Dăncilă a anunţat că România vrea să găzduiască Dialogul 16+1 pentru cooperarea în educaţie

Premierul Viorica Dăncilă, a afirmat, la sesiunea plenară a Summit-ului "16+1" de la Sofia, că România vrea să găzduiască Dialogul 16+1 privind cooperarea în domeniul educaţiei, în continuarea Reuniunii ministeriale ASEM pe educaţie, din mai 2019, când România va deţine preşedinţia Consiliului UE.

207 afișări
Imaginea articolului Dăncilă a anunţat că România vrea să găzduiască Dialogul 16+1 pentru cooperarea în educaţie

Dăncilă a anunţat că România vrea să găzduiască Dialogul 16+1 pentru cooperarea în educaţie (Imagine: gov.ro)

De asemenea, prim-ministrul Dăncilă, a exprimat sprijinul ferm al României pentru dezvoltarea, în mod pragmatic, a cooperării „16+1” şi angajamentul pentru continuarea promovării şi impulsionării obiectivelor convenite în acest cadru, ce vor contribui la dezvoltarea economică şi creşterea prosperităţii ţărilor participante, informează Guvernul, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, şeful Executivului român a transmis omologilor din statele participante la format interesul pentru realizarea de proiecte regionale în infrastructura de transport, "cât şi pentru dezvoltarea de iniţiative în domeniul energiei, comunicaţiilor sau care sunt menite să faciliteze contactele inter-umane, inclusiv pentru intensificarea dialogului privind politicile de educaţie".

Premierul Dăncilă a mai subliniat importanţa acţiunilor care promovează conectivitatea între partenerii europeni şi asiatici, accetuând rolul semnificativ pe care îl pot juca Dunărea şi Marea Neagră pentru creşterea mobilităţii şi competitivităţii, două obiective circumscrise cooperării în format „16+1”.

Aceasta a pledat pentru identificarea unor modalităţi concrete prin care să se realizeze cooperarea ”16+1”, pe de o parte, şi mecanismele politico-economice ale relaţiei UE-China şi programele UE din domeniul infrastructurii şi investiţiilor, pe de altă parte. Dăncilă a adăugat că această linie de acţiune are potenţialul de a confirma şi consolida contribuţia formatului „16+1” la întărirea legăturilor dintre Europa şi China, un obiectiv pe care România îl susţine pe deplin, conform sursei citate.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă se află sâmbătă la Sofia, Bulgaria, unde participă la cea de-a şaptea ediţie a Summit-ului şefilor de guvern ai statelor care sunt parte a formatului de cooperare R.P. Chineză - Europa Centrală şi de Est, cunoscut şi sub denumirea 16+1.

În cadrul vizitei de sâmbătă, de la Sofia, a premierului Viorica Dăncilă la Summit-ul "16+1", a fost semnat un memorandum de cooperare în domeniul transporturilor şi infrastructurii între România şi Republica Populară Chineză de către Lucian Şova, ministrul Transporturilor şi Lifeng HE, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă.

Formatul de cooperare China – Statele Europei Centrale şi de Est („16+1”) a fost iniţiat în anul 2011, în marja vizitei în Ungaria a premierului Republicii Populare Chineze, Wen Jiabao. Cu această ocazie, a avut loc o primă reuniune în acest format, cu participarea miniştrilor economiei şi dezvoltării din statele partenere.

Obiectivul principal al formatului îl reprezintă dezvoltarea cooperării între statele participante într-o gamă largă de domenii, precum comerţul, investiţiile, infrastructura, energia, schimburile culturale şi educaţia.

Statele europene participante sunt: Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Au statut de observatori Austria, Belarus, Elveţia, Grecia, Serviciul European de Acţiune Externă al UE şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. În fiecare an, are loc un Summit 16+1 la nivel de
prim-miniştri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici