Dacă Strategia de apărare trece de Parlament, ziariştii ar putea fi interceptaţi, percheziţionaţi şi arestaţi

Deputatul PSD Carmen Moldovan a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, dacă Strategia Naţională de Apărare va fi votată în Parlament în forma propusă de CSAT, ziariştii vor putea fi interceptaţi, percheziţionaţi şi arestaţi în numele securităţii statului.

33 afișări
Imaginea articolului Dacă Strategia de apărare trece de Parlament, ziariştii ar putea fi interceptaţi, percheziţionaţi şi arestaţi

Dacă Strategia de apărare trece de Parlament, ziariştii ar putea fi interceptaţi, percheziţionaţi şi arestaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moldovan a spus că, dacă Parlamentul va adopta Strategia Naţională de Apărare în forma propusă de CSAT, cu includerea campaniilor de presă la capitolul vulnerabilităţi, instituţiile statului vor fi obligate "să lupte" împotriva unei aşa-zise vulnerabilităţi care nu este obiectiv definită.

"Nu este o noutate că Traian Băsescu desconsideră activitatea de jurnalist, dar este prima dată când face din atitudinea sa ostilă presei o prioritate naţională a statului român. Dacă Strategia Naţională de Apărare este adoptată de Parlament în forma propusă de CSAT, atunci instituţiile statului vor fi obligate să lupte împotriva activităţii de jurnalist, împotriva mijloacelor de presă şi împotriva jurnaliştilor. Astfel, vor putea fi luate măsuri împotriva mass-media şi a jurnaliştilor, care vor putea fi interceptaţi, percheziţionaţi şi arestaţi în numele securităţii statului", a declarat deputatul PSD.

Moldovan a menţionat că va depune, săptămâna viitoare, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, o moţiune pentru adoptarea unei rezoluţii pe această temă.

Ea a precizat că va susţine şi în plenul Parlamentului un amendament prin care să se elimine din strategie menţionarea presei la capitolul vulnerabilităţi şi a adăugat că a primit deja semnale de susţinere de la mai mulţi deputaţi liberali.

Moldovan a mai afirmat că intenţionează să se adreseze şi unor reprezentanţi ai PDL, în special lui Sever Voinescu, Cristian Preda şi Traian Ungureanu, pentru a-i convinge pe democrat-liberali să susţină amendamentul.

"Această acţiune a lui Traian Băsescu este o încercare de răsturnare a sistemului democratic românesc. Fac un apel la solidaritate din partea tuturor politicienilor, indiferent de partid, a jurnaliştilor, a reprezentanţilor societăţii civile, să susţină eliminarea presei din sfera de vulnerabilităţi la adresa securităţii statului", a mai spus deputatul PSD.

Comisiile de politică externă ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, textul Strategiei Naţionale de Apărare, menţinând referirea la campaniile de presă ca element de vulnerabilitate.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare adoptată de CSAT şi trimisă Parlamentului pentru aprobare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici