Daea: Dacian Cioloş ştia de pericolul pestei porcine africane la numirea în funcţia de premier

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarant luni că fostul ministru al Agriculturii şi comisar european Dacian Cioloş ştia de pericolul pestei porcine, iar în cinci luni de la învestirea sa a schimbat cinci preşedinţi ai ANSVA.

458 afișări
Imaginea articolului Daea: Dacian Cioloş ştia de pericolul pestei porcine africane la numirea în funcţia de premier

Daea: Dacian Cioloş ştia de pericolul pestei porcine africane la numirea în funcţia de premier

„L-am ascultat pe fostul comisar, fost ministru al Agriculturii, spunând, dându-se de ceasurile morţii că suntem incapabili să rezolvăm acest moment. Şi sigur că, aşa ca un om interesat, am stat să văd ce şi cum s-a mai făcut, desi ştiam, dar în momentul acesta agitându-mă puţin de asemenea afirmaţii care ar trebui să fie cântărite cu forţa exemplului şi cu greutatea momentului”, a precizat, într-o intervenţie la Antena 3, ministrul Agriculturii, Pentre Dea.

„Domnul Cioloş - şi vreau să mă uit acum în ochii dumnealui, pentru că niciodată ca ministru nu am arătat cu degetul şi nu voi arăta la un alt ministru, eu nu m-am dus la ministerul Agriculturii să caut prin picioarele scaunelor ce au rămas de la foştii miniştri, pentru că nu ăsta este rostul meu. Acolo m-am dus să lucrez”, a adăugat Daea.

Potrivit ministrului, în perioada în care Dacian Cioloş a fost ministru al Agriculturii, acesta a schimbat de la conducerea ANSVSA cinci şefi, deşi ştia de pericolul pestei porcine, acesta fiind deja prezent în patru ţări din 2014. „În data de 17 noiembrie, când a apărut decretul prezidenţial pentru numirea domnului prim-ministru Cioloş, în cinci luni de zile, a schimbat cinici preşedinţi ai ANSVSA, a decapitat în cinci luni de zile cinci preşedinţi”, a declarant ministrul Agriculturii.

„Păi, misiunea dumnealui, ca find comisar venit de la Bruxelles şi ştia că în 2014, patru ţări Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania erau înecate de focare de pestă, deci avea experienţa momentului trist trecut de o parte a Europei, venind în ţară, a făcut acest lucru, cinci preşedinţi în cinci luni de zile”, a mai adăugat Petre Daea.

De asemenea, ministrul a mai adăugat că există „oameni politici care vor să ăşi construiască o rampă de lansare politică pe subiectul pestei porcine africane”, unii dintre ei fiind „chiar vegetarieni”.

„Chiar dacă eu sunt aici, la Bucureşti, gândul meu, viaţa mea este legată de fermieri, de oamenii care sunt acolo la sate, alţii se duc la sat la sfârşitul săptămânii odată când încep ciclurile electorale şi... ce bună este această temă, că noi vrrem să construim pe lacrimile ţăranilor o pistă de lansare politică”, a precizat Daea.

„Unii care sunt acum şi sunt doi lideri de partid care bat tare în tobă că ziua nu mănâncă carne de porc. Le cunosc interesele, pentru că le pot demonstra ce interes au avut de-a lungul vremii, pentru acest domeniu şi că nu au lăsat în urma lor nimic pe care să-l iei cu mâna şi să spui domnule ăstea sunt făcute de mine, dacă o iei cu unii prin ţară şi îi întrebi pe unde ai lăsat tu urme? Ei nu ştiu”, a mai adăugat Petre Daea.

Două focare de pestă porcină africană au fost confirmate, duminică, în judeţul Buzău, în două gospodării. Autorităţile bănuiesc că virusul a fost adus din Tulcea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici