Cum s-a polarizat opinia publică între cele două tururi la prezidenţiale. Lipsa dezbaterii între candidaţi, de la ameninţări de boicot la vot la „Dl Iohannis ce să câştige?”

Subiectul unei dezbateri în turul doi al alegerilor prezidenţiale atinge dimensiunea unei teme de campanie electorală, la formele pe care le-au luat comentariile publice de astăzi, alimentate încă dinainte de 10 noiembrie. Unii susţin drept întemeiate argumentele lui Iohannis care refuză un dialog cu rivala sa politică, pentru că este sub nivelul său intelectual, moral şi integru şi consideră suficienţi cei cinci ani de mandat pentru a-şi forma intenţia de vot, alţii nu iau în calcul niciun argument, indiferent de tabăra care-l susţine, şi cer insistent confruntare, din motive care ţin de respectarea principiilor democratice. Mass media din România au prezentat opiniile analiştilor asupra situaţiei care tinde să polarizeze societatea, exact ceea ce îi trebuia electoratului pentru a se simţi implicat în campania electorală.

1229 afișări
Imaginea articolului Cum s-a polarizat opinia publică între cele două tururi la prezidenţiale. Lipsa dezbaterii între candidaţi, de la ameninţări de boicot la vot la „Dl Iohannis ce să câştige?”

Cum s-a polarizat opinia publică între cele două tururi la prezidenţiale. Lipsa dezbaterii între candidaţi, de la ameninţări de boicot la vot, la „Dl Iohannis ce să câştige?”

Politologul Alina Mungiu Pippidi aminteşte de personalităţile antagonice care au intrat în dialog în 1996, într-un moment istoric mult mai dificil decât cel din prezent.

„Sub Iliescu, am scăpat greu din „Moarte lor, moarte lor, moarte lor, studenţilor” şi nu l-am prins la dezbatere decât în opoziţie, dar nu se poate spune că Iliescu nu era capabil să îşi apere punctul de vedere şi să convingă lumea. Era eminamente capabil şi, în fond, când am avut ocazia unică de a vorbi cu el am putut să-i atrag atenţia că nu era adevărat ceea ce spunea şi discuţia a continuat. Emil Constantinescu nu ştia ce e frica de dezbatere – poate nu estima just pericolul sau pericolele, dar era profesor de meserie şi bătuse ţara în campanie pe vremea când era greu pentru partidele istorice la ţară să găsească nu votanţi, ci candidaţi. Băsescu, evident, se hrănea din dezbateri, avea un talent înnăscut (…)

Klaus a avut de câştigat data trecută din discuţiile cu Ponta (soţul meu mi le-a rezumat la telefon aşa: Ponta l-a călcat în picioare cu aroganţă pe bietul Klaus şi cred că multă lume s-a solidarizat cu el atunci). Ca atare, de ce e el singurul, dintre toţi preşedinţii, care nu are curajul să dea piept cu o femeie, mai ales că nu îl pasc eu la cotitură, ca pe ceilalţi, sau Monica Macovei, sau Muma Pădurii, ci Viorica Dăncilă? Explicaţi-mi şi mie…”, a scris Mungiu în site-ul România Curată, sub titlul „Dragă Klaus, dacă nu ieşi la dezbatere nu ieşim nici noi la vot. E simplu”.

Pentru existenţa unei discuţii faţă în faţă este şi Dan Tapalagă. ”De ce România are nevoie de o dezbatere Iohannis-Dăncilă? Pentru că „preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat în faţa alegătorilor săi, nu în faţa Vioricăi Dăncilă. Cu ei, cu alegătorii este chemat să vorbească şi să-i convingă. Nu candidatului PSD i se va adresa într-o dezbatere, ci oamenilor. Pentru a merge la vot, cetăţenii au nevoie de argumente, de explicaţii, de motive, atât de ordin raţional, cât şi emoţional”, consideră editorialistul G4Media.

 

Cei care nu consideră importantă confruntarea Iohannis-Dăncilă

Se opune total teoriei necesităţii unei întâlniri unu la unu Cristian Tudor Popescu. Jurnalitul care crede cu tărie în argumentele lui Iohannis că „nu poate fi niciun schimb de idei cu reprezentanta unui PSD nereformat”. „I-aş întreba pe toţi votanţii din turul 1 ai lui Klaus Iohannis şi pe cei care nu au votat-o pe d-na Dăncilă şi care au de gând să nu vină la vot pentru că nu are loc o dezbatere: dumneavoastră aţi vrea să vă întâlniţi cu Dăncilă? Dumneavoastră personal, ca votant, aţi vrea să vă întâlniţi şi să aveţi o discuţie intelectuală cu această doamnă?”, a spus Cristian Tudor Popescu, la DIGI 24.

Pentru Ştefan Vlaston dorinţa de dezbatere a Vioricăi Dăncilă reprezintă o inconştienţă. „Mare supărare, mare, generată de refuzul lui Klaus Iohannis de a participa la o dezbatere  cu Viorica Dăncilă. Candidatul Dăncilă a declarat că vrea să vorbească despre realizările din mandatul său de premier. Doar că nu acesta ar fi subiectul dezbaterii. Ci abilităţile, calităţile, cunoştinţele, competenţele, pe care trebuie să le aibă un viitor şef de stat. În faţa experienţei de 5 ani câştigată de Iohannis, Dăncilă s-ar dovedi incapabilă să poarte o discuţie pe aceste teme, nu putem vorbi de dialog. Şi atunci, ce o motivează să ceară o astfel de dezbatere? Inconştienţa!”, este de părere Ştefan Vlaston.

Cristian Tudor Popescu îi dă dreptate lui Iohannis să nu meargă la dezbateri şi pentru că cea avantajată ar fi lidera PSD. „D-na Dăncilă, prin simpla prezenţă acolo, având în vedere nivelul jos la care se află, nu poate decât să câştige. Dl Iohannis ce să câştige? Eu sunt de acord cu această decizie a preşedintelui”, a continuat gazetarul care l-a îndemnat însă pe şeful statului să facă o dezbatere cu jurnaliştii. „Însă, dacă preşedintele nu face cel puţin o dezbatere liberă cu ziariştii, care după părerea mea va fi mult mai grea decât una cu Viorica Dăncilă, o dezbatere în care să i se pună întrebări de către toată lumea prezentă în sală, dacă nu face o astfel de dezbatere, atunci nu e în regulă. Va fi întrebat de atâtea lucruri pe care nu le-a lămurit, evident că jurnaliştii îl vor întreba, au memorie bună”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.



Lupta între strategi: „Specialiştii lui Dăncilă sunt foarte buni”

Profesorul universitar Dumitu Borţun crede că se duce o luptă de campanie autentică între strategii celor doi candidaţi, iar ceea ce încearcă să facă Dăncilă este în termeni de strategie politică „efectul de halou".

”Atunci când pui alături doi concurenţi care au şanse de câştig diferite, alăturarea lor îl avantajează pe cel care are şanse mai mici. Pentru că se numeşte efect de halou, pentru că asta ia prin haloul de imagine al celuilalt, împrumută de la el credibilitate, notorietate şi probabilitate de a câştiga.
Iată de ce oamenii lui Iohannis nu vor să îl ducă în faţă lui Dancila. Iar oamenii lui Dancila vor să o ducă în prezenţa lui Iohannis.

Aici am impresia că este mai mult o bătălie între cele armate, echipe de specialişti şi am senzaţia - nu aş vrea să se supere pe mine dacă mă aud - dar am impresia că specialiştii lui Iohannis se cam tem de specialiştii lui Dancila, pentru că nu sunt slabi, sunt foarte buni.
Gândiţi-va prin ce crize au trecut şi cum au adus-o în turul doi. Are specialişti buni. O sfătuiesc bine din perspectiva comunicării sociale. Şi cei din staff-ul lui Iohannis îşi spun „cine ştie ce îi mai spun ăstuia, ce întrebări îi mai dau, îi dau răspunsuri, o pregătesc şi pierdem. Mai bine nu.

E o problema de pândă între staff-uri, nu între concurenţi”, spune într-o analiză pentru Digi24 Dumitru Borţun, profesor universitar la SNSPA.

Articol publicat de Monitorul partidelor

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici