Curtea de Apel Bucureşti a decis ANULAREA hotărârilor de înfiinţare a companiilor municipale/ RĂSPUNSUL primarului Capitalei

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că cele 22 de Companii Municipale sunt legale, în ciuda deciziei Curţii de Apel Bucureşti, care spune că aceste societăţi ar fi trebuit înfiinţate cu votul a două treimi din Consiliul General al Municipiului, şi nu cu majoritate simplă.

12199 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel Bucureşti a decis ANULAREA hotărârilor de înfiinţare a companiilor municipale/ RĂSPUNSUL primarului Capitalei

Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea hotărârilor de înfiinţare a companiilor municipale

„Este surprinzător faptul că un partid nou, USR, nu face altceva dect să blocheze. Noi am câştigat 20 de procese cu ei până acum (...) Cred că practica judiciară trebuie să fie unificată la un moment dat, pentru că noi am câştigat chiar de peste 20 de ori chiar în privinţa înfiinţării Companiilor Municipale. Problema este, din punct de vedere juridic, că aceste societăţi sunt legale, funcţionează şi vor funcţiona în continuare, ele nu pot să fie desfiinţate, ele au fost practic înfiinţate pe legislaţia în vigoare. Dacă ar fi existat cea mai mică problemă se putea face contestaţie în 15 zile de la data înfiinţării, dar a trecut deja un an şi jumătate”, a declarat, vineri, Gabriela Firea.

Primarul general spune că aceste societăţi sunt legale, chiar dacă în decizia Curţii de Apel se arată că ele ar fi trebuit înfiinţate cu o majoritate de două treimi.

„Dar mergând totuşi la fondul probelemei, noi am câştigat pe fond cu explicaţii foarte clare. Încă o dată vreau să fac o subliniere. Curtea de Apel nu a spus nicăieri ceea ce afirmă USR pe Facebook, şi anume că societăţile municipale sun ilegale. Curtea de Apel face referire doar la faptul că deciziile administrative de înfiinţare, şi anume hotărârile Consiliului General ar fi trebuit să fie adoptate cu două treimi din majoritatea consilierilor şi nu cu jumătate plus unu (...) Aşteptăm cu interese motivarea”, a declarat, vineri, Gabriela Firea.

Anterior, într-un comunicat de presă, primarul Gabriela Firea a declarat că structurile există în continuare, iar soluţia, o vede ca pe o eroare de interpretare, nu va produce efecte asupra unor societăţi funcţionale. 

„Recunoaştem că pentru noi această decizie este una, cel puţin suprinzătoare, dacă nu şocantă, în contextul în care până acum am avut câştig de cauză în alte procese similare la fond, şi chiar şi aici câştigasem în mod clar la fond.În luarea acestor decizii de înfiinţare, cât şi pe parcursul procesului am avut confirmarea scrisă a unor cadre didactice- profesori universitari cu o reputaţie neştirbită, în acest domeniu, că adoptarea acestor hotărâri s-a făcut cu respectarea strictă a textelor de lege. (...) Se pare însă că o instanţă din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale şi în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcţionării oraşului”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Capitalei.

Potrivit sursei citate, companiile există în continuare, sunt înfiinţate de acum un an şi câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerţului, „iar această anularea a HCMB- acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăţi funcţionale”.

“Pe acest model, imposibil de explicat, ar trebui anulate toate hotărârile de înfiinţare ale companiilor din întreaga ţară, ale ministerelor, consiliilor judeţene sau primăriilor. Sunt absolut convinsă că este o eroare de interpretare care se va corecta. Bucuria cinică a USR este de scurtă durată. USR dovedeşte încă o dată că nu salvează Bucureştiul, ci blochează Bucureştiul. USR, care clamează public transparenţa şi corectitudinea în administraţie, dovedeşte că vrea să salveze firmele capuşă abonate la bugetul Primariei Capitalei ani de zile, şi care sunt speriate de companiile nou înfiinţate, prin care se fac mari reduceri de cheltuieli şi o eficientizare a serviciilor în interesul cetăţenilor”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, în acelaşi comunicat.

Precizările vin după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi, anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a companiilor municipale ale Primăriei Capitalei, în urma unui proces iniţiat de USR Bucureşti în 2017, decizia fiind definitivă, anunţă preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring.

"Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare ale Companiilor Municipale. Soluţia este definitivă şi vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti în anul 2017. Consilierii municipali USR au contestat înfiinţarea acestor Companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, şi nu cu votul a două treimi, aşa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei", a scris, pe Facebook, preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring.

Cele 21 de societăţi pe acţiuni au fost înfiinţate de către Primăria Capitalei anul trecut, acestea fiind următoarele: Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA, Compania Municipală Sport Pentru Toţi SA, Compania Municipală Managementul Transportului Bucureşti SA, Compania Municipală Publicitate şi Afişaj Bucureşti SA, Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti SA, Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti SA, Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA, Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SA, Compania Municipală Protecţie Civică şi Voluntariat Bucureşti SA şi Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti SA, Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA, Compania Municipală Energetică Bucureşti SA, Compania Municipală Consolidări SA, Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA, Compania Municipală Parking Bucureşti SA, Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA, Compania Municipală Medicală Bucureşti SA, Compania Municipală Turistică Bucureşti SA, Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA şi Compania Municipală Agrement Bucureşti SA, Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA.

Roxana Wring cataloghează decizia drept "o veste foarte proastă pentru găştile din Voluntari care îşi văd năruit visul de a pune mâna pe Bucureşti bucată cu bucată".

"Este în schimb o veste foarte bună pentru bucureşteni pentru că aceste companii nu vor mai înghiţi sute de milioane de euro aşa cum au făcut-o până acum. Aceste companii sunt un eşec managerial şi financiar de proporţii pentru care Gabriela Firea trebuie să răspundă. Actualul Primar este cel care a girat şi a forţat împotriva legii înfiinţarea acestor Companii. Actualul Primar este cel care a dat peste jumătate de miliard de euro către aceste structuri înfiinţate peste noapte. Şi actualul Primar trebuie să plătească. Gabriela Firea este singurul vinovat pentru cel mai mai mare dezastru edilitar şi financiar din Bucureşti din ultimii 30 de ani. Am avertizat de fiecare dată că legea este încălcată şi i-am cerut Gabrielei Firea să nu se aventureze într-un astfel de experiment. Din păcate nu a ascultat şi a împins oraşul şi banul public într-o groapă de unde vom ieşi foarte greu", a completat Wring.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici