Dacian Cioloş: „De desfiinţarea SIIJ depinde ridicarea MCV şi accederea României în Schengen”. Ce spune liderul USR PLUS despre lupta anticorupţie, cazurile Tiberiu Niţu şi Petre Tobă şi revocarea Avocatului Poporului

  • Cioloş despre lupta anticorupţie: „Sincer să vă spun, n-am urmărit în mod particular lucrul ăsta. Mi se pare că lucrurile funcţionează”
  • „De desfiinţarea SIIJ depinde ridicarea MCV şi accederea României în Schengen”
  • Dacian Cioloş spune că nu-şi aduce minte că i-a cerut demisia fostului procuror general al României, Tiberiu Niţu, al cărui dosar penal a fost clasat chiar de DNA, deşi în 2016 a anunţat că i-a cerut Ralucăi Prună să analizeze condiţiile în care Tiberiu Niţu să poate fi revocat
  • Despre plecarea lui Petre Tobă, pus sub acuzare de DNA în mandatul său de premier, Dacian Cioloş spune că Justiţia nu l-a condamnat pe acesta, deşi dosarul acestuia a fost clasat tot de DNA
  • „Eu am salariul de europarlamentar: 6000 şi ceva de euro pe lună”
2985 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş: „De desfiinţarea SIIJ depinde ridicarea MCV şi accederea României în Schengen”. Ce spune liderul USR PLUS despre lupta anticorupţie, cazurile Tiberiu Niţu şi Petre Tobă şi revocarea Avocatului Poporului

Dacian Cioloş: „De desfiinţarea SIIJ depinde ridicarea MCV şi accederea României în Schengen”. Ce spune liderul USR PLUS despre lupta anticorupţie, cazurile Tiberiu Niţu şi Petre Tobă şi revocarea Avocatului Poporului

„Avem acum un angajament politic în coaliţie şi sper să se ţină toţi partenerii de el, ca după ce primim reacţia de la Comisia de la Veneţia, să putem trece prin Parlament aceste modificări pentru că aici nu e vorba numai de angajamentul nostru în programul de guvernare, să corectăm ce a stricat PSD şi pentru SIIJ cred că nu mai există nicio îndoială pentru oameni oneşti, dar de asta depinde şi eliminarea MCV-ului pentru România, această monitorizare specială în domeniul Justiţiei pentru România, şi de eliminarea MCV-ului depind şi discuţiile pentru accesul accederea României la statutul de ţară membră a spaţiului Schengen. Da, dacă e s-o luăm aşa, da, depinde şi de eliminarea SIIJ. Nu doar de eliminarea SIIJ dar ăsta este un pas important pentru că, în mod clar, acolo a fost un abuz, cum a spus şi CJUE, mai multe rapoarte au spus lucrul acesta, au spus-o magistraţii din România, e important să facem pasul acesta pentru că  acest pas ar arăta că exista voinţa politică de reformă în Justitie. Nu doar cu asta am scăpa noi de MCV dar ăsta ar fi – vă spun în cunoştinţă de cauză- un pas foarte important pentru a recâştiga credibilitatea că chiar vrem sa facem reformele acestea”, spune Cioloş despre desfiinţarea SIIJ, în interviul pentru Aleph News ce va fi difuzat duminică  de la ora 20.00.

Copreşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, susţine decizia coaliţiei privind revocarea Avocatului Poporului dar evită să se pronunţe pe legalitate, spunând că aşteaptă decizia CCR: „Dacă era avocatul cetăţenilor, Avocatul Poporului trebuia să lucreze pentru ei. Putea ataca decizia pe pensiile speciale pentru primari. După Caracal, Avocatul Poporului trebuia să vină cu o analiză pe dispariţii de copii. (...) Sunt convins că se vor da explicaţii Comisiei de la Veneţia. Haideţi să aşteptăm decizia CCR!”

Preşedintele USR PLUS, fost premier al României, Cioloş spune că nu-şi aduce minte că i-a cerut demisia fostului procuror general al României, Tiberiu Niţu, al cărui dosar penal a fost clasat chiar de DNA, deşi în 2016 a anunţat că i-a cerut Ralucăi Prună să analizeze condiţiile în care Tiberiu Niţu să poate fi revocat: „Eu nu ţin minte să fi spus eu ca premier atunci să fi spus că procurorul general trebuie să demisioneze. Eu nu ţin minte de lucrul ăsta. Nu ştiu, arătaţi-mi declaraţia respectivă”

Despre plecarea lui Petre Tobă, pus sub acuzare de DNA în mandatul său de premier, Dacian Cioloş spune că Justiţia nu l-a condamnat pe acesta, deşi dosarul acestuia a fost clasat tot de DNA: „Să facă un pas în spate, asta e altceva. Acolo e vorba de bun simţ cand ai o pozitie de responsabilitate publică şi esti pus sub acuzare e o chestie de bun simţ Ce am facut eu a fost ca atunci cand au fost cazuri pentru membri ai Guvernului care au fost puşi sub acuzare să le cer să faca un pas în spate şi a fost cazul domnului Tobă chiar dacă, în cele din urmă, Justiţia nu l-a condamnat. (...) Asta trebuie corectat la DNA, dacă este de corectat, dar nu ocolit DNA, pentru că DNA nu este o structură şi nu trebuie să fie o structură a unei persoane sau alteia, este o structură a statului”.

„Sincer să vă spun, n-am urmărit în mod particular cum îşi face treaba o persoană sau alta. Aici, nu ştiu, colegii din Parlament, din comisiile juridice, întrebaţi-i pe ei, nu ştiu, sincer, chiar n-am urmărit în mod particular lucrul ăsta. Mi se pare că lucrurile funcţionează”, afirmă Dacian Cioloş despre lupta anticorupţie.

Când a fost rugat să definească statul de drept, Dacian Cioloş a vorbit numai de domnia legii şi nu şi de drepturile şi libertăţile oamenilor: „Nu este definiţia mea ci e o definiţie pe care o regăsiţi şi în Tratatele europene şi  în Constituţiile ţărilor democratice, unde un stat e condus prin domnia legii. Si legea e elaborată de structuri democratice, e aplicată de Justiţie care trebuie să fie independentă de structurile politice care elaborează legislaţia respectivă şi e pusă în aplicare de un stat care trebui să funcţioneze în mod eficient, transparent unde nu există corupţie sau corupţia nu afectează buna funcţionare a statului. Chiar şi independenţa presei face parte rule of law, dintr-un stat democratic condus prin domnia legii. Lucrurile acestea sunt şi parte a Tratatului European, sunt valorile şi principiile după care se conduce UE şi functionează UE şi valorile şi principiile acestea trebuie puse în aplicare, în structurile democratice şi în ţările europene, pornind de la principiul că sunt structuri democratice. Deci vorbim de domnia legii în primul rând când vorbim de rule of law, şi domnia legii înseamnă - cum spuneam- independenţa structurilor, instituţiilor care asigura buna functionare a sistemului democratic.”

Preşedinte al grupului Renew Europe şi europarlamentar, Dacian Cioloş spune că încasează „6000 de euro şi ceva pe lună” şi insistă ca actuala coaliţie de guvernământ să rezolve problema pensiilor speciale în România.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici