldovenilor de origine română".

- MAE precizează că numărul solicitărilor de programare pentru depunerea de cereri de redobândire a cetăţeniei la ambasada României de la Chişinău a sporit, ajungând la câteva mii pe zi.

16 mai 2009 - Traian Băsescu anunţă, la Congresul Studenţilor, că statul intenţionează mărirea numărului de burse acordate studenţilor din R. Moldova şi din Africa.

17 mai 2009 - Preşedintele declară, într-o emisiune TV, că a încercat relansarea relaţiilor cu R. Moldova, după ce acestea fuseseră îngheţate în mandatul lui Ion Iliescu, însă Vladimir Voronin a avut atitudini nesincere la "mâna întinsă" de autorităţile de la Bucureşti.

18 mai 2009 - Secretarul de stat în MAE Bogdan Mazuru declară, la reuniunea CAGRE de la Bruxelles, că drumul Chişinăului spre Europa trece prin Bucureşti, aşa cum, de altfel, trece prin toate celelalte capitale europene.

19 mai 2009 - Guvernul moldovean critică atitudinea României faţă de Republica Moldova, exprimând regretul că Bucureştiul ar refuza semnarea unui tratat de frontieră cu Chişinăul şi cerând intervenţia Uniunii Europene.

- Traian Băsescu declară că şi-a manifestat, în cursul unei vizite oficiale la Paris, insatisfacţia faţă de modul în care Comisia Europeană a reacţionat la evenimentele care au avut loc la Chişinău după recentele alegeri parlamentare.

20 mai 2009 - Ministrul polonez de Externe cere României şi R.Moldova "să calmeze emoţiile" şi să îşi retrimită ambasadorii în capitalele celor două state.

24 mai 2009 - Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cere UE să ia măsuri împotriva politicienilor români responsabili pentru revoltele antiguvernamentale de luna trecută din Chişinău.

25 mai 2009 - Voronin consideră că problema transnistreană reprezintă un "mediu prielnic" pentru manifestările de naţionalism, extremism şi românism agresiv.

26 mai 2009 - Adunarea Parlamentară a NATO adoptă, la propunerea delegaţiei române, o declaraţie privind situaţia din R.Moldova.

- Cristian Diaconescu declară, întrebat despre acuzaţiile lui Voronin la adresa unor lideri români, că o simplă declaraţie nu poate genera un proces de analiză politică internă şi a adăugat că "restul elementelor ţin de gradul de civilizaţie al celui care le emite".

27 mai 2009 - Preşedinţia română anunţă că participarea preşedintelui Traian Băsescu la Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), de la Chişinău, confirmată în cursul lunii martie, nu mai este de actualitate, urmare a evenimentelor ce au marcat perioada post-electorală din Republica Moldova.

Vezi aici cronologia pentru perioada 2005-2006

Vezi aici cronologia pentru perioada 2007-2008

Vezi aici cronologia pentru perioada iunie 2009-ianuarie 2010

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici