Curtea Constituţională: Sesizarea PNL privind Regulamentul Senatului a devenit inadmisibilă

Curtea Constituţională (CC) a respins, miercuri, sesizarea formulată de 43 de senatori PNL, privind neconstituţionalitatea prevederilor articolului 173 din Regulamentul Senatului, judecătorii stabilind că ea a devenit "inadmisibilă", după modificările făcute de Senat la Regulamentul de funcţionare.

144 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională: Sesizarea PNL privind Regulamentul Senatului a devenit inadmisibilă

Curtea Constituţională: Sesizarea PNL privind Regulamentul Senatului a devenit inadmisibilă (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.c) din Constituţia României şi al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea prevederilor art.173 din Regulamentul Senatului, sesizare formulată de un număr de 43 senatori. În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a respins, ca devenită inadmisibilă, sesizarea de neconstituţionalitate având ca obiect dispoziţiile art.173 din Regulamentul Senatului", se arată în decizia CC.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui Senatului. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial.

PNL a sesizat Curtea Constituţională după ce, în 25 martie, Senatul nu a încuviinţat cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de avizare a arestării preventive a lui Dan Şova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor.

Senatul nici nu a emis atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator. Avizul fusese cerut în dosarul privind contractele încheiate de firma de avocatură a lui Dan Şova cu complexurile Turceni şi Rovinari.

În sesizarea înregistrată în 26 martie de Curtea Constituţională, PNL a solicitat să se constate neconstituţionalitatea prevederilor articolului 173 din Regulamentul Senatului, întrucât prevede o majoritate calificată în adoptarea unei hotărâri luate de această Camera în procedura reţinerii, arestării şi percheziţiei membrilor săi.

PNL a mai cerut Curţii Constituţionale să constate încălcarea dispoziţiilor articolului 1, alineatul 5 din legea fundamentală, care prevede că "respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie", de către conducerea Senatului, ca urmare a refuzului de a constata, în cuprinsul procesului verbal alcătuit după votul asupra cererii privind încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Dan Şova, îndeplinirea condiţiilor din articolul 76 alineatul 2 din Constituţie.

"Solicitam Curţii Constituţionale să supună controlului de constituţionalitate prevederile art. 173 din Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, potrivit cărora în procedura reţinerii, arestării şi percheziţiei membrilor acestei Camere, «Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi », pe care le apreciem ca fiind în total dezacord cu prevederile art. 76 alin. (2) din legea fundamentală, potrivit cărora «Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră»", a scris PNL în sesizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici