CSM, răspuns pentru Birchall privind stabilirea zilelor pentru plen: Există o imposibilitate obiectivă

CSM îi răspune Anei Birchall privind convocarea sa la plen şi precizează că a fost anunţată cu privire la organizarea şedinţei de joi aşa cum au fost anunţaţi toţi membrii Consiliului. Referitor la solicitarea ministrului de a nu suprapune plenul cu şedinţele de Guvern, CSM spune că este imposibil.

410 afișări
Imaginea articolului CSM, răspuns pentru Birchall privind stabilirea zilelor pentru plen: Există o imposibilitate obiectivă

CSM, răspuns pentru Birchall privind stabilirea zilelor pentru plen: Există o imposibilitate obiectivă

În privinţa solicitării Anei Birchall de a nu suprapune ziua plenului cu şedinţele de Guvern, Consiliul spune că „există o imposibilitate obiectivă de a da curs”.

CSM arată că nu pot stabilite zile fixe pentru plen deoarece, „din agenda publică a şedinţelor de Guvern, se poate observa că acestea nu au loc în aceeaşi zi a săptămânii (cu titlu exemplificativ: pentru luna mai 2019 fiind stabilite în zilele de marţi, miercuri sau joi, iar pentru luna iunie 2019, până la acest moment, în zilele de luni, miercuri sau joi)”.

„Şedinţele de plen sunt stabilite cu regularitate în fiecare zi de joi, cu excepţia situaţiilor în care, din motive ce ţin de lipsa cvorumului sau de caracterul urgent al lucrărilor înscrise pe ordinea de zi, este stabilită o altă zi de şedinţă. Subliniem faptul că, deşi nu există nicio dispoziţie legală sau regulamentară care să prevadă o eventuală procedură de consultare pentru stabilirea datei/orei şedinţelor de plen de către preşedintele Consiliului, doamna judecător Lia Savonea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în scopul de a asigura programarea şedinţelor şi cvorumul necesar bunei desfăşurări a acestora, a procedat la verificarea prealabilă a disponibilităţii membrilor”, se arată într-un comunicat transmis de CSM.

Potrivit sursei citate, şedinţele Plenului Consiliului au avut loc chiar şi în condiţiile în care nu au fost prezenţi toţi membrii, întrucât au fost implicaţi în alte activităţi deja stabilite, precum deplasări externe/interne, conferinţe, concedii de odihnă etc. „ceea ce evidenţiază imposibilitatea adaptării datei şedinţelor cu agenda fiecăruia dintre membri, cu atât mai puţin în situaţia în care lucrările înscrise pe ordinea de zi erau urgente”.

„În aceste condiţii, la data de 18 iunie 2019, ora 17:26, Consiliul Superior al Magistraturii a adresat, prin intermediul poştei electronice, având ca destinatar Cabinetul Ministrului Justiţiei, invitaţia pentru doamna ministru Ana Birchall de a participa la şedinţa Plenului Consiliului din data de 20 iunie 2019, ora 12:00. Facem precizarea că invitarea Ministrului Justiţiei s-a realizat în aceeaşi modalitate şi în aceleaşi condiţii pentru toţi membrii de drept, mod de lucru uzitat de Consiliul Superior al Magistraturii încă de la începutul acestui mandat”, mai spune CSM.

Precizările vin după ce ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a transmis conducerii Consiliului Superior al Magistraturii o scrisoare prin care adresează rugămintea să fie stabilită o zi fixă pe săptămână pentru plen, astfel încât să nu se suprapună cu zilele când participă la şedinţele de Guvern.

De altfel, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a transmis, joi seară, că a informat-o din timp pe Lia Savonea, preşedintele CSM, despre faptul că nu poate participa la plenul CSM de joi, şedinţă care fusese convocată marţi după-amiază.

Şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de joi, în care trebuia să se discute validarea Adinei Florea la conducerea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), a fost amânată pentru luni, din cauză că nu a fost întrunit cvorumul de prezenţă.

Un alt subiect aflat pe ordinea de zi era cererea lui Gheorghe Stan de a i se rezerva un post de procuror la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), până la încetarea mandatului de 9 ani ca judecător la Curtea Constituţională.

Taguri:
csm,
birchall,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici