Dan Costescu: Nu ministrul schimbă directorii din port. Mergem după lege, lucrăm după lege

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat, la Constanţa, întrebat fiind de solicitarea operatorilor portuari, care au cerut schimbarea conducerii CN APMC, că acesta este numai dreptul consiliului de administraţie şi că "nu ministrul schimbă directorii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

559 afișări
Imaginea articolului Dan Costescu: Nu ministrul schimbă directorii din port. Mergem după lege, lucrăm după lege

Dan Costescu: Nu ministrul schimbă directorii din port

Dan Costescu a precizat că în timpul discuţiilor i-au fost semnalate mai multe probleme, una dintre acestea fiind cererea opertorilor portuari privind posibilitatea subînchirierii sau subconcesionării în port.

„Este vorba de o formă de proprietate, sau folosinţă, mai degrabă partea a doua, care să le permită să se dezvolte şi să investească. Mai precis, este vorba de subconcesiune sau de închiriere, aşa cum prevăd legile în vigoare acum. Îşi doreau să facă opozabil acest gen de document băncilor pentru a se putea dezvolta. (…) Fără aceste prevederi portul nu se poate dezvolta şi poate genera plus valoare nici pentru ţară nici pentru zonă”, a spus Dan Costescu.

El a precizat că, după ce a tratat anumite aspecte pe care operatorii portuari le doreau precizate, a comunicat administraţiei ca împreună cu aceştia, „chiar şi sindicatele”, să formeze un grup de lucru ca, până la sfârşitul legislaturii parlamentare, să poată fi editată o variantă de lege ce ar urma să fie „promulgată în această legislatură”.

„Neavând această concesionare nu pot dovedi unei bănci sau unui partener gata să intre într-un contract pe termen lung că au garanţii că vor fi acolo măcar numărul de ani necesari pentru a-şi amortiza investiţiile. Ăsta este scopul subiectul discuţiei pe scurt. E o lege care stă în aşteptare de ceva ani şi, până să finalizăm acest proiect, vom căuta şi o soluţie de tranzit. Aceasta ar putea fi o închiriere”, a afirmat ministrul Transporturilor.

El a vorbit şi despre solicitarea operatorilor portuari, care cer schimbarea conducerii CN APMC, menţionând că acesta este numai dreptul consiliului de administraţie.

„Nu ministrul schimbă directorii, ci Consiliul de Administraţie. Mergem după lege, lucrăm după lege, ar fi culmea ca un guvern tehnocrat şi un ministru tehnocrat, care vine din manager, să intre cu bocancii în această ordonanţă (OG 109, care se referă la managerii privaţi - n.r.). Nu o să vedeţi asta niciodată”, a mai spus el.

Reprezentanţii operatorilor portuari şi ai sindicaliştilor protestează de mai multă vreme împotriva conducerii CN APMC, revendicările lor privind Master Planul Portului Constanţa, desemnarea şi funcţionarea nelegală a Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale, starea avansată de degradare a infrastructurii de transport naval, demararea procedurii de subconcesiune a bunurilor proprietate publică a statului, lipsa contractelor de închiriere a infrastructurii de transport naval, tarifele majorate unilateral şi nefundamentat, impactul negativ al deciziilor administraţiei portuare asupra angajaţilor din Portul Constanţa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici