Cum a impus Guvernul Orban 33 de zile de alertă, nu doar 30, cum prevede legea

  • Guvernul a (re)instituit luni, pentru 30 de zile, starea de alertă
  • Cu cele 3 zile iniţiale din weekend, se fac 33 de zile
  • Parlamentul aprobă azi HG privind starea de alertă, cu mai multe modificări
1057 afișări
Imaginea articolului Cum a impus Guvernul Orban 33 de zile de alertă, nu doar 30, cum prevede legea

Cum ţi-a impus Guvernul Orban 33 de zile de alertă, nu doar 30, cum prevede legea

HG 394/2020 privind starea de alertă a fost publicată luni seară în Monitorul Oficial şi a instituit starea de alertă timp de 30 de zile, pe întreg teritoriul ţării.

În Legea 55/2020, cunoscută ca legea stării de alertă, scrie că starea de alertă se declară la nivel local, judeţean sau naţional, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii.

Totuşi, dacă luăm în calcul şi cele trei zile din weekend (perioada 15-17 mai), în care Guvernul a declarat stare de alertă în baza Hotărării CNSU 24/2020 (document anulat între timp), rezultă un total de 33 de zile de stare de alertă la nivel naţional. 

Parlamentul va încuviinţa starea de alertă

Astăzi, Parlamentul va încuviinţa starea de alertă şi măsurile luate prin HG 394/2020, cu mai multe schimbări. Cele mai importante modificări fac referire la obligativitatea Guvernului de a pune la dispoziţie măşti pentru persoanele defavorizate. De asemenea, spitalele trec din nou în subordinea UAT-urilor, iar carantinarea localităţilor se va face pe perioada stării de alertă prin HG.

În schimb, prima stare alertă, cea instituită de Guvern pentru trei zile, nu a mai fost supusă aprobării Parlamentului, fiind astfel adoptată printr-o procedură cel puţin contestabilă din punct de vedere juridic. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici