Dan Barna confirmă discuţiile cu ALDE european "de luni de zile", dar şi cu alte partide

Liderul Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că USR are discuţii cu familia europeană ALDE, dar şi cu alte partide europene, precum popularii şi verzii, însă decizia de aderare la unul dintre aceste grupuri va fi luată după alegerile europarlamentare din mai 2019.

1286 afișări
Imaginea articolului Dan Barna confirmă discuţiile cu ALDE european "de luni de zile", dar şi cu alte partide

Dan Barna (USR): Avem discuţii cu ALDE european de luni de zile. Discutăm şi cu celelalte partide

„Noi avem discuţii cu ALDE european de luni de zile. Ne întâlnim şi discutăm şi cu celelalte partide, precum popularii şi verzii. Însă, până după europarlamentare nu depunem la nimeni (cererea de aderare - n.r.), pentru că negocierile sunt mai relevante în momentul în care ştii câţi europarlamentari ai”, a declarat, joi, liderul USR, Dan Barna, pentru MEDIAFAX.

Preşedintele USR a mai spus şi că sunt voci în ALDE European care cer scoaterea din familia europeană a partidului român ALDE, condus de Călin Popescu-Tăriceanu.

„Acum în ultimele zile nu am mai discutat cu ALDE în mod particular. Sunt nişte invenţii ce-şi imaginează Tăriceanu că vrem noi să îi scoatem din ALDE Europe. Într-adevăr, sunt foarte multe voci în ALDE Europe care vor să îi scoată, pentru că sunt împotriva valorilor lor. Şi la problema cu „familia tradiţională”, pentru ALDE Europe este de neconceput”, a completat Barna.

Purtătorul de cuvânt al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a declarat marţi, la solicitarea MEDIAFAX, că situaţia din România urmează să fie discutată în Biroul partidului ALDE care se va reuni pe 7 septembrie la Bruxelles.

"Urmărim cu multă atenţie situaţia din România. La jumătatea lunii mai 2018, Biroul partidului ALDE a organizat o misiune la Bucureşti şi a avut o serie de întâlniri cu interlocutori. S-a descoperit că toate părţile sunt de acord în principiu asupra necesităţii revizuirii legislaţiei judiciare, în timp ce mulţi sunt de acord că legislaţia judiciară din România funcţionează şi desfăşoară activitatea independent de influenţele politice. Din nefericire, ţara suferă din cauza unui nivel înalt de cazuri de corupţie în spectrul politic. În timp ce multe acuzaţii sunt justificate şi au condus la condamnări, există şi multe cazuri în care acuzaţiile iniţiale par a fi motivate politic şi au condus la achitări. Partidul ALDE va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia şi va reanaliza tema în perspectiva celei mai recente evaluări a Comisiei de la Veneţia, din cadrul Consiliului Europei, după trecerea verii. Situaţia din România va fi discutată de Biroul partidului ALDE în cursul întâlnirii din 7 septembrie, de la Bruxelles", a precizat purtătorul de cuvânt al ALDE european, Didrik de Schaetzen,într-un răspuns oferit, marţi, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

Beate Meinl-Reisinger, liderul partidului austriac liberal NEOS, membru al grupului european ALDE, a cerut, în contextul situaţiei politice din România, excluderea partidului ALDE din România din grupul european Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE). Beate Meinl-Reisinger i-a trimis o scrisoare preşedintelui grupului european ALDE, Hans van Baalen, în care cere excluderea formaţiunii omonime din România.

ALDE a transmis, într-un mesaj postat pe Facebook în limba engleză, că nu poate fi acuzat de iliberalism un partid care luptă pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti împotriva abuzurilor „statului paralel” format din reprezentanţi ai serviciilor secrete şi ai procuraturii. Potrivit punctului de vedere al ALDE, în România a funcţionat aproape 10 ani un „stat paralel" format din reprezentanţi ai serviciilor secrete şi ai procuraturii. Formaţiunea conchide că şi-a îndeplinit datoria de partid liberal.

Jandarmii au intervenit în forţă, pe 10 august, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici