Dancă: Hotărârea Guvernului pentru stabilirea datei alegerilor parlamentare este în vigoare

Hotărârea Guvernul pentru stabilirea datei alegerilor parlamentare este în vigoare, spune Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului, după ce Curtea Constituţională arată că îşi va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a legii care prevede că Parlamentul decide data acestor alegeri.

447 afișări
Imaginea articolului Dancă: Hotărârea Guvernului pentru stabilirea datei alegerilor parlamentare este în vigoare

Dancă: Hotărârea Guvernului pentru stabilirea datei alegerilor parlamentare este în vigoare

„Hotărârea de Guvern este în vigoare în momentul de faţă şi tot calendarul aferent organizării alegerilor pentru data de 6 decembrie. Am văzut şi noi motivaţia, aşa cum a fost publicată. Urmează să facem o analiză asupra acestui conţinut şi să decidem care sunt căile de urmat”, spune Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.

Curtea Constituţională (CCR) a stabilit, în motivarea deciziei prin care constată caracterul constituţional al legii care prevede că Legislativul stabileşte data alegerilor parlamentare, că hotărârea de guvern prin care a fost deja stabilită această dată pentru ziua de 6 decembrie îşi va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ.

„Cu privire la această critică, Curtea reiterează faptul că eventualele temeri în sensul că Parlamentul ar putea să nu adopte respectiva lege într-un timp util nu se justifică, pentru că orice autoritate publică (Parlament/ Guvern) trebuie să acţioneze potrivit Constituţiei şi cu respectarea normelor de loialitate constituţională. Nicio autoritate publică îndrituită să sesizeze Curtea Constituţională nu îşi poate fundamenta o critică de neconstituţionalitate pe presupuse atitudini/conduite/ fapte/ acte eventuale ce s-ar petrece în viitor. Astfel de cereri cu caracter imaginar nu pot forma obiectul unei jurisdicţii, neputând fi deduse nici judecăţii instanţelor judecătoreşti, nici a Curţii Constituţionale. Prin urmare, o normă juridică nu poate fi neconstituţională numai pentru faptul că ar exista posibilitatea ca o autoritate publică desemnată prin aceasta să nu adopte un act sau să acţioneze împotriva Constituţiei”, se menţionează în motivarea CCR.

De asemenea, în documentul emis de CCR se arată că Hotărârea Guvernului nr.744/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 (...), deşi emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă, „îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a legii criticate”.

Legea care prevede că data alegerilor parlamentare din acest an o stabileşte Legislativul a fost iniţiată de PSD, ALDE şi UDMR şi a fost adoptată la finalul lunii iulie. Pe 3 septembrie, Executivul a decis, prin Hotărâre de Guvern, că data alegerilor parlamentare în acest an va fi 6 decembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
dancă,
ccr,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici